Χαρακτηριστικά πανδημίας βλέπουν στην εξάπλωση του ιού οι επιστήμονες-Γουχάν:Σε λειτουργία το νέο νοσοκομείο (video)

Ο νέος κοροναϊός που, με επίκεντρο το Γουχάν της Κίνας, εξαπλώνεται καθημερινά σε ολοένα περισσότερες χώρες, είναι πλέον πιθανό να γίνει πανδημία σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με πολλούς κορυφαίους επιστήμονες ειδικούς στις λοιμώξεις. Ο συνεχώς αυξανόμενος αριθμός διαγνωσμένων περιστατικών ανησυχεί τους επιστήμονες, οι οποίοι δεν μπορούν ακόμη να εκτιμήσουν πόσοι θάνατοι μπορεί να υπάρξουν στο μέλλον.

Οι επιστήμονες δεν είναι σε θέση μέχρι στιγμής να γνωρίζουν πόσο μεγάλος θα είναι ο απολογισμός των θυμάτων του νέου ιού «2019-nCoV», αλλά υπάρχει πια ολοένα μεγαλύτερη επιστημονική συναίνεση ότι μεταδίδεται εύκολα μεταξύ των ανθρώπων, περισσότερο όπως η κοινή γρίπη που είναι ιδιαίτερα μεταδοτική, παρά όπως οι προηγούμενοι θανατηφόροι ιοί SARS και MERS, που μεταδίδονταν πιο δύσκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Μέσα στις τελευταίες τρεις εβδομάδες ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκαν από περίπου 50 στην Κίνα σε 17.205 σε τουλάχιστον 24 χώρες, ενώ οι θάνατοι έχουν πια φτάσει τους 361. Όμως τα διάφορα επιδημιολογικά μοντέλα εκτιμούν ότι στην πραγματικότητα τα περιστατικά λοίμωξης είναι τουλάχιστον 100.000. Χθες επιβεβαιώθηκε και ο πρώτος θάνατος εκτός Κίνας, στις Φιλιππίνες, όπου πέθανε ένας Κινέζος πολίτης από την πόλη Γουχάν.

Αν και αυτός ο ρυθμός μετάδοσης μεταξύ των ανθρώπων δεν είναι ακόμη τόσο γρήγορος όσο αυτός της γρίπης, είναι εντυπωσιακά ταχύτερος από αυτό που είχαν δει οι επιστήμονες, όταν εμφανίστηκαν οι συγγενικοί κοροναϊοί SARS και MERS.

Όταν ο πρώτος σταμάτησε να μεταδίδεται τον Ιούλιο του 2003, μετά από εννεάμηνη εξάπλωση, είχαν επιβεβαιωθεί μόνο 8.098 περιστατικά, ενώ στην περίπτωση του MERS που εμφανίστηκε το 2012 και έκτοτε κυκλοφορεί, έχουν καταγραφεί μόνο γύρω στις 2.500 περιπτώσεις ασθενών.

Ο SARS σκότωνε περίπου το 10% των αρρώστων, ενώ ο MERS το ένα τρίτο. Η άκρως μεταδοτική πανδημία της «γρίπης των χοίρων» Η1Ν1 το 2009 είχε χαμηλό ποσοστό θνησιμότητας(γύρω στο 0,02%), αλλά σκότωσε περίπου 285.000 ανθρώπους.

Η αναλογία θανάτων προς επιβεβαιωμένους ασθενείς στην περίπτωση του νέου κοροναϊού κυμαίνεται γύρω στο 2% (από 4% στην αρχή), αλλά είναι πιθανό πως θα μειωθεί κι άλλο, καθώς γίνονται ολοένα περισσότερα τεστ και ανιχνεύονται περισσότερες λιγότερο σοβαρές περιπτώσεις ασθενών.

Αρκετοί επιστήμονες ανησυχούν, ωστόσο ο δρ Μάικλ Ράιαν του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, δήλωσε πως «οι έως τώρα ενδείξεις δείχνουν ότι αυτός ο ιός μπορεί ακόμη να τεθεί υπό έλεγχο» και ότι «είναι ανάγκη ο κόσμος να συνεχίσει να προσπαθεί».

Δεν θα είναι δυνατή η ακριβής εκτίμηση της θνησιμότητας που προκαλεί, εωσότου γίνουν ορισμένες μελέτες

Έτοιμο και το δεύτερο νοσοκομείο σε λίγες ημέρες

Στη Γουχάν που έχει αποκοπεί από τον υπόλοιπο κόσμο σήμερα ανοίγει τις πόρτες εισόδου το πρώτο νέο νοσοκομείο που ανεγέρθηκε σε μόλις δέκα ημέρες.

Οι αρχές έδωσαν πλάνα από το εσωτερικό του. Το νοσοκομείο Χουοσενσάν (“το βουνό του θεού της φωτιάς” στα κινεζικά) διαθέτει 1.000 κλίνες για ασθενείς με επιβεβαιωμένη μόλυνση από τον ιό και σχεδιάστηκε με στόχο να αποσυμφορήσει τα υπόλοιπα νοσοκομεία της πόλης, όπου παρατηρείται έλλειψη κλινών καθώς ο ιός εξαπλώνεται.

Σήμερα πάντως υπήρξε και ένα καλό νέο. Μια 30χρονη ασθενής στη Χαρμπίν γέννησε ένα υγιέστατο μωρό παρά το ότι η ίδια είχε μολυνθεί από τον επικίνδυνο ιό.

Οι αρχές στην Κίνα δεν φαίνεται να αστειεύονται με τα μέτρα προστασίας. Άνθρωποι απομακρύνονται βίαια από δημόσιους χώρους, εάν αρνηθούν να φορέσουν μάσκα.

Ακόμα και με τη βοήθεια drones εντοπίζουν ανθρώπους χωρίς μάσκες και τους ζητούν να πάνε αμέσως στα σπίτια τους.

Η Ομάδα των Επτά ισχυρότερων βιομηχανικά χωρών (G7), θα συζητήσει την αντιμετώπιση με ενιαίο τρόπο του ϊού, ανακοίνωσε ο Γερμανός υπουργός Υγείας μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε για το θέμα αυτό με τον Αμερικανό ομόλογό του.

Στη Ρώμη, επιστήμονες του Ινστιτούτου Λοιμωδών Νόσων, ανακοίνωσαν ότι απομόνωσαν τον γενετικό κώδικα του κοροναϊού. Το ίδιο και επιστήμονες από την Κίνα.

Εκατοντάδες εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία του Χονγκ Κονγκ πραγματοποιούν σήμερα απεργία με αίτημα να κλείσουν εντελώς τα σύνορα με την ηπειρωτική Κίνα, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος εξάπλωσης του νέου κοροναϊού.

Το Πεκίνο κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι προκαλούν πανικό και διασπείρουν τον φόβο, αντί να προσφέρουν σημαντική βοήθεια, ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η Ρωσία σχεδιάζει να επαναπατρίσει πολίτες της χώρας από την πόλη Γουχάν, ενώ ανέστειλε τα δρομολόγια των επιβατικών τρένων από και προς τη χώρα. Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι

μπορεί να απελαύνει τους τυχόν ασθενείς από τον ιό ξένους πολίτες.

Η Γαλλία ανακοίνωσε πως κανείς από τους Ευρωπαίους πολίτες που επαναπατρίσθηκαν από τη Γουχάν δεν βρέθηκε θετικός στα τεστ με τον ιό.

Μέτρα προστασίας και στην Ελλάδα

Μέτρα προστασίας για να θωρακιστεί η χώρα μας από τον κορονοϊό, παίρνουν οι υγειονομικές Αρχές. Συνεδριάζει εκτάκτως, σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας. Ήδη 13 νοσοκομεία σε όλη την επικράτεια, έχουν τεθεί σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας. Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα  και συνέστησε ψυχραιμία.

Εν τω μεταξύ, ευγνωμοσύνη στη Γαλλία για την οργάνωση του επαναπατρισμού Έλληνα και άλλων πολιτών της Ε.Ε. από την πόλη Ουχάν της Κίνας, με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, εκφράζει με ανάρτηση στο Twitter το υπουργείο Εξωτερικών.

Το υπουργείο βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους για να επαναπατριστούν κι άλλοι δύο Έλληνες που παραμένουν σε περιοχή της Κίνας που τελεί υπό καραντίνα.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος