Ο Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας, μοντερνιστής αρχιτέκτονας με μεγάλη προσφορά στη σύγχρονη Ελλάδα, αυτοβιογραφείται στο «Μονόγραμμα», τη Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020 και ώρα 20:00 στην ΕΡΤ2.
Ο Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας, μοντερνιστής αρχιτέκτονας με μεγάλη προσφορά στη σύγχρονη Ελλάδα, αυτοβιογραφείται στο «Μονόγραμμα».
Είχε την τύχη, εκτός από τις σπουδές του στο Πολυτεχνείο, να μαθητεύσει δίπλα σε κορυφαίους αρχιτέκτονες, όπως οι Φρανκ Γκέρι και Μις φαν ντερ Ρόε, αλλά και να αναδείξει τη νεότερη γενιά Ελλήνων δημιουργών ως καθηγητής του Πολυτεχνείου.
Αειθαλής στα 95 του χρόνια με ένα λαμπερό μυαλό και μια γλώσσα που κόκκαλα τσακίζει, δεν χαρίζεται σε τίποτα και σε κανέναν. Με μια συναρπαστική ζωή, πλούσια σε γνώσεις και εμπειρίες και δημιουργία.
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1925. Ως παιδί ήταν ατίθασος, ως έφηβος επαναστάτης. Θυμάται τις βόλτες με τα ποδήλατα που έκανε με τους φίλους του σε μια Αθήνα, που λόγω Κατοχής ήταν άδεια, δεν είχε καθόλου αυτοκίνητα.
Ο αγαπημένος τόπος των διακοπών του ήταν η Αίγινα. Μικρός ήθελε να γίνει ναυπηγός. Στην Αρχιτεκτονική στράφηκε λόγω ενός θείου του, του αρχιτέκτονα και αρχαιολόγου Gorham Philips Stevens, που ήταν σύζυγος της αδελφής της γιαγιάς του. Ήταν αυτός που έκανε την πρώτη σοβαρή μελέτη του Ερεχθείου. Ο μικρός τον παρακολουθούσε έκθαμβος να σχεδιάζει καθημερινά.
Δάσκαλοί του στο Πολυτεχνείο, ο Δημήτρης Πικιώνης, ο Τάκης Μιχελής, ο Ντίνος Δοξιάδης στην Πολεοδομία, ο Θουκυδίδης Βαλεντής στην Ειδική Κτιριολογία, ο Γιάννης Δεσποτόπουλος, ο Γιώργος Κανδύλης. Ακολούθησαν πολύχρονες σπουδές στο εξωτερικό.
«Λοιπόν εγώ σπούδασα Πολεοδομία γιατί πίστευα ότι έπρεπε κάποιος να ασχοληθεί με την Πολεοδομία. Όποτε μου ανατέθηκαν πολεοδομικές μελέτες, το κράτος τις έριξε στα σκουπίδια. Τις πολεοδομικές μελέτες και τις εφαρμογές δεν τις κάνουν οι αρχιτέκτονες ούτε οι πολεοδόμοι, τις κάνουν οι εμποροσπιτάδες» λέει.
Από το 1956 ώς το 1960 υπηρέτησε ως δημόσιος υπάλληλος στο Υπουργείο Δημοσίων Έργων (υπεύθυνος για τις πολεοδομικές και αρχιτεκτονικές μελέτες της ανοικοδόμησης της Σαντορίνης μετά τις καταστροφές του σεισμού).
Το 2008, το Νέο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς παρουσίασε αναδρομική έκθεση του συνόλου του έργου του. Με την ευκαιρία το Μουσείο εξέδωσε το βιβλίο «Από τη μεγάλη κλίμακα στη μικρή», αφιερωμένο στον Κωνσταντίνο Δεκαβάλλα και το έργο του.
Τα έργα του χαρακτηρίζονται από απλές και λιτές γραμμές, στα οποία υλοποιείται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η ελεύθερη κάτοψη και η αλληλουχία μεταξύ ανοιχτών και υπαίθριων χώρων. Οι σπουδές του στο Κολούμπια τον ώθησαν να αναζητήσει αρχιτεκτονικές μορφές που επιλύουν προβλήματα φυσικού αερισμού και φωτισμού.
Έτσι, σχεδίασε κληματαριές, σκιερές αυλές και μεγάλα ανοίγματα, πάντα προφυλαγμένα, που επιτρέπουν στον ήλιο και τον άνεμο να διαπερνούν το κτήριο και να το ανανεώνουν ανάλογα με την εποχή του έτους.
Παραγωγός: Γιώργος Σγουράκης.
Σκηνοθεσία: Χρίστος Ακρίδας.
Δημοσιογραφική επιμέλεια: Ιωάννα Κολοβού, Αντώνης Εμιρζάς.
Φωτογραφία: Μαίρη Γκόβα.
Ηχοληψία: Λάμπρος Γόβατζης.
Μοντάζ: Σταμάτης Μαργέτης.
ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ
ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ
Στην ΕΡΤ, η πορεία μιας εκπομπής 39 ετών!!!
Η μακροβιότερη πολιτιστική εκπομπή της τηλεόρασης
Τριάντα εννέα χρόνια συνεχούς παρουσίας το «Μονόγραμμα» στη δημόσια τηλεόραση, έχει καταγράψει με μοναδικό τρόπο τα πρόσωπα που σηματοδότησαν με την παρουσία και το έργο τους την πνευματική, πολιτιστική και καλλιτεχνική πορεία του τόπου μας.
«Εθνικό αρχείο» έχει χαρακτηριστεί από το σύνολο του Τύπου και για πρώτη φορά το 2012 η Ακαδημία Αθηνών αναγνώρισε και βράβευσε οπτικοακουστικό έργο, απονέμοντας στους δημιουργούς-παραγωγούς και σκηνοθέτες Γιώργο και Ηρώ Σγουράκη το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου τους και ιδίως για το «Μονόγραμμα» με το σκεπτικό ότι: «…οι βιογραφικές τους εκπομπές αποτελούν πολύτιμη προσωπογραφία Ελλήνων που έδρασαν στο παρελθόν αλλά και στην εποχή μας και δημιούργησαν, όπως χαρακτηρίστηκε, έργο “για τις επόμενες γενεές”».
Η ιδέα της δημιουργίας ήταν του παραγωγού – σκηνοθέτη Γιώργου Σγουράκη, προκειμένου να παρουσιαστεί με αυτοβιογραφική μορφή η ζωή, το έργο και η στάση ζωής των προσώπων που δρουν στην πνευματική, πολιτιστική, καλλιτεχνική, κοινωνική και γενικότερα στη δημόσια ζωή, ώστε να μην υπάρχει κανενός είδους παρέμβαση και να διατηρηθεί ατόφιο το κινηματογραφικό ντοκουμέντο.
Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περίπου 380 πρόσωπα και θεωρούμε ως πολύ χαρακτηριστικό, στην αντίληψη της δημιουργίας της σειράς, το ευρύ φάσμα ειδικοτήτων των αυτοβιογραφουμένων, που καλύπτουν σχεδόν όλους τους επιστημονικούς, καλλιτεχνικούς και κοινωνικούς χώρους.
Στο νέο κύκλο εκπομπών αυτοβιογραφούνται: ο ζωγράφος Γιάννης Αδαμάκος, ο ηθοποιός Άγγελος Αντωνόπουλος, ο επιστήμονας και καθηγητής του ΜΙΤ Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, ο ποιητής Γιώργος Μαρκόπουλος, ο γλύπτης Αριστείδης Πατσόγλου, η σκιτσογράφος, σκηνογράφος και ενδυματολόγος Έλλη Σολομωνίδου-Μπαλάνου, ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Κώστας Νεστορίδης, η τραγουδίστρια Δήμητρα Γαλάνη, ο ποιητής, αρθρογράφος και μελετητής του παραδοσιακού μας τραγουδιού Παντελής Μπουκάλας, ο τραγουδιστής Λάκης Χαλκιάς, ο αρχιτέκτονας Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας, ο ζωγράφος Μάκης Θεοφυλακτόπουλος, η συγγραφέας Τατιάνα Αβέρωφ, ο αρχαιολόγος και Ακαδημαϊκός Μανώλης Κορρές, η ζωγράφος Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη, ο Κύπριος ποιητής Κυριάκος Χαραλαμπίδης, ο ζωγράφος Γιώργος Ρόρρης, ο συγγραφέας και πολιτικός Μίμης Ανδρουλάκης, ο αρχαιολόγος Νίκος Σταμπολίδης, ο λογοτέχνης Νάσος Βαγενάς, ο εικαστικός Δημήτρης Ταλαγάνης, η συγγραφέας Μάρω Δούκα, ο δεξιοτέχνης του κλαρίνου Βασίλης Σαλέας, ο συγγραφεάς Αλέξης Πανσέληνος, ο τραγουδοποιός Κώστας Χατζής, η σκηνοθέτις Κατερίνα Ευαγγελάτου, η ηθοποιός και συγγραφέας παιδικών βιβλίων Κάρμεν Ρουγγέρη, η συγγραφέας Έρη Ρίτσου κ.ά.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος