«AT OUR NEIGHBOUR’S TABLE» Έτος παραγωγής: (2011)
Σειρά ντοκιμαντέρ παραγωγής berlin producers/ ZDF/ arte 2010-2011 που θα ολοκληρωθεί σε 25 ημίωρα επεισόδια
Η σειρά At our Neighbour’s Table παρουσιάζει τους γαστρονομικούς θησαυρούς των ανθρώπων που γνωρίζουν το φαγητό καλύτερα: αγρότες, αμπελουργοί, σεφ, νοικοκυρές, ψαράδες και πολλοί άλλοι. Επισκεπτόμαστε ανθρώπους σε διάφορες περιοχές και τους συνοδεύουμε στην καθημερινή τους ζωή. Εκτός από την προετοιμασία των τυπικών τοπικών πιάτων, ρίχνουμε μια ματιά στην παραγωγή ή την αγορά των συστατικών. Μάθετε τι σημαίνει μαγείρεμα στους διαφορετικούς πολιτισμούς και περιοχές της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου.
Η σειρά At our Neighbour’s Table παρουσιάζει τους γαστρονομικούς θησαυρούς των ανθρώπων που γνωρίζουν το φαγητό καλύτερα: αγρότες, αμπελουργοί, σεφ, νοικοκυρές, ψαράδες και πολλοί άλλοι. Επισκεπτόμαστε ανθρώπους σε διάφορες περιοχές και τους συνοδεύουμε στην καθημερινή τους ζωή. Εκτός από την προετοιμασία των τυπικών τοπικών πιάτων, ρίχνουμε μια ματιά στην παραγωγή ή την αγορά των συστατικών. Μάθετε τι σημαίνει μαγείρεμα στους διαφορετικούς πολιτισμούς και περιοχές της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου.
Eπεισόδιο 5: Κωνσταντινούπολη [Istanbul]
Ένας κήπος στην Κωνσταντινούπολη; Κι όμως υπάρχει. Η Μίνε και ο Ιλάν Ατζαμπάτ μένουν με την οικογένειά τους στο Μπεϊκόζ, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, κατά μήκος του Βόσπορου προς τη Μαύρη Θάλασσα. Εκεί, η μητέρα του Ιλάν καλλιεργεί ακούραστα ντομάτες, πιπεριές και ό,τι άλλο χωράει ανάμεσα στα τρία σπίτια της οικογένειας. Η Εμινέ είναι από ένα χωριό στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας και ήρθε στην πόλη όταν ήταν 16 χρόνων.
Όπως πολλοί Κωνσταντινουπολίτες, έτσι και οι Ατζαμπάτ είναι μια οικογένεια μεταναστών. Γι’ αυτό και η κουζίνα της Κωνσταντινούπολης έχει επιρροές από διάφορες περιοχές της Τουρκίας. Η Μίνε μαγειρεύει γεμιστές πιπεριές, μπακλαβά και σεκερπαρέ. Με πολλή ζάχαρη. Αλλιώς δεν είναι ωραίο, όπως λέει.
Ο Ιλάν είναι αργυροχόος. Το εργαστήριό του κοντά στο Μεγάλο Παζάρι είναι σε μία στοά, όπου έχουν εγκατασταθεί πολλοί αργυροτεχνίτες. Εκεί συνεχίζουν την παράδοση της αργυροχοΐας, ενώ στα μαγαζιά της περιοχής επεκτείνεται ήδη ο φθηνός ανταγωνισμός. Ο Ιλάν πηγαίνει κάθε πρωί με το φεριμπότ στη δουλειά, που διασχίζει τον Βόσπορο και περνά από μία πόλη που αλλάζει. Ο Ιλάν στεναχωριέται για τις σύγχρονες επιρροές στην πόλη του, αλλά ο ανιψιός του, Χασάν, από την άλλη, θεωρεί τους πεζόδρομους με τα επώνυμα καταστήματα ρούχων και τα μοντέρνα καφέ εντελώς φυσιολογικά.
Όπως πολλοί Κωνσταντινουπολίτες, έτσι και οι Ατζαμπάτ είναι μια οικογένεια μεταναστών. Γι’ αυτό και η κουζίνα της Κωνσταντινούπολης έχει επιρροές από διάφορες περιοχές της Τουρκίας. Η Μίνε μαγειρεύει γεμιστές πιπεριές, μπακλαβά και σεκερπαρέ. Με πολλή ζάχαρη. Αλλιώς δεν είναι ωραίο, όπως λέει.
Ο Ιλάν είναι αργυροχόος. Το εργαστήριό του κοντά στο Μεγάλο Παζάρι είναι σε μία στοά, όπου έχουν εγκατασταθεί πολλοί αργυροτεχνίτες. Εκεί συνεχίζουν την παράδοση της αργυροχοΐας, ενώ στα μαγαζιά της περιοχής επεκτείνεται ήδη ο φθηνός ανταγωνισμός. Ο Ιλάν πηγαίνει κάθε πρωί με το φεριμπότ στη δουλειά, που διασχίζει τον Βόσπορο και περνά από μία πόλη που αλλάζει. Ο Ιλάν στεναχωριέται για τις σύγχρονες επιρροές στην πόλη του, αλλά ο ανιψιός του, Χασάν, από την άλλη, θεωρεί τους πεζόδρομους με τα επώνυμα καταστήματα ρούχων και τα μοντέρνα καφέ εντελώς φυσιολογικά.
Το Ντοκιμαντέρ αναρτάται στη διεύθυνση : https://www.ertflix.gr/category/xena-docs/, την ημέρα προβολής του, όπου και παραμένει για 14 ημέρες
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος