Βόλος: Συνέδριο για την διατροφική και φαρμακευτική χρησιμότητα των σαλιγκαριών

Σημαντικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν στο συνέδριο με θέμα «Σπόγγοι του Αιγαίου και εδώδιμα σαλιγκάρια σαν εναλλακτικές πηγές κολλαγόνου και βιοδραστικών ουσιών» που θα πραγματοποιηθεί στο Βόλο τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου. Το συνέδριο διοργανώνουν το Τμήμα Γεωπονίας Ιχθυολογίας & Υδάτινου Περιβάλλοντος της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και η εταιρεία ΣΕΛΟΝΤΑ ΑΕ και θα πραγματοποιηθεί από τις 10:00 – 19:00, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Μουσείου Πλινθοκεραμοποιίας Ν. & Σ. Τσαλαπάτα, Nότια πύλη, Βόλος. Τηλ.: 29844. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ Βόλου ο καθηγητής Δρ. Χρήστος Νεοφύτου, θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας : “Σπόγγοι του Αιγαίου και εδώδιμα σαλιγκάρια σαν εναλλακτικές πηγές κολλαγόνου και βιοδραστικών ουσιών». Επισήμανε ότι στη Θεσσαλία λειτουργούν πολλές μονάδες εκτροφής σαλιγκαριών που έχουν στηθεί με ίδιους πόρους  και τεχνογνωσία που παρείχε σε κάποιες περιπτώσεις το αρμόδιο Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ενώ η μεγαλύτερη μονάδα είναι αυτή που στήθηκε στην Φαρκαδώνα, προϋπολογισμού 400 εκ. ευρώ, η οποία ήταν και η μοναδική που είχε 45% επιδότηση. «Αν η Πολιτεία συνέβαλε στην χρηματοδότηση αυτών των μονάδων υπάρχει λαμπρό μέλλον στον συγκεκριμένο παραγωγικό τομέα» επισήμανε ο κ. Νεοφύτου. Σημειώνεται ότι η παραγωγή της Θεσσαλίας σε σαλιγκάρια προορίζεται μόνο για διατροφή ενώ οι έρευνες αναφορικά με το κολλαγόνο και τις άλλες βιοδραστικές ουσίες αφορά το μέλλον της παραγωγής στα επόμενα 20 χρόνια, όταν θα έχει κορεστεί ο διατροφικός τομέας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Συνεδρίου

ΔΕΥΤΕΡΑ 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2015

10:00 – 10:30 Προσέλευση – Εγγραφές
10:30 – 10:40 Χαιρετισμός από τις Πανεπιστημιακές Αρχές
10:40 – 11:00 Χαιρετισμός και παρουσίαση του έργου ASESCoBIS από τη Δρ. Ι. Καστρίτση-Καθαρίου, Επιστημονικής Υπευθύνου και Συντονίστριας του έργου
11:00 – 11:15 Χαιρετισμός & παρουσίαση της SELONDA AE για τη συμβολή της εταιρείας στην ανάπτυξη, την έρευνα & την καινοτομία, από τον κ. Ι. Στεφανή Διευθύνοντα Σύμβουλο
11:15 – 11:30 Χαιρετισμός & παρουσίαση της DALCOCHEM ΑΒΕΕΦΑ & των δυνατοτήτων αξιοποίησης των αποτελεσμάτων του έργου, από τον κ. Λ. Φωτέλη, Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο
11:30 – 11:45 Παρουσίαση τoυ Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων – Τμήμα Ποιότητας Τροφίμων & Χημείας Φυσικών Προϊόντων, Συμβολή του ΜΑΙΧ στην έρευνα και την εκπαίδευση, από την Δρ. Σ. Λουπασάκη
11:45 – 12:00 Καλλιέργεια σπόγγων στην Λάρυμνα, στο πλαίσιο του ASEScoBIS, από Α. Τουμαζάνη

12:00 – 12:30 Διάλειμμα για καφέ
12:30 – 12:45 Ξένος ομιλητής
12:45 – 13:00 Παρουσίαση της συμβολής της σαλιγκαροτροφίας στις τοπικές κοινωνίες, από τον Καθ. Dr. Χ. Νεοφύτου
13:00 – 13:15 Ποιοτικός έλεγχος λυοφιλιωμένων δειγμάτων και εναιωρημάτων κολλαγόνου προερχομένων από σπόγγους και σαλιγκάρια, από Δρ. Π. Βερίλλη
13:15 – 13:30 Συγκριτική μελέτη διαφόρων πηγών προέλευσης κολλαγόνου
13:30 – 14:30 Μπουφές
14:30 – 15:15 Παρουσίαση των αποτελεσμάτων του ASEScoBIS για την απομόνωση του κολλαγόνου από σπόγγους του Αιγαίου & εδώδιμα σαλιγκάρια, από τον Καθηγητή Δρ. Β. Ρούσση
15:15 – 15:30 H Αλιεία και η συμβολή της στην ανάπτυξη του Ν. Μαγνησίας, Ε. Καλλίνικος, Ιχθυολόγος Προϊστάμενος Τμήματος Αλιείας-Δ/νσης Αγροτικής. Οικ. & Κτηνιατρικής – ΠΕ Μαγνησίας & Σποράδων
15:30 – 15:45 Ταυτοποίηση εμπορικών σπόγγων με κλασικές μεθόδους, από Γ. Οικονόμου
15:45 – 16:15 Διάλειμμα για καφέ
16:15 – 16:30 Εκτροφή του Helix aspersa στο εργαστήριο & στο δικτυοκήπιο στο πλαίσιο του έργου, από τη Δρ. Μ. Χατζηιωάννου
16:30 – 16:45 Παρουσίαση νέων καλλυντικών προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία, από Γ. Φωτέλη, χημικό, Μέλος ΔΣ της DALCOCHEM ΑΒΕΕΦΑ
16:45 – 17:15 Παρουσίαση DVD για το έργο ASEScoBIS συνολικά, από τη Δρ. Ι. Καστρίτση – Καθαρίου
17:15 – 17:45 Ερωτήσεις, Συζήτηση, Εισηγήσεις & Προοπτικές Ανάπτυξης
17:45 – 18:30 ΛΗΞΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ με ένα αποχαιρετιστήριο τσιπουράκι από το Βόλο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος