Πολιτική κόντρα για το σχέδιο εξυγίανσης της ΔΕΗ-Οι αλλαγές στους λογαριασμούς (video)

Αλλαγές για τους καταναλωτές επιφέρει το σχέδιο εξυγίανσης της ΔΕΗ, ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ που καταθέτει την Παρασκευή στη Βουλή η κυβέρνηση. Μεγάλοι χαμένοι είναι οι συνεπείς πελάτες αφού το μπόνους έκπτωσης μειώνεται στο 5%, ενώ σε δύσκολη θέση θα βρεθούν οι κακοπληρωτές. Στην πλειοψηφία των τιμολογίων δεν θα υπάρχουν σημαντικές αλλαγές, καθώς η αύξηση στην τιμή της κιλοβατώρας αντισταθμίζεται με τη μείωση του ΦΠΑ και του περιβαλλοντικού τέλους. Το ζήτημα των τιμολογίων της ΔΕΗ και το σχέδιο για την εξυγίανση της επιχείρησης, ανέβασε τους τόνους  της αντιπαράθεσης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Για το σχέδιο εξυγίανσης της ΔΕΗ ενημέρωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης τα μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου. Ο κ. Χατζηδάκης περιέγραψε τις αιτίες και τις παθογένειες που οδήγησαν στην τωρινή κατάσταση της ΔΕΗ καταλογίζοντας συγκεκριμένα λάθη στην πολιτική που ακολούθησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και συγκεκριμένα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από το 2015-2019.

«Το θέμα της ΔΕΗ ανοίγει σήμερα. Θα υπάρξουν και άλλες συζητήσεις και επεισόδια στη Βουλή και αν χρειαστεί και στη Δικαιοσύνη», είπε ο κ. Χατζηδάκης.

Απαντώντας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος κατηγόρησε τον υπουργό για προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων και έκανε λόγο για αχρείαστη επιβάρυνση της οικονομίας με 500 εκατ μόνο και μόνο για να διευκολυνθεί η ταμειακή λειτουργία της ΔΕΗ.

«Μιλάτε για μία επιχείρηση στο όριο της καθίζησης. Γιατί τότε στον ισολογισμό του 2018 έχει επενδύσεις περίπου 750 εκατ; Ποια χρεωκοπημένη επιχείρηση μπορεί να μειώσει το δανεισμό και να έχει επενδύσεις; Γιατί λέτε ψέματα στην κοινωνία;» είπε.

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιλέγει να αποδράσει από τις ευθύνες της απειλώντας με τη διενέργεια εξεταστικής επιτροπής για τη ΔΕΗ. Η σπασμωδική αυτή πρωτοβουλία είναι προϊόν της αμηχανίας της, καθώς αντιλαμβάνεται το κοινωνικό κόστος της απόφασής της να επιβαρύνει τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με 500 εκατ. ευρώ. Ας μην έχουν αυταπάτες. Κανένας αποπροσανατολισμός της συζήτησης δεν μπορεί να κρύψει το κύριο: η ΝΔ ετοιμάζεται να ιδιωτικοποιήσει τη ΔΕΗ και ήδη στέλνει τον λογαριασμό στον ελληνικό λαό» σχολίασε εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλ. Χαρίτσης.

«Δεν υπάρχουν τρελοί οι οποίοι θα πάνε να βάλουν τα λεφτά τους σε μία επιχείρηση που χρωστάει 5 δις, έχει ετήσιες ζημιές πάνω από 900 εκατ. και η οποία ζει με το φάσμα της βιωσιμότητας», είπε ο Κ. Χατζηδάκης απαντώντας στις επικρίσεις ότι η κυβέρνηση θέλει να ιδιωτικοποιήσει τη ΔΕΗ.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση της επιχείρησης», είπε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Γιώργος Αρβανιτίδης ενώ σημείωσε ότι οι αυξήσεις στα τιμολόγια αποτελούν μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία με την υπογραφή της ΝΔ.

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) χαρακτήρισε τη Νέα Δημοκρατία, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ ως συνένοχους στο έγκλημα για υψηλά τιμολόγια και ενεργειακή φτώχεια ενώ υποστήριξε ότι η οικονομική κατάρρευση της ΔΕΗ αποτελεί σκόπιμη επιλογή προκειμένου να νομιμοποιηθούν αντιλαϊκά μέτρα.

Όπου ιδιωτικοποιήθηκαν τα δίκτυα είχαμε αύξηση του κόστους και μείωση της ασφάλειας, σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Κρίτων Αρσένης (Μέρα 25).

«Τα δίκτυα είναι πολύτιμα για την Ελλάδα και τη ΔΕΗ. Μια επιχείρηση θα προτιμούσε να πουλήσει τις παραγωγικές μονάδες και όχι τα δίκτυα που είναι μονοπωλιακά», ανέφερε ο Βασίλης Βιλιάρδος (Ελληνική Λύση).

“Ένεση” ρευστότητας

Το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ, ύψους 500 εκατ. ευρώ ανακοινώνει την Παρασκευή το Δ.Σ της εταιρείας. Στη δέσμη μέτρων προβλέπεται αύξηση στα τιμολόγια, χωρίς, ωστόσο, να επηρεάζονται οι καταναλωτές, αφού θα αντισταθμίζεται από την μείωση του ΦΠΑ και του ειδικού περιβαλλοντικού τέλους.

Προβλέπεται επιπλέον έκπτωση 50% για τα μηχανικά υποστηριζόμενα άτομα, τα οποία είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, ενώ μειώνεται η έκπτωση συνέπειας από το 10 στο 5%.

Μεγάλοι χαμένοι είναι οι συνεπείς πελάτες αφού το μπόνους έκπτωσης μειώνεται στο 5%, ενώ σε δύσκολη θέση θα βρεθούν οι κακοπληρωτές.

Το τελευταίο δίμηνο προωθήθηκαν στο ΔΕΔΔΗΕ 30.000 εντολές για διακοπή του ρεύματος σε πελάτες που άλλαξαν εταιρία αφήνοντας χρέη στη ΔΕΗ.

«Σε συνεννόηση με τη ΡΑΕ έρχονται αλλαγές στον κανονισμό ώστε οι κακοπληρωτές να μην μπορούν να μετακινούνται από πάροχο σε πάροχο αφήνοντας φέσι στους προηγούμενους» προανήγγειλε ο πρόεδρος της ΔΕΗ  Γιώργος Στασσης.

Ακριβότερα θα πληρώνουν το ρεύμα και οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι της ΔΕΗ καθώς περικόπτονται οι ειδικές τιμές που έχουν. Καταργούνται πλήρως οι εκπτώσεις στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις και για το ηλεκτρικό ρεύμα η έκπτωση περιορίζεται στο 30%.

Το νέο business plan της επιχείρησης θα προβλέπει και το κλείσιμο κοστοβόρων λιγνιτικών μονάδων. Η απόσυρσή τους θα γίνει σταδιακά τον επόμενο χρόνο με πρώτες τη Μελίτη Φλώρινας και τη Μεγαλόπολη, που είναι και οι πιο ρυπογόνες.

Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ρεπορτάζ-Βίντεο-επιμέλεια Χρ. Παπασταύρου, Κ. Σκουλάς

Σχετική Είδηση: ΔΕΗ: Πακέτο διάσωσης ανακοινώνεται την Παρασκευή-Νέα τιμολόγια από 1η Σεπτεμβρίου (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος