ΕΡΤ1: «Το αλάτι της γης»-«Έθνικ μουσικές ιστορίες-Παραδόσεις πέρα από εθνικά και μουσικά σύνορα!»

Ο Λάμπρος Λιάβας και «Το αλάτι της γης» υποδέχονται τρία εξαιρετικά μουσικά σχήματα που ερευνούν και προσεγγίζουν, τις παραδόσεις της Ελλάδας, των Βαλκανίων και της Μεσογείου, πέρα από σύνορα και μουσικές «ετικέτες», την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2021, στις 13:00, στην ΕΡΤ1.

Σειρά εκπομπών για την ελληνική μουσική παράδοση.

Στόχος τους είναι να καταγράψουν και να προβάλουν στο πλατύ κοινό τον πλούτο, την ποικιλία και την εκφραστικότητα της μουσικής μας κληρονομιάς, μέσα από τα τοπικά μουσικά ιδιώματα αλλά και τη σύγχρονη δυναμική στο αστικό περιβάλλον της μεγάλης πόλης.

ΕΡΤ1: «Το αλάτι της γης»-«Έθνικ μουσικές ιστορίες-Παραδόσεις πέρα από εθνικά και μουσικά σύνορα!»

Επεισόδιο 9ο
«Έθνικ μουσικές ιστορίες – Παραδόσεις πέρα από εθνικά  και μουσικά σύνορα!»

Tα μέλη της ομάδας «BODYTERRANEAN» προσεγγίζουν τις μουσικές παραδόσεις της Ελλάδας και της Κάτω Ιταλίας, χωρίς μουσικά όργανα, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά τις φωνές και τους κρουστούς  ήχους που παράγει το ανθρώπινο σώμα (body percussion). Η μουσικοκινητική τους πρόταση αξιοποιεί με δυναμικό τρόπο την πολυρρυθμία των χορών της Μακεδονίας και της Θράκης, ενώ επίσης εμπνέονται και από την παράδοση του Ρεμπέτικου! Ιδρυτής του σχήματος είναι ο ιταλικής καταγωγής Simone Mongelli, ο οποίος από το 2005 επέλεξε να εγκατασταθεί στην Ελλάδα. Στους Bodyterranean συμμετέχουν επίσης οι: Λήδα Δουμουλιάκα, Μιχάλης Κωτσόγιαννης, Ναταλία Λαμπαδάκη, Σίσσυ Πιντέλα, Κατερίνα Σελήνη Φιλιππιτζή και Φώτης Φωτόπουλος.

ΕΡΤ1: «Το αλάτι της γης»-«Έθνικ μουσικές ιστορίες-Παραδόσεις πέρα από εθνικά και μουσικά σύνορα!»

– Το ντουέτο «ΚΑΝΤΙΝΕΛΙΑ» αποτελείται από τον Θανάση Ζήκα (κιθάρα, τσαμπούνα, τραγούδι) και την Εύη Σεϊτανίδου (κιθάρα, ποντιακή λύρα, τραγούδι). Με αφετηρία τη Θεσσαλονίκη το 2014, αποδίδουν με τον δικό τους δυναμικό τρόπο παραδοσιακά κομμάτια καθώς και προσωπικές τους συνθέσεις, όπου «φιλτράρουν» τις παραδόσεις της Ελλάδας και των Βαλκανίων μέσα από τα σύγχρονα ακούσματα της γενιάς τους. Η ονομασία του σχήματος προέρχεται από τα «καντινέλια», μικρά γεράκια που ζουν στις Κυκλάδες, όπου ζευγαρώνουν στον αέρα σε απόλυτη ελευθερία και αρμονία με τη φύση.

– Το μουσικό σχήμα «ALCEDO FOLK BAND» ξεκίνησε το 2018 και πήρε την ονομασία του από το μικρό πολύχρωμο πουλί «αλκυόνη» και τις αλκυονίδες μέρες, συμβολίζοντας την επιθυμία των μελών του «για ζεστές μέρες μέσα στον χειμώνα». Συνταιριάζουν με τόλμη κι ευφάνταστες ενορχηστρώσεις τα παραδοσιακά με τα κλασικά όργανα (φλάουτο, φαγκότο και τούμπα) σε διαδρομές πέρα από εθνικά και μουσικά σύνορα! Στο συγκρότημα συμμετέχουν οι: Κώστας Κωνσταντάτος (τραγούδι, κρουστά), Μαρία Μιχαλάκα (τραγούδι, βιολί, τζουράς), Γιάννης Ταυλάς (κιθάρα, τραγούδι), Μενέλαος Μωραΐτης (τούμπα), Στέφανος Χατζηαναγνώστου (ενορχηστρώσεις, φλάουτο, τραγούδι) και Δημήτρης Κουφαλάκος (φαγκότο).

ΕΡΤ1: «Το αλάτι της γης»-«Έθνικ μουσικές ιστορίες-Παραδόσεις πέρα από εθνικά και μουσικά σύνορα!»

Έρευνα-κείμενα-παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας
Σκηνοθεσία: Μανώλης Φιλαΐτης.
Διεύθυνση φωτογραφίας: Σταμάτης Γιαννούλης.
Εκτέλεση παραγωγής: FOSS ON AIR.

Διαθέσιμο στο ERTFLIX.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος