Θεσσαλονίκη: Οι δήμοι ετοιμάζουν νέες σχολικές αίθουσες -Προβληματισμός για τις σχολικές καθαρίστριες

Σε φάση αναμονής των σχετικών εγκυκλίων από το υπουργείο Παιδείας βρίσκεται η εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς η σχολική χρονικά που αρχίζει στις 13 Σεπτεμβρίου έχει πολλές απαιτήσεις, με τη δαμόκλειο σπάθη του κορονοϊού να βρίσκεται στη ζωή μας για ακόμη μία χρονιά.

Οι δήμοι καταβάλλουν εργώδεις προσπάθειες να καλύψουν όλες τις προϋποθέσεις ώστε τα παιδιά να προσέλθουν στις αίθουσες με ασφάλεια, επάρκεια δομών, με νέα σχολεία και πλήρη στελέχωση από πλευράς καθηγητών.

Στη δυτική Θεσσαλονίκη, στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου ετοιμάζονται 16 σχολικά κτίρια προκατασκευασμένα. Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Κλεάνθης Μανδαλιανός, εκτός από το 24ο δημοτικό σχολείο που προχώρησε με γοργούς ρυθμούς και ολοκληρώνεται μέσα σε ένα χρόνο, αρχίζει η κατασκευή και του 25ου, άνωθεν του περιφερειακού δρόμου, κι επίσης το 4ο γυμνάσιο και το 7ο λύκειο.

Έχουν ήδη ολοκληρωθεί οι διαδικασίες διορισμών των μονίμων εκπαιδευτικών σε όλη τη χώρα και αυτές τις ημέρες υποβάλλονται οι αιτήσεις για τις θέσεις αναπληρωτών στο ειδικό ηλεκτρονικό σύστημα.

Αγκάθι ωστόσο παραμένει το θέμα των καθαριστριών, που προσλαμβάνονται με μειωμένα κονδύλια. Όπως ανέφερε ο δήμαρχος Θέρμης, Θόδωρος Παπαδόπουλος, για ακόμη μια φορά το κεντρικό κράτος εμφανίζεται αναξιόπιστο απέναντι στην τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς έχει μεταφέρει την αρμοδιότητα πρόσληψης καθαριστριών στους δήμους μειώνοντας ταυτόχρονα τις ώρες απασχόλησης, επειδή μείωσε τη δαπάνη για τις καθαρίστριες.

Ο δήμαρχος Αμπελοκήπων Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου επισημαίνει ότι μειώθηκαν κατά 20% τα σχετικά κονδύλια και οι δήμοι είναι υποχρεωμένοι είτε να προσλάβουν μικρότερο αριθμό καθαριστριών, οπότε η δουλειά δεν βγαίνει, ή να μειώσουν το ωράριο απασχόλησης και τις αποδοχές τους. Ο ίδιος προσθέτει ότι τα μέτρα που ελήφθησαν την προηγούμενη σχολική περίοδο θα πρέπει να ληφθούν και κατά το προσεχές σχολικό έτος

Καθηγητές δάσκαλοι και νηπιαγωγοί θα πρέπει να παρουσιαστούν στα σχολεία όπου υπηρετούν την 1η Σεπτεμβρίου. Η νέα σχολική χρονιά αρχίζει με δύο θέματα αιχμής: τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς των μαθητών και τους εμβολιασμούς των παιδιών.

Ρεπορτάζ: Έλενα Τσιώτα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος