Τέσσερα δημοψηφίσματα στην Ελβετία:  Ναι, στην απαγόρευση της διαφήμισης τσιγάρων και τρία όχι, σε άλλες εθνικές προτάσεις

Τρία από τα συνολικά τέσσερα δημοψηφίσματα που διενεργήθηκαν χθες σε εθνικό επίπεδο, σε όλα τα ελβετικά καντόνια απέρριψαν οι Ελβετοί πολίτες. Η πλειοψηφία των Ελβετών τάχθηκε υπερ της πρωτοβουλίας «Παιδιά χωρίς καπνικά προϊόντα», εξέφρασε την αντίθεση του στο νόμο για τα ΜΜΕ και στην κατάργηση του τέλους χαρτοσήμου, ενώ οι πολίτες τάχθηκαν στο πλευρό της κυβερνητικής πρότασης  σχετικά με την απορριφθείσα μέχρι πρότινος απαγόρευση των δοκιμών σε ζώα και ανθρώπους.

Όπως μεταδίδουν τα ελβετικά μέσα ενημέρωσης η νέα τριπλή ήττα της κυβέρνησης σε προτάσεις δημοψηφισμάτων δεν αποτελούν πλέον «μια ντροπή» και τα αποτελέσματα ψηφοφοριών που δεν είναι προς το συμφέρον του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου βρίσκονται στη μόδα, αφού από το 2019, η κυβέρνηση έχασε αρκετά δημοψηφίσματα ή κέρδισε οριακά κάποια. Μάλιστα πολιτικοί επιστήμονες του ερευνητικού Κέντρου της Βέρνης εκτιμούν πως αμέσως μετά το τέλος της πανδημίας όλο και περισσότεροι πολίτες που εναντιώνονται στις κυβερνητικές επιλογές θα λαμβάνουν μέρος σε δημοψηφίσματα.

Όχι στην διαφήμιση τσιγάρων

Το ελβετικό εκλογικό σώμα τάχθηκε υπέρ της πρωτοβουλίας «Παιδιά χωρίς καπνικά προϊόντα» με ποσοστό 56,6%, αποτέλεσμα που αποτελεί απτή απόδειξη του κλίματος που επικρατεί στους πολίτες για τις μηχανορραφίες του λόμπι καπνικών προϊόντων. Η πρωτοβουλία «Παιδιά Χωρίς Καπνικά προϊόντα» που εγκρίθηκε ξεπερνά τα στενά ηλικιακά όρια, καθώς απαγορεύει επίσης σε μεγάλο βαθμό τη διαφήμιση καπνικών προϊόντων για ενήλικες.

Όχι στην κατάργηση των κρατικών μέσων ενημέρωσης

Ο πληθυσμός απέρριψε το πακέτο τα Κρατικά Μέσα Ενημέρωσης με 54,6 % ενάντια τασσόμενος ενάντια στην βούληση της Ελβετίας να μην επιθυμεί κανένα «κρατικό μέσο» και να σπαταλά «δισεκατομμύρια φόρους στους εκατομμυριούχους των μέσων ενημέρωσης». Η σαφής πλειοψηφία όσων ψήφισαν ακολούθησε τις εκκλήσεις των αντιπάλων και απέρριψε το δημοψήφισμα των μέσων ενημέρωσης στην κάλπη κάτι που θεωρείτε «πολύ ευχάριστο», ταυτόχρονα όμως «είναι κάθε άλλο παρά αυτονόητο».

Όχι στην κατάργηση φόρου στα ίδια κεφάλαια

Παράλληλα το 62,7% του εκλογικού σώματος απέρριψε την κατάργηση του φόρου έκδοσης στα ίδια κεφάλαια. Σύμφωνα με Ελβετούς αναλυτές το κόμμα της Αριστεράς  κατάφερε και πάλι να εμποδίσει επιτυχώς μέσω του δημοψηφίσματος μια ενδεχόμενη φορολογική μεταρρύθμιση στο κοινοβούλιο. Οι ίδιοι εκτίμησαν πως το σχέδιο για την κατάργηση του ειδικού φόρου στα νέα ίδια κεφάλαια απέτυχε λόγω ενός μείγματος αδιαφορίας, οικονομικής κριτικής και φόβου απώλειας.

Όχι στην απαγόρευση δοκιμών σε ζώα

Επιπλέον το 79,1 % του εκλογικού σώματος ψήφισε κατά της απαγόρευσης των δοκιμών σε ζώα και ανθρώπους. Επί έξι χρόνια, καμία πρωτοβουλία δεν έχει απορριφθεί τόσο ξεκάθαρα όσο η απαγόρευση των δοκιμών σε ζώα, ενώ την ίδια μέρα, απορρίφθηκε στο καντόνι της Βασιλείας η πρωτοβουλία για τα δικαιώματα των πρωτευόντων θηλαστικών.

Ανταπόκριση Στρασβούργο Κώστας Δαβάνης

 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος