Βόλος: Το ασφαλιστικό “ενώνει” τους ελεύθερους επαγγελματίες-Πρωτοβουλίες για κοινές δράσεις

Στην σύσταση δύο συντονιστικών επιτροπών που θα ασχοληθούν, η μία με τους ασφαλισμένους ελεύθερους επαγγελματίες του ΟΑΕΕ και η άλλη με αυτούς του ΕΤΑΑ, και θα συντονίσουν τον αγώνα κατά του ασφαλιστικού,  προχωρούν οι φορείς της Μαγνησίας. Αυτό  αποφασίστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στο Επιμελητήριο Μαγνησίας, με πρωτοβουλία του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι περίπου 15 φορέων επαγγελματιών, που είναι ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΑ και στον ΟΑΕΕ, καθώς και ο βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος.

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Λάζαρος Γαϊτάνης πρότεινε επίσης την ερχόμενη εβδομάδα να πραγματοποιηθεί μία ημερίδα με θέμα το ασφαλιστικό και ομιλητές που θα καλύπτουν όλο το φάσμα ασφάλισης των επαγγελματιών, ώστε να ενημερωθούν σωστά για όσα φέρνει το νέο ασφαλιστικό.  Θα προηγηθεί συνάντηση των δύο συντονιστικών επιτροπών με τους βουλευτές του νομού και μόλις διαμορφωθούν κοινές απόψεις και θέσεις πρότεινε και έγινε αποδεκτό να δοθεί μία συνέντευξη Τύπου, όπου θα φανεί ξεκάθαρα ότι όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι μία γροθιά απέναντι στο προτεινόμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Η συνέντευξη θα δοθεί μεθαύριο Τετάρτη 13 Ιανουαρίου στις 11 π.μ.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν φορείς ελεύθερων επαγγελματιών, όπως δικηγόροι, εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου, του ΤΕΕ, του Οικονομικού Επιμελητηρίου, του Ιατρικού, του Οδοντιατρικού και του Φαρμακευτικού Συλλόγου, των δύο Ομοσπονδιών Επαγγελματιών, των Οικονομολόγων Λογιστών και των επαγγελματιών φοροτεχνικών, του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου του Εμπορικού Συλλόγου και της Ένωσης Συντακτών Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας.

Χαιρετισμό απεύθυνε ο βουλευτής της Ν.Δ. Χρ. Μπουκώρος ο οποίος επισήμανε ότι το ασφαλιστικό αποτελεί ταφόπλακα για όλες τις παραγωγικές τάξεις και ότι δεν λύνεται με φοροεισπρακτικά μέτρα, καθώς δεν υπάρχει φοροδοτική ικανότητα.

Καθολική αντίθεση

Οι παριστάμενοι εκπρόσωποι κλάδων διατύπωσαν την καθολική αντίθεσή τους στο δημοσιοποιηθέν από την Κυβέρνηση προσχέδιο για το νέο ασφαλιστικό, αναγνωρίζοντας, όμως, ότι το ασφαλιστικό αποτελεί ευθύνη όλων των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων από το 1974. Ειδικότερα θεωρούν ότι:

Το συγκεκριμένο προσχέδιο έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την αρχή ότι το ασφαλιστικό στηρίζεται στην ανταποδοτικότητα. Πλέον το ασφαλιστικό θα στηρίζεται στην φοροδοτική ικανότητα, αποτελώντας μία πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση, που θα αφανίσει τον ελεύθερο επαγγελματία.

Έτσι από 1-1-2017 με το άρθρο 53 του προσχέδιου θεσπίζεται νέο σύστημα πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών για τους ασφαλισμένους του Ε.Τ.Α.Α. και του Ο.Α.Ε.Ε. που θα έχουν ενταχθεί στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.). Συγκεκριμένα οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές υπολογιζόμενες σε ποσοστό 20% επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος του 2016 για κύρια σύνταξη.

Μόνο που σε αυτό το 20% προστίθεται κι ένα ποσοστό της τάξης του 18,60% φτάνοντας τη συνολική επιβάρυνση στα 38,60%. Πρόκειται για εισφορά για επικουρική σύνταξη 7,5%, για εισφορά υγειονομικής περίθαλψης 6,95%, εισφορά αλληλεγγύης υπέρ ΟΑΕΔ και λοιπά.

Ενώ, όμως, ο κάθε ασφαλισμένος θα καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές ανάλογα με τη φοροδοτική του ικανότητα, οι συντάξιμες αποδοχές θα είναι οι ίδιες.

Όταν, λοιπόν, ασφαλισμένοι διαφορετικού φορολογητέου εισοδήματος θα καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές τεράστιας απόκλισης και ύψους, η λήψη των ίδιων συντάξιμων αποδοχών κάθε άλλο παρά συμβαδίζει με την αρχή της ανταποδοτικότητας.

Και αν το ασφαλιστικό πρέπει να στηρίζεται στην αρχή της ανταποδοτικότητας, η στόχευσή του πρέπει να είναι η αύξηση της εισπραξιμότητας, που είναι και το ζητούμενο. Η αύξηση όμως των ασφαλιστικών εισφορών οδηγεί τα ασφαλιστικά ταμεία σε απομείωση των αποθεματικών τους, που συρρικνώθηκαν δραματικά το 2012 με το ολέθριο για τα ίδια  PSI. Τα αποθεματικά που υποχρεωτικά έγιναν ομόλογα για να κουρευτούν στη συνέχεια και να εξαϋλωθούν.

Με ασφαλιστικές όμως εισφορές ύψους 38,60%, με φορολογία 26% από το πρώτο ευρώ, με προκαταβολή φόρου 100%, με ΦΠΑ 23%, με υποχρέωση πληρωμής τέλους επιτηδεύματος και εισφοράς αλληλεγγύης ο ελεύθερος επαγγελματίας τίθεται υπό διωγμό. Η φοροδιαφυγή αντί να παταχθεί, για κάποιους ίσως γίνει τρόπος επιβίωσης.

Αν λοιπόν η Κυβέρνηση και οι δανειστές θεωρούν στην πράξη και όχι στα λόγια την επιχειρηματικότητα μοχλό ανάπτυξης μετά από 8 χρόνια ύφεσης, δεν μπορεί οι ασφαλιστικές εισφορές να αποτελούν φορολογική επιβάρυνση, δεν μπορεί η αρχή της ανταποδοτικότητας να ανατρέπεται. Η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού δεν επιτυγχάνεται με λουκέτα.

Το υπό ψήφιση ασφαλιστικό νομοσχέδιο, όπως δόθηκε στη δημοσιότητα, δε μπορεί να ψηφιστεί.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος