Βόλος: Εγκαταστάσεις κλειστής αντιπροσωπείας αυτοκινήτων προτείνει ο Δήμος για Κέντρο Φιλοξενίας

Τις εγκαταστάσεις της πρώην αντιπροσωπείας αυτοκινήτων Μόζα, στο 4ο χλμ. Βόλου-Λάρισας, που παραχωρεί δωρεάν ο επιχειρηματίας, προτείνει ο Δήμος Βόλου για τη δημιουργία χώρου υποδοχής προσφύγων δυναμικότητας 500 προσφύγων.

Την πρόταση που έκανε δεκτή κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο στη σημερινή του συνεδρίαση,  έκανε προς τον υπουργό κ. Βίτσα ο δήμος Βόλου, όπως ανέφερε στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο ασκών χρέη δημάρχου Θ. Θεοδώρου.

Βόλος: Εγκαταστάσεις κλειστής αντιπροσωπείας αυτοκινήτων προτείνει ο Δήμος για Κέντρο ΦιλοξενίαςΣτην εισήγηση της Δημοτικής Αρχής Βόλου αναφέρεται ότι ο χώρος που θα επιλεγεί πρέπει να είναι κατάλληλος για τη διαμονή των προσφύγων που σημαίνει ότι πρέπει να βρίσκεται κοντά σε δίκτυα μαζικής μεταφοράς, νοσοκομείο και να είναι συνδεδεμένος με τα δίκτυα ύδρευσης, ηλεκτρισμού, αποχέτευσης. Τέτοιος χώρος δύναται να υπάρξει χωρίς να δημιουργούν προβλήματα στους πολίτες στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου.

Ο κ. Θεοδώρου επισήμανε ότι ο χώρος, στην ουσία 1700τ.μ. στεγασμένου χώρου, σε οικόπεδο 9,5 στρεμμάτων, μπορεί να ετοιμαστεί σε δέκα ημέρες και θα χρειαστούν εργασίες επισκευής, συντήρησης και περίφραξης των εγκαταστάσεων ώστε να φιλοξενηθούν μέχρι και 500 άτομα. Το ύψος της δαπάνης κατά προσέγγιση είναι 100.000 € χρήματα τα οποία και ζητάει να εξασφαλιστούν από το αρμόδιο Υπουργείο. Επίσης θα χρειαστεί η προμήθεια από τον Ελληνικό Στρατό 500 λυόμενων κλινών για τις ανάγκες των φιλοξενούμενων. Θα πρέπει ακόμη το κράτος να εξασφαλίσει την ύπαρξη ενός αστυνομικού οργάνου καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου όσο παραμένουν εκεί.

«Το όλο εγχείρημα εξυπακούεται ότι θα διοικείται από τις υπηρεσίες του Δήμου υπό την προϋπόθεση της οικονομικής υποστήριξης που αναφέραμε παραπάνω και θα καλύπτει διαμονή, σίτιση φύλαξη φαρμακευτική περίθαλψη και παροχή όλων των αναγκαίων υλικών. Είναι αυτονόητο ότι σε περίπτωση πιθανής εξεύρεσης ή πρότασης καλύτερου χώρου από οποιαδήποτε πλευρά θα προτιμηθεί αφού είναι για το καλό της πόλης», τονίζει ο Δήμος»

Το σενάριο του λιμανιού

Βόλος: Εγκαταστάσεις κλειστής αντιπροσωπείας αυτοκινήτων προτείνει ο Δήμος για Κέντρο ΦιλοξενίαςΟ κ. Θεοδώρου ανέφερε ότι ενημερώθηκε η δημοτική αρχή από τον κ. Βίτσα ότι είναι πιθανόν να καταπλεύσει στο λιμάνι πλοίο με πρόσφυγες και άμεσα ενήργησε και κατάφερε να αποτρέψει αυτό το σενάριο που το χαρακτήρισε καταστροφικό. Ανέφερε ότι επικοινωνία με τον κ. Βίτσα είχε ο σε αργία δήμαρχος Αχ. Μπέος.  Τέλος, τόνισε ότι δεν θα επιτρέψει προσπάθειες τρίτων που θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν οικονομικά ή επικοινωνιακά τις ανάγκες των προσφύγων μεταναστών να ευοδωθούν «γιατί αυτό είναι έξω από τις αρχές μας και δεν συνάδει με την παροχή βοήθειας προς την ευαίσθητη αυτή ομάδα ανθρώπων».

Τόνισε ότι τα πλεονεκτήματα της πρότασης για τις εγκαταστάσεις ΜΟΖΑ είναι πολλά. «Με αυτή τη λύση θα επικρατήσει ησυχία στην πόλη κι έχουμε κάνει και προτάσεις για το οικονομικό ζήτημα. Τα κονδύλια πρέπει να έρθουν από τη στιγμή που ζητείται η βοήθεια από τους ΟΤΑ κι όχι να πηγαίνουν σε ΜΚΟ και να δοθεί λύση ανθρώπινη. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες στην χώρα μας αναμένονται 300.000 πρόσφυγες και πρέπει να έχουμε κι εμείς λύση». Όσον αφορά στη διάρκεια παραμονής και φιλοξενία ο κ. Θεοδώρου σημείωσε ότι πρόκειται  για 15 – 20 ημέρες. «Όταν θα έχουμε την τελική διαβεβαίωση ότι θα επιλεγεί ο Βόλος, τότε θα πάρουμε και την τελική απόφαση» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Μαργ. Πατσιαντάς  συμφώνησε με το χώρο που προτείνει η δημοτική αρχή και τόνισε ότι θα πρέπει να εκλείψουν οι αιτίες που προκαλούν το προσφυγικό κύμα. Και φυσικά επισήμανε ότι η κυβέρνηση πρέπει να διαθέσει τα κονδύλια της Ε.Ε. στους δήμους για να διαχειριστούν το θέμα.

Διαπληκτισμοί Μουλά-Ν. Οικονόμου

Βόλος: Εγκαταστάσεις κλειστής αντιπροσωπείας αυτοκινήτων προτείνει ο Δήμος για Κέντρο Φιλοξενίας«Θερμό» επεισόδιο προκλήθηκε όταν η επικεφαλής της παράταξης Νατάσσα Οικονόμου διερωτήθηκε γιατί δεν έγινε η συζήτηση σε τακτική συνεδρίαση με τεκμηριωμένη εισήγηση και όχι αυτή που τους δόθηκε μία ώρα πριν τη συνεδρίαση. Ο κ. Μουλάς της είπε ότι κάνει «τζάμπα και φθηνή κριτική. Αφήστε τις εξυπνάδες και προχωρήσετε. Εσείς δυναμιτίζετε τη συζήτηση. Βρήκατε τους μετανάστες να κάνετε φθηνή πολιτική». Η κα Οικονόμου του ζήτησε να σέβεται το ρόλο του με τον κ. Θεοδώρου να της λεει ότι αν συνεχίσει έτσι θα αποχωρήσει η πλειοψηφία.  Η κ. Οικονόμου εν μέσω αντιδράσεων από τους συμβούλους της πλειοψηφίας τόνισε ότι είναι ευθύνη της κυβέρνησης η εικόνα που παρουσιάζει η χώρα. «Είναι απαράδεκτο να αντιμετωπίζετε ένα τέτοιο θέμα ως μπίζνα εννοείται ότι τις δαπάνες θα πρέπει να τις αναλάβει το κράτος. Θα πρέπει ο Δήμος να συνδυάσει τον ανθρωπισμό με δράσεις. Ο Δήμος έχει ανθρωπιστική ευθύνη να πάρει θέση απέναντι στο προσφυγικό και να προστατέψει την κοινωνική συνοχή. Υπάρχει ανάγκη για εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου» τόνισε η κ. Οικονόμου. Ο κ. Μουλάς ζήτησε από την κ. Οικονόμου να ολοκληρώσει, η κ. Οικονόμου συνέχισε να μιλά, ο κ. Μουλάς της έκλεισε το μικρόφωνο. «Δε θα μου μιλάς εμένα έτσι. Στον Σκοτινιώτη να μιλάς» της είπε ο κ. Μουλάς με την κ. Οικονόμου να  τον αποκαλεί «απαράδεκτο» κι ότι επιδεικνύει μεροληπτική συμπεριφορά .

Οι άλλες μειοψηφίες

Ο επικεφαλής της ΛΑΣ Απ. Νάνος, ανέφερε ότι   για να μην επιδεινωθεί το πρόβλημα θα πρέπει να σταματήσει ο πόλεμος στα κράτη της Μέσης Ανατολής, επισημαίνοντας ότι όσο συνεχίζονται οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις λύση δε θα μπορεί να βρεθεί, τονίζοντας δεν μπορεί να πηγαίνουν τα χρήματα στις ΜΚΟ.

Ο σύμβουλος της β’ ελάσσονος μειοψηφίας Τ. Δουλόπουλος  συμφώνησε με την πρόταση της δημοτικής αρχής και επισήμανε ότι θα πρέπει να υπάρχει παρέμβαση της κρατικής μηχανής και να μην πάρουν τα χρήματα οι ΜΚΟ.

Ο ανεξάρτητος σύμβουλος Κ. Γαργάλας δήλωσε ότι καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να λύσει από μόνη της το πρόβλημα κι όπως είπε «Η δική μας λογική είναι έξω από τη λογική των κέντρων. Ο πρόσφυγας είναι συνάνθρωπος. Στρατηγική επιλογή θα πρέπει να είναι η αποφυγή μεγάλων χώρων συγκέντρωσης για να μην εμφανιστούν ζητήματα ανθρωποφαγίας. Δεν υπάρχει περίπτωση να συνηγορήσουμε σε διακίνηση χρήματος μέσω ΜΚΟ». Η ολοκληρωμένη πρόταση των έξη ανεξάρτητων δημοτικών συμβούλων. 

Κλείνοντας τη συνεδρίαση ο κ. Θεοδώρου επισήμανε ότι την τελική απόφαση θα λάβει το δημοτικό συμβούλιο σε επόμενη συνεδρίαση από τη στιγμή που θα αποφασιστεί ότι ο δήμος Βόλου θα επιλεγεί για την δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων, και η κυβέρνηση θα αποδεχθεί τους όρους που θέτει ο δήμος. «Γι αυτό ζήτησα να έχουμε μία ομόφωνη στήριξη της θέσης μας για να επικοινωνήσω με το Υπουργείο και να του μεταφέρω αυτή την πρόταση κι εφόσον μας ενημερώσουν ότι θα έρθουν πρόσφυγες τότε θα ξανασυνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο για να λάβουμε απόφαση για τον χώρο. Η θέση μας, είναι μια θέση που αρμόζει στον πολιτισμό και στην κουλτούρα της πόλης μας».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος