Σε εφαρμογή οι αλλαγές για το ασφαλιστικό (video)

Το υπουργείο Εργασίας θέτει σε εφαρμογή τον νέο ασφαλιστικό νόμο με εγκυκλίους που διευκρινίζουν ποιοι υπάγονται στο παλαιό ή στο νέο καθεστώς συνταξιοδότησης, τι θα ισχύσει με τις προσωρινές συντάξεις, πώς θα υπολογίζεται το εφάπαξ, καθώς και οι αλλαγές στις εισφορές και παροχές επικούρησης.

Από τις νέες συντάξεις, καταργούνται τα επιδόματα συζύγου και τέκνων, ενώ διατηρείται μειωμένη στο 10% η φαρμακευτική δαπάνη για τους χαμηλοσυνταξιούχους, που έχασαν το ΕΚΑΣ.

Για την έκδοση των συντάξεων ημερομηνία κλειδί θεωρείται πλέον η 12η Μαΐου, καθώς αιτήσεις συνταξιοδότησης που έχουν υποβληθεί μέχρι την ημερομηνία αυτή θα υπολογίζονται με το παλαιό καθεστώς, με βάση δηλαδή ό,τι ίσχυε μέχρι τοΔεκέμβριο του 2014.

Όσοι συνταξιοδοτηθούν με το νέο καθεστώς χάνουν το επίδομα συζύγου και παιδιών, καθώς το επίδομα καταργείται και θα δίνεται στο εξής ως επίδομα στήριξης τέκνων από τον ΟΓΑ με εισοδηματικά κριτήρια.

Όσοι ξεπερνούν το πλαφόν των 1.300 ευρώ μεικτά, στο άθροισμα κύριας και επικουρικής, θα δουν μειώσεις στις επικουρικές τους συντάξεις, αρχής γενομένης από τον επόμενο μήνα.

Οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις θα έχουν αναδρομική ισχύ από τον Ιούνιο και τα ποσά θα πρέπει να παρακρατηθούν σε ισόποσες δόσεις.

Σε ότι αφορά στο ΕΚΑΣ, με σχετική εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι παραμένει μειωμένη στο 10% η φαρμακευτική δαπάνη και για τους χαμηλοσυνταξιούχους που έχασαν το επίδομα, λόγω της αλλαγής των εισοδηματικών κριτηρίων.

Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος