Στο μικροσκόπιο έχουν βάλει οι επιστήμονες την πατάτα Νάξου αναζητώντας μεταξύ άλλων τις αιτίες της μοναδικότητάς της αλλά και τρόπους να την προστατεύσουν από το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων.
Η επιστημονική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη επιχειρεί με τη χρήση βιοαναλυτικών μεθόδων να ανακαλύψει αν η νοστιμιά της πατάτας που αποτελεί προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) οφείλεται στο μικροκλίμα του κυκλαδίτικου νησιού ή ακόμη και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του χώματός του.
Στην έρευνά τους οι επιστήμονες του ΕΛΓΟ Δήμητρα σε συνεργασία με την ΕΑΣ Νάξου χρησιμοποιούν τη μεθοδολογία των μοριακών δεικτών που χρησιμοποιεί το CSI για την εξιχνίαση εγκλημάτων προκειμένου να απομονώσουν χαρακτηριστικά της πατάτας.
Μάλιστα το επόμενο πείραμά τους σύμφωνα με το ρεπορτάζ που προβλήθηκε σήμερα στο Ο3 της ΕΡΤ3 είναι η προσπάθεια να καλλιεργήσουν πατάτα Νάξου στη Θέρμη Θεσσαλονίκης για να διαπιστώσουν αν το προϊόν που θα προκύψει σε όμοιες συνθήκες καλλιέργειας θα έχει τα ίδια ποιοτικά χαρακτηριστικά, κάτι που δεν θεωρεί δυνατό ο γεωπόνος της ΕΑΣ Νάξου Μιχάλης Βερνίκος.
Πάντως η συγκεκριμένη μέθοδος θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά για την ιχνηλάτηση σε προϊόντα και ακολούθως για την αποτροπή του φαινομένου των ελληνοποιήσεων σε πατάτες του εξωτερικού που παρανόμως βαφτίζονται ελληνικές και πωλούνται ως τέτοιες.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος