Βόλος: Απεβίωσε ο Συμεών Κόγκαν

Πέθανε προχθές στην γενέτειρα πόλη του, το Ροστώβ Ρωσίας, σε ηλικία 86 ετών, ο Συμεών Κόγκαν, ο οποίος διετέλεσε μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Βόλου από το 1994 έως το 2005. Ο Συμεών Κόγκαν άφησε πίσω του πλούσιο έργο στην κλασική μουσική, ενώ διηύθυνε μεγάλες ορχήστρες, μεταξύ των οποίων τη Συμφωνική και τη Συμφωνική νέων του Βόλου.
Ο Συμεών Κόγκαν γεννήθηκε στο Μπομπρούισκ της Ουκρανίας στις 24/04/1928. Σπούδασε βιολί και διεύθυνση ορχήστρας στο Ωδείο της Αγίας Πετρούπολης. Ίδρυσε την Κρατική Συμφωνική Ορχήστρα του Ομσκ. Από το 1976 υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής της Κρατικής Συμφωνικής Ορχήστρας του Ροστόφ, με την οποία συμμετείχε το 1990 στον Διεθνή Διαγωνισμό «Τσαϊκόφσκι» της Μόσχας. Είχε εμφανιστεί με την Κρατική Ορχήστρα της (τέως) Σοβιετικής Ένωσης, τις Φιλαρμονικές Ορχήστρες της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης και την Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Μόσχας. Στο ρεπερτόριό του περιλαμβάνονταν έργα των Ίγκορ Στραβίνσκι και Ντμίτρι Σοστακόβιτς, ενώ διηύθυνε πρώτες παγκόσμιες παρουσιάσεις έργων των Σοβιετικών συνθετών Εντισόν Ντενίσοφ, Τίχον Κρένικοφ και Ροντιόν Σεντρίν. Δίδαξε στο Ωδείο του Ροστόφ ον Ντον και τιμήθηκε για την προσφορά του από το ρωσικό κράτος με τον τίτλο του Καλλιτέχνη του Λαού.

Το 1995 ανέλαβε τη διεύθυνση της Συμφωνικής Ορχήστρας του Βόλου, με την οποία πραγματοποίησε συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Ηρώδειο, την Αρχαία Ολυμπία και την Κωνσταντινούπολη. Είχε διευθύνει έργα Ελλήνων συνθετών ποικίλων μουσικών ειδών, όπως των Δημήτρη Μητρόπουλου, Νίκου Σκαλκώτα, Μανώλη Καλομοίρη, Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Χατζιδάκι, Δημήτρη Μαραγκόπουλου, Θάνου Μικρούτσικου. Συμμετείχε στη δισκογραφική έκδοση «Αντίς για όνειρο» (Πολιτιστική Ολυμπιάδα 2004), διευθύνοντας την Ορχήστρα του Βόλου σε έργα Ελλήνων συνθετών (Λαμπελέτ, Καρρέρ, Παδοβάνης, Ροδοθεάτος, Αξιώτης, Νεζερίτης). Με την ΕΛΣ συνεργάστηκε ως αρχιμουσικός στις παραγωγές Η όπερα του ζητιάνου [Beggar’s Opera] του Τζον Γκέι (1996-97) και Η όπερα της πεντάρας [Die Dreigroschenoper] του Κουρτ Βάιλ (1998-99).

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος