Σε εξέλιξη αστυνομική επιχείρηση με κωδική ονομασία «Οσκαρ» της Europol για ρωσικά εγκληματικά περιουσιακά στοιχεία

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

Αστυνομική έρευνα της Europol με την κωδική ονομασία «Οσκαρ», βρίσκεται σε εξέλιξη από κοινού με τα κράτη μέλη της ΕΕ, την Eurojust και τη Frontex σε ολόκληρη την ΕΕ με στόχο να υποστηριχθούν οικονομικές έρευνες που στοχεύουν εγκληματικά περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα στα οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις σε σχέση με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η επιχείρηση «Όσκαρ» έχει επίσης στόχο να υποστηρίξει ποινικές έρευνες από τα κράτη μέλη σε σχέση με την καταστρατήγηση των εμπορικών και οικονομικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν από την ΕΕ. Παρόμοια με την επιχείρηση Sentinel, η οποία στόχευε στην απάτη κατά των κονδυλίων ανάκαμψης της ΕΕ για την COVID-19, η επιχείρηση «Όσκαρ» είναι μια επιχείρηση-ομπρέλα που θα συνεχιστεί για περίοδο τουλάχιστον ενός έτους και θα περιλαμβάνει έναν αριθμό ξεχωριστών ερευνών.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης, η οποία ξεκίνησε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Χρηματοοικονομικού και Οικονομικού Εγκλήματος της Europol, η Europol θα διευκολύνει την ανταλλαγή πληροφοριών και πληροφοριών μεταξύ των εταίρων και θα παρέχει επιχειρησιακή υποστήριξη σε ορισμένες οικονομικές έρευνες που στοχεύουν εγκληματικά περιουσιακά στοιχεία και καταστρατήγηση των οικονομικών κυρώσεων της ΕΕ που σχετίζονται με την στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Με ποιον τρόπο συμβάλει κάθε υπηρεσία της ΕΕ

Η Europol θα συγκεντρώσει και θα αναλύσει όλες τις πληροφορίες που θα συνεισφέρουν στο πλαίσιο αυτής της επιχείρησης για να εντοπίσει διεθνείς δεσμούς, εγκληματικές ομάδες και υπόπτους, καθώς και νέες τάσεις και πρότυπα εγκληματικότητας. Η Europol θα παρέχει περαιτέρω εξατομικευμένη αναλυτική υποστήριξη στις έρευνες, καθώς και επιχειρησιακό συντονισμό, ιατροδικαστική και τεχνική εμπειρογνωμοσύνη και οικονομική υποστήριξη στις αρμόδιες εθνικές αρχές.

Η Eurojust θα συμμετάσχει ενεργά στην επιχείρηση μέσω της ανταλλαγής στρατηγικών και επιχειρησιακών πληροφοριών. Επιπλέον, θα παρέχει νομική βοήθεια και υποστήριξη και θα ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ των εθνικών ανακριτικών και δικαστικών αρχών.

Ο Frontex θα συμβάλει στην επιχείρηση ενισχύοντας τον έλεγχο των προσώπων που διέρχονται τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των κυρώσεων. Αξιοποιώντας το μεγάλο φάσμα των επιχειρησιακών δραστηριοτήτων της Frontex, το έργο θα υλοποιηθεί σε όλους τους τομείς τους όπως ξηρά, θάλασσα και αέρα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος