Βόλος: Εν κρυπτώ μεθοδεύσεις της δημοτικής Αρχής καταγγέλλουν ανεξαρτητοποιηθέντες σύμβουλοι

Για συνειδητή και μελετημένη επιλογή της δημοτικής Αρχής να συζητήσει σε έκτακτη συνεδρίαση χθες (Πέμπτη), το ένα από τα δύο θέματα που αποσύρθηκαν από την συνεδρίαση της προηγούμενης μέρας, κάνουν λόγο σε ανακοίνωσή τους, οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι, κ.κ. Ελένη Ανδρέου – Μεϊκοπούλου, Ιάσων Αποστολάκης, Κώστας Γαργάλας, Ματθαίος Δραμητινός, Φωτεινή Κοκκινάκη και Γιάννης Μολοχίδης. Όπως συγκεκριμένα αναφέρουν, το θέμα αυτό συμπεριλαμβανόταν στην ημερήσια διάταξη της τακτικής συνεδρίασης της Τετάρτης 27 Ιανουαρίου και αποσύρθηκε προκειμένου να συζητηθεί την επόμενη μέρα, οπότε δεν θα υπήρχε δημοσιογραφική κάλυψη της συνεδρίασης λόγω της απεργίας των δημοσιογράφων.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή τους οι έξι σύμβουλοι αναφέρουν τα εξής:

Την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2015 συνεδρίασε εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου με αποκλειστικά δύο θέματα εκ των οποίων το ένα συμπεριλαμβάνονταν και στη τακτική συνεδρίαση της Τετάρτης 27 Ιανουαρίου 2015 αλλά με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής αποσύρθηκε από την ημερήσια διάταξη. Επρόκειτο για την έγκριση δαπανών παρελθόντων οικονομικών ετών και τη διαγραφή οφειλών κατά του Δήμου Βόλου , λόγω παραγραφής τους.
Δεν θα αναφερθούμε στη προχειρότητα της Δημοτικής Αρχής ,η οποία βέβαια αποδεικνύεται με κάθε τρόπο και κάθε μέρα, καθώς ειδοποιηθήκαμε στις 3.00 το μεσημέρι να παρευρεθούμε στη συνεδρίαση που θα γινόταν στις 6.00 το απόγευμα , γιατί αυτό πια είναι κανόνας. Θα αναφερθούμε όμως στη συνειδητή και μελετημένη επιλογή της να συζητηθεί το ένα εκ των θεμάτων σε ημέρα που δεν θα ήταν δυνατόν να καλυφθεί δημοσιογραφικά η συνεδρίαση ,λόγω της απεργίας που είχε προγραμματιστεί από τον συγκεκριμένο κλάδο και συνεπώς να περάσει στα κρυφά και με όσο πιο μικρή δημοσιότητα γίνεται .
Όμως η επιλογή της αυτή δεν πέρασε αφού και προλάβαμε να διαβάσουμε τις εισηγήσεις αλλά και να διαπιστώσουμε εκείνα που δεν ήθελε το παράκεντρο του Δημαρχείου. Στη λίστα λοιπόν των ανεξόφλητων τιμολογίων και οφειλών που επικαιροποιήθηκε με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου περιλαμβάνονταν και οι αντίστοιχες οφειλές που αναφέρονταν σε υποχρεωτικές δημοσιεύσεις στον τοπικό τύπο. Σύμφωνα με τον νόμο 2328/1995 και ιδιαιτέρως τη παράγραφο 4 του άρθρου 13 υποχρεούται ο οποιοσδήποτε φορέας του ευρύτερου δημόσιου τομέα αλλά και τα νομικά πρόσωπα ή κοινωφελείς επιχειρήσεις να τακτοποιούν τις δημοσιεύσεις στον τοπικό τύπο με βάση αποκλειστικά το κριτήριο της ίσης κατανομής.
Το σύνολο του ποσού λοιπόν για τις συγκεκριμένες δημοσιεύσεις που αφορά μόνο στα ανεξόφλητα τιμολόγια από την 01-01-2015 έως την 31-12-2015 ανέρχεται στο ποσό των 12860 Ευρώ και σε σύνολο 86 δημοσιεύσεων. Διαπιστώσαμε όμως , χωρίς βέβαια να εκπλαγούμε, ότι η κατανομή των δημοσιεύσεων ήταν η παρακάτω:
1. Στην εταιρεία ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΕΠΕ δόθηκαν 48 δημοσιεύσεις και αντιστοιχούν σε ποσό 5622 Ευρώ
2. Στην εταιρεία ΤΥΠΟΣ ΑΕ δόθηκαν 23 δημοσιεύσεις και αντιστοιχούν σε ποσό 5483 Ευρώ
3. Στις εταιρείες ΘΕΣΣΑΛΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ και ΘΗΤΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ δόθηκαν 15 δημοσιεύσεις και αντιστοιχούν σε ποσό 1546 Ευρώ
4. Την εταιρεία ΚΑΡΕΚΛΙΔΗΣ ΑΡΧ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ δόθηκε 1 δημοσίευση και αντιστοιχεί σε ποσό 209 Ευρώ.
Είναι ηλίου φαεινότερες συνεπώς οι ανισότητες ,οι διακρίσεις αλλά και οι παράνομες ,σύμφωνα με το νόμο, αποφάσεις κατανομής των δημοσιεύσεων από πλευράς της Δημοτικής Αρχής . Καλούμε λοιπόν κάθε αρμόδιο εποπτικό ή άλλο φορέα , υπεύθυνο για τη τήρηση της νομιμότητας να επέμβει διασφαλίζοντας το κύρος του Δήμου Βόλου και προφυλάσσοντας ταυτόχρονα αυτόν από παραβατικές συμπεριφορές και άρα από αντίστοιχες κυρώσεις.
Αν αυτό που συμβαίνει με βάση τους πίνακες που προσκομίστηκαν από τη Δημοτική Αρχή ισχύει και για όλες τις δημοσιεύσεις και για το σύνολο των δραστηριοτήτων του Δήμου (νομικά πρόσωπα κ.λ.π ) με την ίδια αναλογία και κατανομή, τότε πρόκειται για σοβαρότατη παράβαση που δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχιστεί. Θα ήταν βέβαια ανώφελο να ζητήσουμε από τη παρούσα Δημοτική Αρχή να μας δώσει τα πλήρη στοιχεία που σχετίζονται με το θέμα αυτό για το ίδιο χρονικό διάστημα και παρ’ όλο που θα το ζητήσουμε είναι άγνωστο πότε και ποια στοιχεία θα παρουσιάσει.
Και για να μη θεωρηθεί ότι μεροληπτούμε υπέρ της τάδε ή της δείνα εφημερίδας ή επιχείρησης να καταστήσουμε με απόλυτη σαφήνεια γνωστή τη θέση μας . Έχει πιθανώς την αξία του για τον τύπο , το να έχει καλές επαφές ή και καλές σχέσεις με τον ασκούντα εξουσία (παραδείγματος χάρη τη Δημοτική Αρχή) αλλά έχει πολλαπλάσια αξία , γιατί αναφέρεται στην ουσία της ύπαρξής του, να ενημερώνει αντικειμενικά , να ελέγχει την εξουσία και να υποστηρίζει τη τήρηση του νόμου. Και για να το κάνουμε πιο σαφές να υπενθυμίσουμε ότι η υπεράσπιση των προηγούμενων αξιών σήμερα μπορεί να μην αγγίζει όλους αλλά αύριο μπορεί να είναι η καλύτερη ασπίδα προστασίας όλων . Ιδιαίτερα όταν έχει κανείς να κάνει με ανθρώπους ή ομάδες ανθρώπων που αποδεδειγμένα τη φιλία και τη πολιτική σχέση την έχουν στο γόνατο .

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος