Στα 31 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα (video)

Στα 31 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα, όπως ανέφερε στη σημερινή ενημέρωση των ιατρικών συντακτών ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι τις επόμενες εβδομάδες αναμένουμε μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων, ενώ τόνισε ότι “όπως σε όλες τις επιδημίες η επιδημία του φόβου είναι η χειρότερη. Χρειάζεται ψυχραιμία. Να μην σπείρουμε επιδημία πανικού”. Σημείωσε ότι ο κίνδυνος εμφάνισης εξάρσεων της νόσου είναι υψηλός, ενώ ο αριθμός των χωρών που έχουν πληγεί είναι ήδη μεγάλος και θα συνεχίσει να αυξάνεται. Κάτι που συμβαίνει και στη χώρας μας και ειδικότερα στην Ηλεία και την Αχαΐα.

Ο κ. Τσιόδρας παρουσίασε την εικόνα που υπάρχει διεθνώς λέγοντας ότι ο κορονοϊός υπάρχει ήδη σε περισσότερες από 80 χώρες και πως τα κρούσματα ξεπερνούν τις 96.000. “Είναι εκατοντάδες φορές παραπάνω στην αλήθεια”, είπε χαρακτηριστικά. Στην Ευρώπη ο κορονοϊός είναι σε επιδημική φάση όπως είπε, με την Ιταλία να έχει πάνω από 3.000 κρούσματα. “Σε αυτή τη φάση η μείωση και πρόληψη της διασποράς θα μειώσει την ένταση των περιπτώσεων. Στόχος να διασπαρεί η μετάδοση της νόσου, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις”, είπε ο κ. Τσιόδρας και αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική επικράτεια.
Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι “το σύστημα Υγείας θα κληθεί να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο αριθμό ασθενών. Οι παράγοντες της Υγείας ειναι στην πρώτη γραμμή. Αυτό έγινε και χθές στην Αχαΐα. Οπου αναγνωρίστηκε το κρούσμα, σε μια ομάδα εκδρομέων στο Όρος Σινά και τους Αγίους Τόπους. Η ομάδα αυτή επέστρεψε από το Ισραήλ. Η μετάδοση δείχνει την δυναμική του ιού”.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας ξεκαθάρισε ότι ο ιός δεν έχει δύο μορφές, ούτε δύο μεταλλάξεις, μεταδίδεται και από ανθρώπους που έχουν ήπια συμπτώματα ή δεν το γνωρίζουν” και υπογράμμισε ότι τα κύρια μέτρα για να αντιμετωπίσουμε τη νόσο είναι η υγιεινή των χεριών και η απομόνωση στο σπίτι. Ώστε να μην μεταδοθεί και ειδικά στις ευπαθείς ομάδες, οι οποίοι κινδυνεύουν. Τις επόμενες εβδομάδες αναμένουμε σημαντική αύξηση της νόσου.

Αναφορικά με την ομάδα των ταξιδιωτών από το Ισραήλ, είπε ότι επέστρεψαν στη χώρα στις 27 Φεβρουαρίου, ενώ σημείωσε ότι το Ισραήλ ήταν από τις χώρες με λιγοστά κρούσματα και δεν υπήρχε μετάδοση κρουσμάτων στην κοινότητα. Γεγονός που δείχνει τη δυναμική του ιού που μεταδίδεται ταχύτατα και από άτομα που έχουν ελαφριά συμπτωματολογία. Οι περιπτώσεις είναι πολυάριθμες και δεν γνωρίζουν ότι μολύνουν”.
Ανέφερε ότι έχουν ιχνηλατηθεί πάνω από 400 επαφές των ταξιδιωτών ενώ έχουν βρεθεί θετικοί 21, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στην Ελλάδα στα 31.

Επίσης, ανέφερε ότι υπάρχει ύποπτο κρούσμα κορονοϊού σε φοιτητή στο Ρέθυμνο εξετάζεται στο εργαστήριο ιολογίας της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος