Βόλος: Κ. Γουργουλιάνης: Βαθιά πολιτικό πρόβλημα η αύξηση κρουσμάτων φυματίωσης

Ως βαθιά πολιτικό χαρακτήρισε το πρόβλημα της αύξησης κρουσμάτων φυματίωσης στη χώρα μας, ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, καθηγητής πνευμονολογίας, κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, μιλώντας στο Δίκτυο Θεσσαλίας της ΕΡΤ.

«Τα λοιμώδη νοσήματα τρομάζουν την ανθρωπότητα. Κατά καιρούς οι επιδημίες σκοτώνουν εκατομμύρια ανθρώπους. Η Πολιτεία πρέπει άμεσα να κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος και να δώσει προτεραιότητα στην υποστήριξη των δομών υγείας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γουργουλιάνης, προσθέτοντας πως περισσότερα από τα μισά κρούσματα φυματίωσης στη χώρα μας, αφορούν Έλληνες. Συμπλήρωσε ωστόσο, ότι ενώ το ποσοστό στον ελληνικό πληθυσμό παραμένει σταθερό, στους μετανάστες παρατηρείται αύξηση της τάξης του 10 – 15%, ενώ ακόμη, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αφορούν στους πρόσφυγες.

«Έχουμε νοσηλεύσει αρκετούς πρόσφυγες με λοιμώξεις αναπνευστικού, κυρίως πνευμονίες, όχι όμως ακόμα φυματίωση. Θεωρώ, όμως, ότι εάν συνεχισθούν οι συνθήκες της προσφυγιάς, δηλαδή, συγχρωτισμός, κακές συνθήκες υγιεινής κλπ, τότε δεν θα αργήσουμε να έχουμε κρούσματα κι μεταξύ αυτών των ανθρώπων» τόνισε ο κ. Γουργουλιάνης, εκφράζοντας την διαφωνία του ωστόσο, με την ύπαρξη πανικού υπό τον φόβο μιας «υγειονομικής βόμβας» που κάποιοι υποστηρίζουν ότι ελοχεύει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπεύθυνη για την αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα είναι η φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας, η οικονομική καταστροφή της μεσαίας τάξης που βλέπουμε να γίνεται καθημερινά, ενώ την ίδια ώρα, οι υγειονομικές δομές διαλύονται και δυσκολεύει έτσι, το έργο της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης της νόσου.

Αναφορικά με τα ποσοστά φυματίωσης στην Θεσσαλίας, ο κ. Γουργουλιάνης δήλωσε χαρακτηριστικά, πως στην Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας νοσηλεύονται περίπου 50 ασθενείς με φυματίωση, ετησίως. Εκτιμά δε, ότι άλλοι τόσοι διαγιγνώσκονται και θεραπεύονται από ιδιώτες Πνευμονολόγους. Τα κρούσματα αυτά αντιστοιχούν σε ένα πληθυσμό 600.000 κατοίκων. Επομένως, εκτιμάται ότι κάθε χρόνο στη χώρα μας έχουμε περίπου 1.500 νέους ασθενείς με φυματίωση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος