Θεσσαλονίκη: Συγκεντρώσεις και πορείες στο πλαίσιο της χθεσινής 24ωρης απεργίας

Την αντίδρασή τους στα μέτρα λιτότητας, την υπερφορολόγηση και την ανεργία εξέφρασαν όσοι συμμετείχαν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε έξω από κτίριο του υφυπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, στο πλαίσιο της κινητοποίησης που διοργάνωσε η “Κοινωνική Συμμαχία” την οποία συγκρότησαν δέκα φορείς της Θεσσαλονίκης, με στόχο να ενώσουν τις δυνάμεις τους.

Τα αιτήματα των φορέων, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, είναι καλύτερη Υγεία, Παιδεία, φτηνό φάρμακο και καλύτερες συντάξεις. “Είναι μεγάλα ζητήματα που μας ενώνουν”, είπε και πρόσθεσε: “ο φορέας αυτός δεν αποτρέπει τη δράση του κάθε φορέα μεμονωμένα, απλά, σε τακτά χρονικά διαστήματα, θα βρισκόμαστε για να αποφασίζουμε και κοινές δράσεις, παράλληλα με την αυτονομία που διατηρεί ο καθένας. Ακόμη και για τα προβλήματα της πόλης ήταν αναγκαιότητα να συσταθεί αυτή η κοινωνική συμμαχία γιατί σε πάρα πολλές περιπτώσεις η πολυγλωσσία δημιουργεί προβλήματα και στην ανάπτυξη της περιοχής”.

“Βρεθήκαμε εδώ όλα τα μέλη του Δικτύου Κοινωνικής Συμμαχίας προκειμένου να διαμαρτυρηθούμε για τις πολιτικές που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια στην πατρίδα μας, για την υπέρμετρη και αλόγιστη υπερφορολόγηση και επιβολή ασφαλιστικών εισφορών οι οποίες δεν μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της πατρίδας μας” τόνισε, από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΚΜ, Πάρις Μπίλλιας. Ενδεικτικά επισήμανε ότι “το 70% του εισοδήματος ενός ελεύθερου επαγγελματία, μηχανικού καταβάλλεται για την πληρωμή μόνο των ασφαλιστικών εισφορών και των φορολογικών υποχρεώσεων και ο ίδιος καλείται να επιβιώσει με το υπόλοιπο 30%”.

“Η «Κοινωνική Συμμαχία» είναι πρώτη φορά που δημιουργείται, είναι η αρχή για να ξεκινήσει να μας ακούει το κράτος, να δει ότι πλέον συμπορευόμαστε όλοι μαζί ανεξάρτητα από τα προβλήματά μας. Αυτό μας δίνει μεγαλύτερη ώθηση ώστε να διεκδικήσουμε περισσότερα πράγματα” σχολίασε ο πρόεδρος της Ένωσης Καπνοπωλών Κωνσταντίνος Ιακώβου.

Στο πλαίσιο της 24ωρης κινητοποίησης, απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν επίσης το ΠΑΜΕ (με συγκέντρωση στην πλατεία Αριστοτέλους), η Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδος (ΟΚΔΕ) και η Λαϊκή Ενότητα (με συγκέντρωση στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Αγίας Σοφίας), η Ανταρσία και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς (με συγκέντρωση στην Καμάρα), καθώς και η Κίνηση Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) (με συγκέντρωση στη συμβολή των οδών Φιλίππου και Αγνώστου Στρατιώτη).

Κάλεσμα για αγώνα και αντεπίθεση απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης απηύθυνε το ΠΑΜΕ, ενώ σε ανακοίνωσή της η ΟΚΔΕ επισήμανε ότι “η άθλια μνημονιακή γραφειοκρατία σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ δημιουργεί τη λεγόμενη «κοινωνική συμμαχία» μαζί με εργοδοτικές οργανώσεις”. Σε λαϊκή αντίσταση ενάντια σε παλιά και νέα μνημόνια κάλεσε η αριστερή αντιιμπεριαλιστική συνεργασία.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια των απεργιακών συγκεντρώσεων διαδηλωτές έσκισαν αφίσες της ΓΣΕΕ και πέταξαν μπογιές έξω από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος