Πρωτοποριακή μελέτη για το συνταξιοδοτικό από τον Γ. Σταμπουλή

Μία ενδιαφέρουσα μελέτη για το συνταξιοδοτικό που δεν βαςίζεται στις εισφορές εκπόνησε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιώργος Σταμπουλής. Μιλωντας σήμερα στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ Βόλου
¨Με το βλέμμα στην πόλη¨ο κ. Σταμπουλής ανέφερε ότι ήδη η μελέτη αυτή που βαςίζεται στο συνταξιοδοτικό σύστημα της Ν. Ζηλανδίας συζητείται ευρέως στην επιστημονική κοινότητα αλλά διερευνάται επίσης από την ομάδα του κ. Κατρούγκαλου, στο πλαίσιο της δέσμευσης της προηγούμενης κυβέρνησης με τους δανειστές, να συζητηθεί εκ νέου ένα βιώσιμο συνταξιοδοτικό σύστημα.

Ο κ. Σταμπουλής επιςήμανε ότι το υπάρχον συνταξιοδοτικό σύστημα είναι ένας φαύλος κύκλος. Μόνη βιώσιμη λύση είναι η μετάβαση σε ένα σύστημα καθολικής κρατικής σύνταξης με συνδυασμό της κατάργησης των ασφαλιστικών ταμείων και των εισφορών και με τη μείωση της απασχόλησης στις 30 ώρες χωρίς μείωση μισθού.

Η μελέτη δείχνει ότι η σταδιακή μετάβαση στο νέο σύστημα εισάγοντας κατώτατη σύνταξη 700 Ευρώ με σταδιακή αύξηση μέχρι τα 1.000 ή ακόμη και 1.200 Ευρώ μέσα σε λίγα χρόνια είναι εφικτή, αποτελεσματική και αποδοτική (βιώσιμη) ακόμη και με μικρό ποσοστό οικονομικής μεγέθυνσης (1%).

Η συνέντευξη του κ. Σταμπουλή.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος