COVID-19: Μειώνονται τα θύματα στην Κίνα-Επί ποδός η Ευρώπη-Μέτρα πρόληψης στην Ελλάδα (video)

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Προειδοποιεί ότι ο πλανήτης πρέπει να προετοιμαστεί για πιθανή πανδημία, καθώς ο κορονοϊός εξαπλώνεται. Μάλιστα, στην Ευρώπη αναφέρθηκαν τα πρώτα κρούσματα σε Κροατία, Ελβετία, Αυστρία και Ρουμανία. Την ώρα που στην Ιταλία φτάνουν πλέον τα 322 ενώ οι νεκροί τους 11 από τους 7 που ήταν μέχρι πριν από λίγο. Τα 3 από τα τελευταία 4 θύματα ήταν άνω των 80 ετών και προέρχονται από την πλέον πληγείσα περιοχή, τη Λομβαρδία, ενώ το τελευταίο ήταν μια ηλικιωμένη γυναίκα από το Βένετο. Στις πόλεις του βορρά, μάλιστα, μοιάζει να έχει σταματήσει ο χρόνος, καθώς δρόμοι και μαγαζιά είναι άδεια.

Οι χώρες σε όλον τον κόσμο θα πρέπει να αλλάξουν νοοτροπία, να προετοιμαστούν για μια επιδημία του νέου κοροναϊού και να είναι έτοιμες να ανταποκριθούν τάχιστα όταν φτάσει ο ιός, προειδοποίησε σήμερα ένας κορυφαίος ειδικός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ο Δρ. Μπρους Έιλγουορντ, ο επικεφαλής της κοινής αποστολής ΠΟΥ-Κίνας για την επιδημία, δήλωσε στους δημοσιογράφους, μετά την επιστροφή του στη Γενεύη, ότι η «εντυπωσιακή κινητοποίηση» του Πεκίνου για τη διαχείριση της επιδημίας έδειξε πώς τα επιθετικά βήματα θα μπορούσαν να περιορίσουν τη μετάδοση της ασθένειας.

Νομοθετική ρύθμιση με μέτρα δράσης κατά του ιού

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με μέτρα πρόληψης για τον κορωνοϊό, που όπως είπε εξακολουθεί να παραμένει μια ήπια νόσος. Η κυβέρνηση όμως έκρινε απαραίτητο να προχωρήσει στην έκδοση ΠΝΠ με μέτρα πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης και αποτροπής της εξάπλωσης της νόσου.

Σε κλοιό η Ιταλία

Μετά τις 6 το απόγευμα, τα μπαρ κλείνουν στο Μιλάνο, σε μια προσπάθεια των ιταλικών αρχών να περιορίσουν τις συναθροίσεις και τη διάδοση του νέου κορονοϊού. Τα πρώτα κρούσματα του COVID-19 εμφανίστηκαν στο Παλέρμο της Σικελίας και στη Φλωρεντία, στην Τοσκάνη. Έξι από τους επτά ηλικιωμένους που πέθαναν από τον ιό ήταν από τη Λομβαρδία, και είτε νοσηλεύονταν είτε είχαν νοσηλευθεί. Ο Ιταλός πρωθυπουργός κατηγόρησε ευθέως νοσοκομείο της περιοχής για μη σωστή τήρηση του προβλεπόμενου πρωτοκόλλου.

Έντεκα πόλεις στον βορρά της Ιταλίας παραμένουν σε καραντίνα. Ακόμη και στις κηδείες, προσέρχονται μόνο οι στενοί συγγενείς. Μάσκες και αντισηπτικά τζελ έχουν γίνει δυσεύρετα είδη. Ο πανικός αποτυπώνεται στα άδεια ράφια των σούπερ μάρκετ- συνυπάρχουν με τις φωνές της ψύχραιμης αντιμετώπισης.

Oι ιταλικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα για τις τιμές πώλησης χειρουργικών μασκών και απολυμαντικού ζελέ που εκτοξεύτηκαν στα ύψη στο διαδίκτυο, έπειτα από το ξέσπασμα του κοροναϊού στη βόρεια Ιταλία, δήλωσαν σήμερα δύο υψηλόβαθμοι δικαστές. Πολλά φαρμακεία λένε ότι εξαντλήθηκαν οι χειρουργικές μάσκες και τα απολυμαντικά ζελέ για τα χέρια με αποτέλεσμα κάποιοι καταναλωτές να έχουν στραφεί στο διαδίκτυο για τις αγορές τους, όπου οι τιμές έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.

Πάντως, όλες οι όμορες χώρες της Ιταλίας συμφώνησαν να κρατήσουν ανοιχτά τα σύνορά τους διότι το κλείσιμό τους θα ήταν “λανθασμένη και δυσανάλογη” αντίδραση, όπως δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράνσα.

Μείωση θυμάτων στην Κίνα

Η Κίνα κατέγραψε 71 νέους θανάτους κατά την διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, τον χαμηλότερο αριθμό εδώ και τρεις εβδομάδες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους 2.663.

Αντίθετα, ο καθημερινός αριθμός των νέων κρουσμάτων στην Κίνα αυξήθηκε και πάλι σε 508 κρούσματα, έναντι 409 χθες, ακόμη και αν παραμένει χαμηλότερος από τους αριθμούς που καταγράφονταν πριν από μία εβδομάδα. Συνολικά, περισσότερα από 77.000 άτομα έχουν προσβληθεί από τον ιό στην ηπειρωτική Κίνα.

Εκτός της επαρχίας Χουμπέι, υπήρξαν μόλις 9 κρούσματα και στην εστία της επιδημίας 499. Σύμφωνα με ό,τι ανακοίνωσαν οι κινεζικές αρχές ο αριθμός όσων ανάρρωσαν ξεπέρασε εκείνον τον νέων κρουσμάτων.

COVID-19: Μειώνονται τα θύματα στην Κίνα-Επί ποδός η Ευρώπη-Μέτρα πρόληψης στην Ελλάδα (video)

Παγκόσμια έξαρση των κρουσμάτων

Εκτός της Κίνας, περισσότερα από 2.000 κρούσματα έχουν καταμετρηθεί από την έναρξη της επιδημίας, τα 41 εκ των οποίων θανατηφόρα. Ενας άνδρας μεγαλύτερος των 80 ετών, εκ των επιβατών του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess, πέθανε από τον Covid-19. Πρόκειται για τον τέταρτο θάνατο επιβάτη του πλοίου που είχε τεθεί σε καραντίνα, ενώ 700 από τα άτομα που βγήκαν από το πλοίο διαγνώσθηκαν θετικά στον ιό.

Η Ελβετία επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα του νέου κοροναϊού στη χώρα, όπως έγινε γνωστό από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Δημόσιας Υγείας.

Σε καραντίνα μπήκαν χίλιοι τουρίστες σε ξενοδοχείο στην Τενερίφη, αφότου ένας γιατρός από τη βόρεια Ιταλία διαγνώστηκε θετικός στον ιό.

Αεροσκάφος των Τουρκικών Αερογραμμών που είχε απογειωθεί από την Τεχεράνη με προορισμό την Κωνσταντινούπολη υποχρεώθηκε να αλλάξει προορισμό και να προσγειωθεί στην Άγκυρα, όταν ένας επιβάτης παρουσίασε ύποπτα συμπτώματα. Και οι 132 επιβαίνοντες θα μπουν σε καραντίνα δεκατεσσάρων ημερών.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συμβούλευσε το προσωπικό του “να απομονωθεί” αν έχει επισκεφθεί περιοχές της βόρειας Ιταλίας, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, και να εργάζονται από το σπίτι τους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε στο προσωπικό της να μην ταξιδεύει στη Λομβαρδία της βόρειας Ιταλίας λόγω των ανησυχιών για τον κοροναϊό και ζήτησε από τους αξιωματούχους, που μετέβησαν στις πλέον πληγείσες περιοχές της βόρειας Ιταλίας, να παραμείνουν στα σπίτια τους για δύο εβδομάδες.

Τα κρούσματα στη Νότια Κορέα εκτοξεύτηκαν στα 977- ουρές κάνουν οι κάτοικοι στην πόλη Νταεγού για να προμηθευτούν μάσκες. Οι αρχές ετοιμάζονται να υποβάλουν σε εξετάσεις 200 χιλιάδες άτομα, μέλη της θρησκευτικής αίρεσης στην οποία εντοπίζονται και τα περισσότερα κρούσματα.

Η Αυστρία επιβεβαίωσε σήμερα τον εντοπισμό των πρώτων δύο κρουσμάτων του νέου κοροναϊού στη χώρα, δήλωσε εκπρόσωπος των υγειονομικών αρχών της επαρχίας του Τιρόλου. Πρόκειται για δύο Ιταλούς που ζουν στην επαρχία αυτή της Αυστρίας και μάλλον προσεβλήθησαν από τον ιό όταν βρισκόντουσαν στην Λομβαρδία της Ιταλίας.

Τη λήψη όλων των μέτρων για την όσο το δυνατόν καλύτερη αποτροπή εξάπλωσης του κοροναϊού, υποσχέθηκε ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς.

Παράλληλα και η Κροατία ανακοίνωσε σήμερα το πρώτο κρούσμα του νέου κοροναϊού στην επικράτειά της, με τον πρωθυπουργό της Αντρέι Πλένκοβιτς να δηλώνει ότι πρόκειται για έναν ασθενή που νοσηλεύεται στην πρωτεύουσα Ζάγκρεμπ.

Οι ισπανικές υγεινομικές αρχές εντόπισαν σήμερα ένα κρούσμα του νέου κοροναϊού στην Καταλονία, το πρώτο που καταγράφεται στην ηπειρωτική Ισπανία, σύμφωνα με την εφημερίδα La Vanguardia. Το κρούσμα είναι το τέταρτο της χώρας.

Το πρώτο κρούσμα επιβεβαίωσε και η Ρουμανία. Πρόκειται για έναν άνδρα που επέστρεψε πριν από τρεις εβδομάδες από την Ιταλία, μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Realitatea Plus, επικαλούμενο νοσοκομειακές πηγές.

Σύμφωνα με το Realitatea, ο ασθενής έχει τεθεί σε καραντίνα στο νοσοκομείο Matei Bals του Βουκουρεστίου. Αξιωματούχοι στο νοσοκομείο δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμοι να σχολιάσουν την κατάσταση.

Σχολεία στην Αγγλία έστειλαν σήμερα μαθητές και καθηγητές στο σπίτι τους, στο πλαίσιο της συμβουλευτικής οδηγίας που εξέδωσε η υπηρεσία Δημόσιας Υγείας για απομόνωση όσων βρέθηκαν την τελευταία εβδομάδα στις περιοχές της βόρειας Ιταλίας, οι οποίες τέθηκαν σε καραντίνα εξαιτίας του νέου κοροναϊού.

Έξι νέα κρούσματα του Covid-19 εντοπίστηκαν στο Μπαχρέιν. Όλοι οι ασθενείς ήρθαν στη χώρα από το Ιράν, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο BNA, επικαλούμενο το υπουργείο Υγείας του βασιλείου. Μέχρι στιγμής στο Μπαχρέιν έχουν καταγραφεί συνολικά 23 κρούσματα.

Οι ΗΠΑ κάλεσαν σήμερα τις ιρανικές αρχές «να πουν την αλήθεια» για τα κρούσματα του νέου κοροναϊού στη χώρα, επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες ότι η Τεχεράνη απέκρυψε το εύρος της εξάπλωσής του στο εσωτερικό της.

Το Ομάν ανακοίνωσε 2 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας σε 4 τον συνολικό αριθμό των καταγεγραμμένων κρουσμάτων στην χώρα.

Το πρώτο κρούσμα του Covid-19 στην Αλγερία είναι ένας άνδρας που έφτασε στη χώρα από την Ιταλία στις 17 Φεβρουαρίου, μετέδωσε απόψε η κρατική τηλεόραση.

Επιστρέφουν στην Ελλάδα οι μαθητές από την Ιταλία

Οι αποστολές των πέντε από τα δέκα συνολικά σχολεία που βρισκόταν στην Ιταλία για εκπαιδευτική εκδρομή κατά την προηγούμενη εβδομάδα, θα έχουν επιστρέψει μέχρι σήμερα, Τρίτη, το βράδυ.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, συμπεριλαμβανομένων των σχολείων που έχουν ήδη επιστρέψει και εκείνων που θα αφιχθούν μέχρι σήμερα το βράδυ, ο αριθμός των σχολείων που θα έχουν γυρίσει από τη γείτονα χώρα θα ανέλθει σήμερα στα πέντε.

Επίσης, ένα σχολείο έχει ενημερώσει ότι θα ολοκληρώσει κανονικά την εκδρομή και θα επιστρέψει, όπως ήταν προγραμματισμένο, την 1η Μαρτίου.

Τα υπόλοιπα τέσσερα σχολεία αναμένεται να επιστρέψουν προοδευτικά μέσα στις επόμενες ημέρες.

Οικονομικές επιπτώσεις

Ο κοροναϊός συνεχίζει να επηρεάζει τον κόσμο της μόδας. Με την τωρινή έξαρση της ασθένειας, που συμπίπτει με τις προγραμματισμένες Εβδομάδες Μόδας σε όλο τον κόσμο, που ξεκίνησαν στο Λονδίνο στις αρχές Ιανουαρίου, ορισμένοι σχεδιαστές αναγκάστηκαν να ακυρώσουν ή να διοργανώσουν τις επιδείξεις μόδας χωρίς κοινό.

Με τη Σαγκάη να ανακοινώνει ότι θα αναβάλει την Εβδομάδα Μόδας λόγω της ασθένειας την περασμένη εβδομάδα, γνωστοποιήθηκε ότι και η Σεούλ θα ακυρώσει την επερχόμενη Εβδομάδα Μόδας, η οποία αναμενόταν να ξεκινήσει στις 17 Μαρτίου.

Αναβλήθηκαν εξαιτίας του κοροναϊού τα προγραμματισμένα γυρίσματα στην Ιταλία για τη νέα ταινία με τον Τομ ΚρουζΕπικίνδυνες Αποστολές“, που θα διαρκούσαν τρεις εβδομάδες, όπως ανακοίνωσε χθες η αμερικανική εταιρεία παραγωγής ταινιών Paramount Pictures. Τα γυρίσματα επρόκειτο να ξεκινήσουν χθες, Δευτέρα, στη Βενετία, όπου από την Κυριακή έχουν ματαιωθεί οι ετήσιες αποκριάτικες εκδηλώσεις.

Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Ιαπωνίας ανακοίνωσε την απόφαση της αναβολής του συνόλου των ματς μέχρι τις 15 Μαρτίου.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις: Στη δίνη του κορονοϊού η Ιταλία-Ψυχραιμία και ετοιμότητα στην Ελλάδα-Αρνητικό το ύποπτο κρούσμα στην Πάτρα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος