28η Οκτωβρίου: 80 χρόνια από το ιστορικό “ΟΧΙ” – ΠτΔ: Πηγή περηφάνειας για το έθνος μας η σημερινή επέτειος (video)

Ογδόντα χρόνια από την ημέρα που σημάδεψε την Ελλάδα, την ιστορική εκείνη ημέρα που η χώρα μας είπε ΟΧΙ στην υποταγή. Φέτος η επέτειος λόγω της πανδημίας εορτάστηκε χωρίς στρατιωτικές και μαθητικές παρελάσεις, αλλά με δοξολογίες, καταθέσεις στεφάνων, σημαιοστολισμούς, χαμηλές διελεύσεις μαχητικών και ελικοπτέρων και ελλιμενισμούς πολεμικών πλοίων σε πολλές περιοχές της χώρας.

Στην πόλη των Αθηνών έγινε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, ενώ στην Θεσσαλονίκη έγινε κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

“Η επέτειος που γιορτάζουμε σήμερα είναι πηγή υπερηφάνειας για το έθνος μας. Το Όχι που βροντοφώναξε σύσσωμος ο ελληνικός λαός ενάντια στην ιταμή φασιστική πρόκληση είναι μια από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές της ιστορίας μας”, δήλωσε η ΠτΔ τονίζοντας ότι “ένα μικρό έθνος αψήφησε την υπεροπλία των Δυνάμεων του Άξονα που είχαν ήδη σαρώσει την Ευρώπη, ύψωσε το ανάστημά του και απέκρουσε τη φασιστική εισβολή”.

“Το έπος του 40 μας συγκινεί και μάς εμπνέει. Η ιστορία μάς διδάσκει ότι η πατρίδα μας δυναμώνει και υπερβαίνει κάθε εμπόδιο, όταν είναι ενωμένη” είπε κ. Σακελλαροπούλου και υπενθύμισε τα λόγια του Οδυσσέα Ελύτη, ενός από τους πολλούς που έζησαν «το θαύμα της Αλβανίας»: “Είδα στο πρόσωπο των στρατιωτών μου τη λάμψη που είναι ικανός ο Ελληνισμός να αναδύσει όταν πιστεύει στο δίκιο του».

Τη ναυτική βάση της Σούδας επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Ο κ. Μητσοτάκης επιβιβάστηκε στο υποβρύχιο “Κατσώνης” και ενημερώθηκε για την επιχειρησιακή ετοιμότητα του υποβρυχίου από τον κυβερνήτη. Μαζί του ήταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ.

«Ημέρα Εθνικής Εορτής σήμερα, αλλά και απόδοσης Τιμής σε όσους υπερασπίσθηκαν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας» αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με ανάρτησή του στο twitter την οποία συνοδεύει με πίνακα ζωγραφικής του Αλέξανδρου Δ. Αλεξανδράκη.

Σε εγκύκλιο του το υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει ότι η ματαίωση των παρελάσεων, ουδόλως απαξιώνει και μειώνει τις οφειλόμενες τιμές στους αγωνιστές, ήρωες της Εποποιίας του 1940 και καλεί ως ένδειξη ελάχιστου φόρου τιμής, όλες τις δημόσιες υπηρεσίες και τους πολίτες, να αναρτήσουν την ελληνική σημαία.

«Η 28η Οκτωβρίου, 80 χρόνια μετά, εξακολουθεί να παραμένει ορόσημο στην ιστορία των αγώνων του λαού μας για ελευθερία, και εθνική ανεξαρτησία», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας σε μήνυμά του στο facebook και το twitter.

“Ο αγώνας του λαού μας για την ελευθερία είναι ταυτισμένος με τα μεγάλα ΟΧΙ στην υποδούλωση, τον φασισμό, την καταπίεση, τον αυταρχισμό. Η ελληνική ψυχή, που σφράγισε το αλβανικό έπος και την Αντίσταση, μας καλεί σήμερα να υψώσουμε ξανά το ανάστημά μας, απέναντι στις νέες απειλές. Με αποφασιστικότητα απέναντι στις Τουρκικές προκλήσεις. Με καθημερινή μάχη για να τελειώνουμε οριστικά με τους νεοναζί”, δήλωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.

«80 χρόνια μετά, τα συμπεράσματα αυτής της ηρωικής περιόδου, της πάλης του ελληνικού λαού, μπορούν να εμπνεύσουν τους σημερινούς αγώνες. Να φωτίσουν την ανάγκη για λαϊκή ενότητα, απέναντι σε μια ψευδεπίγραφη «εθνική ομοψυχία», που επικαλούνται συνήθως οι εκμεταλλευτές του λαού» δήλωσε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Ελληνίδες και Έλληνες πρέπει να έχουμε την δύναμη να φυλάξουμε Θερμοπύλες διότι έρχονται δύσκολες στιγμές. Ας αφήσουμε τις αυταπάτες περί συμμάχων, ώστε να πούμε νέα ΟΧΙ!», ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος σε γραπτό μήνυμά του για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και κάλεσε «να μιμηθούμε τους ηρωικούς προγόνους μας για να συνεχιστεί η αδιάλειπτη ιστορική μας παρουσία στα βάθη των αιώνων!».

«Η γιορτή της 28η Οκτωβρίου είναι μέρα ανάσας και ανάτασης για τον ελληνικό λαό, που την θυμάται ως τον πρώτο παλλαϊκό ξεσηκωμό εναντίον των δυνάμεων του φασισμού», τονίζει στο μήνυμά του για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Πηγή: ΕΡΤ1

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος