Η ταινία «Ο τελευταίος σταθμός» στο “Θερινό Σινεμά” της ΕΡΤ2

Το βιογραφικό ρομαντικό δράμα, «Ο τελευταίος σταθμός» (The last station), συμπαραγωγής Αγγλίας-Γερμανίας-Ρωσίας 2009, έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι τηλεθεατές της ΕΡΤ2, την Πέμπτη 21 Ιουλίου 2016 , στις 22:00, από το “Θερινό Σινεμά”.

Η ταινία «Ο τελευταίος σταθμός» στο “Θερινό Σινεμά” της ΕΡΤ2Υπόθεση: Η ταινία παρακολουθεί τον τελευταίο χρόνο ζωής του σπουδαίου Ρώσου συγγραφέα, Λέοντα Τολστόι. Είναι μια αληθινή ιστορία για δύο έρωτες, έναν στο ξεκίνημα κι έναν κοντά στο τέλος και βασίζεται στα αρχέγονα θέματα του πάθους, της αγάπης, της οικογένειας, της απληστίας, της δολοπλοκίας, της σύγκρουσης και της επανάστασης. Πρόκειται για μια σύνθετη, αστεία, πλούσια και συναισθηματική ταινία για το πόσο δύσκολο είναι να ζεις με τον έρωτα και το πόσο αδύνατον είναι να ζεις χωρίς αυτόν.

Ύστερα από 48 χρόνια γάμου, η κόμισσα Σοφία, η Η ταινία «Ο τελευταίος σταθμός» στο “Θερινό Σινεμά” της ΕΡΤ2αφοσιωμένησύζυγος του Λέοντα Τολστόι, παθιασμένη ερωμένη, μούσα και γραμματέας του –έχει καθαρογράψει το «Πόλεμος και Ειρήνη» έξι φορές… με το χέρι!– νιώθει ξαφνικά τον κόσμο της ν’ αναποδογυρίζεται. Στο όνομα της νεογέννητης θρησκείας του, ο σπουδαίος Ρώσος λογοτέχνης απαρνιέται τον τίτλο ευγενείας του, την ιδιοκτησία του, ακόμα και την οικογένειά του και ασπάζεται την πενία, τη χορτοφαγία και την αποχή από το σεξ. Αφότου η Σοφία έχει κάνει μαζί του δεκατρία παιδιά! Όταν, λίγο αργότερα, η Σοφία ανακαλύπτει ότι ο πιστός μαθητής του Τολστόι, ο Τσέρτκοφ -τον οποίο εκείνη απεχθάνεται- ενδέχεται να έχει πείσει τον άντρα της να υπογράψει νέα διαθήκη και να κληροδοτήσει τα μνημειώδη μυθιστορήματά του στο ρωσικό λαό αντί για την οικογένειά του, πνίγεται από οργή! Αυτό είναι το τελειωτικό χτύπημα! Επιστρατεύοντας κάθε είδους δολοπλοκία, κάθε ερωτικό εκβιασμό που κρύβει στο πλούσιο οπλοστάσιό της, μάχεται με μανία για ό,τι πιστεύει πως δικαιωματικά της ανήκει. Όσο πιο ακραία, ωστόσο, γίνεται η συμπεριφορά της, τόσο πιο εύκολα μπορεί ο Τσέρτκοφ να πείσει τον Τολστόι πως η Σοφία θ’ αποδειχθεί επιβλαβής για την ένδοξη κληρονομιά του. Σ’ αυτό το ναρκοπέδιο εμφανίζεται ο καινούργιος, γεμάτος θαυμασμό βοηθός του Τολστόι, ο νεαρός και εύπιστος Βαλεντίν. Πολύ γρήγορα ο Βαλεντίν μετατρέπεται σε πιόνι, πρώτα του συνωμότη Τσέρτκοφ κι έπειτα της πληγωμένης, εκδικητικής Σοφίας, καθώς ο ένας προσπαθεί να υπονομεύσει τα σχέδια του άλλου. Η ζωή του Βαλεντίν περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από το καταλυτικό πάθος που αισθάνεται για την όμορφη και ατίθαση Μάσα, μία δασκάλα αφοσιωμένη στις αξίες που κηρύττει ο συγγραφέας.

Ο Τολστόι αποφασίζει τελικά να υπογράψει τη νέα διαθήκη -παρά τις αντιρρήσεις της συζύγου του- και φεύγει για να συνεχίσει μόνος του το έργο του. Η Σοφία αποπειράται να αυτοκτονήσει χωρίς επιτυχία και στη συνέχεια μαθαίνει ότι ο σύζυγός της είναι βαριά άρρωστος και ότι βρίσκεται στο σταθμό του Αστραπόβο. Η Σοφία τότε σπεύδει να σταθεί στο πλάι του συζύγου της, του άνδρα που τόσο πολύ αγάπησε. Διάρκεια: 103΄

Βραβεία-διακρίσεις:

Η Έλεν Μίρεν και ο Κρίστοφερ Πλάμερ προτάθηκαν για Χρυσή Σφαίρα, καθώς και για βραβεία Όσκαρ. Η Μίρεν για Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου και ο Πλάμερ για Όσκαρ Β΄ Ανδρικού Ρόλου. Η Έλεν Μίρεν βραβεύτηκε για την ερμηνεία της στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου στη Ρώμη.

Σκηνοθεσία: Μάικλ Χόφμαν

Σενάριο: Μάικλ Χόφμαν (βασισμένο στο ομότιτλο μπεστ σέλερ του Τζέι Παρίνι)

Παίζουν: Έλεν Μίρεν, Κρίστοφερ Πλάμερ, Τζέιμς ΜακΑβόι, Πολ Τζιαμάτι, Αν Μαρί Νταφ, Κέρι Κόντον, Πάτρικ Κένεντι, Τζον Σέσιονς, Τόμας ΣπένσερΗ ταινία «Ο τελευταίος σταθμός» στο “Θερινό Σινεμά” της ΕΡΤ2

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος