Βόλος: Συγκέντρωση αλληλεγγύης του ΠΑΜΕ για Χαλυβουργία και ΒΙΣ

Την οργάνωση συγκέντρωσης αλληλεγγύης και αγωνιστικής συμπαράταξης με τους εργαζόμενους της Χαλυβουργίας και της ΒΙΣ, την Τρίτη 13 Οκτωβρίου, στις 18:30, στον Άγιο Νικόλαο (πεζόδρομος της Ερμού) ανακοίνωσαν σήμερα, σε συνέντευξη τύπου, οι εκπρόσωποι της Γραμματείας Μαγνησίας του ΠΑΜΕ.

Επίσης κάλεσαν τα σωματεία να δραστηριοποιηθούν και να συμμετέχουν στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου ως προετοιμασία και της πανεργατικής απεργίας που καλούν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ για τις 12 Νοέμβρη.

Όπως τονίστηκε στη συνέντευξη, το ΠΑΜΕ, οι εργαζόμενοι της Χαλυβουργίας εδώ και τρία χρόνια βρίσκονται συνέχεια σε καθεστώς μείωσης μισθών έως και 12%, ενώ για το φετινό μήνα Οκτώβρη η εργοδοσία απαίτησε επιπλέον την εφαρμογή εκ περιτροπής εργασία αρχικά για 12 ημέρες και στη συνέχεια για 8. Αυτό το διάστημα των τριών χρόνων, όπως αναφέρθηκε, έχουν συμβεί 5 εργατικά ατυχήματα και έχασε τη ζωή τους ένας εργαζόμενος, ενώ ένας άλλος ακρωτηριάστηκε στα δάχτυλα.

Όσον αφορά στους εργαζόμενους της ΒΙΣ, από πέρσι έχουν υποστεί μειώσεις στους μισθούς, ενώ από φέτος όσοι εργάζονται στο τμήμα Χαρτοποιίας έχουν βρεθεί σε διαθεσιμότητα, εκ περιτροπής εργασία, και την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκε ότι οι 31 που έχουν απομείνει, απολύονται. Η εργοδοσία κάνοντας χρήση του 5% έχει ήδη απολύσει τους 8 και έχει σχέδιο να απολύσει και τους άλλους 23 κάθε μήνα μέχρι το τέλος του χρόνου.

«Η μοναδική λύση για τους συναδέλφους ήταν να απαντήσουν αγωνιστικά. Οι συνάδελφοι της ΒΙΣ βρίσκονται από την Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη σε 24ωρες απεργίες με αίτημα να μην απολυθούν οι 31 συνάδελφοι, ενώ οι συνάδελφοι της Χαλυβουργίας απάντησαν στην απαίτηση για εκ περιτροπής εργασία με στάσεις εργασίας, οι οποίες είχαν καθολική συμμετοχή και απέκρουσαν πιέσεις της εργοδοσίας να συγκροτήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό» τονίστηκε στη συνέντευξη τύπου, κατά την οποία επισημάνθηκε ακόμη, ότι τα εργοστάσια τα κλείνουν οι βιομήχανοι για τα κέρδη τους και ο ανταγωνισμός στον καπιταλισμό!

Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου τέθηκε ακόμη, το θέμα του ρόλου και της στάσης του ΕΚΒ, των βουλευτών και συνδικαλιστών των κομμάτων, όταν πριν από 3 χρόνια στις πύλες της Χαλυβουργίας, ήταν όλοι σε κοινή γραμμή πλεύσης με τον Σύνδεσμο των Βιομηχάνων Θεσσαλίας, στήριξαν το Μάνεση και εξαπέλυσαν την πιο βρώμικη επίθεση στο ΠΑΜΕ.

«Σήμερα γίνεται προσπάθεια να χρησιμοποιήσουν τον αγώνα και την αγωνία των συναδέλφων της Χαλυβουργίας και της ΒΙΣ οι ίδιοι οι εργοδότες, ώστε να πάρουν κι άλλα προνόμια κι άλλες επιδοτήσεις ή φτηνό ρεύμα για τις βιομηχανίες» επισήμαναν οι ομιλητές του ΠΑΜΕ, προσθέτοντας πως οι εργάτες δεν μπορούν να είναι νεροκουβαλητές για παραπάνω προνόμια στους βιομήχανους γιατί αυτό σημαίνει μεγαλύτερα βάρη για τους ίδιους.

«Το φθηνότερο ρεύμα που απαιτεί ο Μάνεσης θα το φορτωθεί σε ακριβότερο ρεύμα η λαϊκή οικογένεια ή σε «ισοδύναμα» που σημαίνει ότι θα τα πάρουν από άλλη τσέπη του λαού» τόνισαν χαρακτηριστικά.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος