«Το αλάτι της γης» στην ΕΡΤ1- «Τα ρεμπέτικα και τα λαϊκά τραγούδια της ξενιτιάς»

«Τα ρεμπέτικα και τα λαϊκά τραγούδια της ξενιτιάς» παρουσιάζονται στην εκπομπή της ΕΡΤ2 «Το αλάτι της γης», με τον Λάμπρο Λιάβα, την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου, στις 13:00.

Από την αρχαία ακόμη εποχή, η «ξενιτιά» αποτελεί κεντρικό φαινόμενο στη ζωή του Έλληνα. Το αίσθημα της νοσταλγίας (του πόνου της απομάκρυνσης και του πόθου της επιστροφής, το «νόστιμον ήμαρ») διατρέχει στους αιώνες την επική ιστορία της ελληνικής μετανάστευσης και αποτυπώνεται σ’ όλες τις μορφές της λαϊκής και λόγιας έκφρασης, όπου ξεχωριστή θέση κατέχουν τα τραγούδια.

«Το αλάτι της γης» στην ΕΡΤ1- «Τα ρεμπέτικα και τα λαϊκά τραγούδια της ξενιτιάς»

«Το αλάτι της γης» επικεντρώνεται σε μια αντιπροσωπευτική επιλογή από ρεμπέτικα και λαϊκά τραγούδια με θέμα τη μετανάστευση. Τα τραγούδια καταγράφουν τις ιστορίες και τα συναισθήματα αυτών που φεύγουν κι αυτών που μένουν, αποτυπώνουν τη συλλογική μνήμη και αποτελούν ισχυρά σύμβολα εθνικής και κοινωνικής ταυτότητας για τις κοινότητες και τις γενιές των Ελλήνων της Διασποράς.

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Γρηγόρης Βασίλας (μπουζούκι), Νίκος Τατασόπουλος (μπουζούκι), Γιάννης Νιάρχος (μπαγλαμάς-κιθάρα), Γιώργος Ζωγράφος (ακορντεόν), Αλέξανδρος Καψοκαβάδης (κιθάρα), Γιώργος Βεντουρής (κοντραμπάσο), Θοδωρής Μέρμηγκας (κιθάρα). Μουσική επιμέλεια: Γρηγόρης Βασίλας.

Τραγουδούν οι: Γιάννης Νιάρχος, Σταυρούλα Μανωλοπούλου, Γρηγόρης Βασίλας, Θοδωρής Μέρμηγκας, Αργύρης Κούκας, Ευτυχία Μητρίτσα και Αλέξανδρος Καψοκαβάδης.

Έρευνα-κείμενα-παρουσίαση: Λάμπρος Λιάβας
Σκηνοθεσία: Μανώλης Φιλαΐτης.
Διεύθυνση φωτογραφίας: Σταμάτης Γιαννούλης.
Εκτέλεση παραγωγής: FOSS ON AIR.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος