Επιδίωξη “συνεκτικής στρατηγικής” της ΕΕ έναντι της Άγκυρας με φόντο τις αναταράξεις στις γαλλο-τουρκικές σχέσεις

Τη σύγκληση συνεδρίασης έπειτα από γαλλικό αίτημα των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 13 Ιουλίου με αποκλειστικό θέμα την Τουρκία και τις τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα της Λιβύης ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν. «Έχουν ήδη επιβληθεί κυρώσεις στην Τουρκία από την ΕΕ για τις γεωτρήσεις στην οικονομική ζώνη της Κύπρου. Ενδέχεται να εξεταστούν και άλλες», σημείωσε ο Λε Ντριάν στον απόηχο της κλιμακούμενης τριβής ανάμεσα σε Παρίσι και Άγκυρα, με τελευταίο περιστατικό θερμό επεισόδιο μεταξύ μεταξύ της γαλλικής και τουρκικής φρεγάτας στην Ανατολική Μεσόγειο τον περασμένο μήνα, στο πλαίσιο ελέγχου του NATO για το εμπάργκο όπλων προς τη Λιβύη.

Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ η οποία παρουσίασε χθες τους στόχους της γερμανικής προεδρίας στην ΕΕ, κάνοντας λόγο για επιδίωξη μιας «συνεκτικής στρατηγικής» της ΕΕ έναντι της Άγκυρας, σήμερα υποδέχεται στο Βερολίνο τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Ράινερ Μπρόιλ, ο κ. Τσαβούσογλου θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Χάικο Μάας, στη πρώτη δια ζώσης συνάντηση των δύο υπουργών μετά την Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια στις 15 Φεβρουαρίου. Θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για μια σειρά διμερών και διεθνών θεμάτων, για τις συνέπειες της κρίσης του κορονοϊού, τη γερμανική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, αλλά βεβαίως και για την κατάσταση στην Συρία, στη Λιβύη και στην ανατολική Μεσόγειο.

Οπως ανακοίνωσε χθες η κ. Μέρκελ, η Ευρώπη χρειάζεται μια “συνεκτική στρατηγική” στις σχέσεις της με την Τουρκία, η οποία θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι είναι στρατηγικός εταίρος, αλλά «από την άλλη πλευρά, έχουμε να ασκήσουμε κριτική για πολλά θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ τώρα έχουμε και το επιβαρυντικό στοιχείο ότι η Τουρκία διεξάγει γεωτρήσεις ανοιχτά της Ελλάδας και της Κύπρου, για τις οποίες υπάρχει μεγάλη αντιπαράθεση». «Καταβάλλουμε προσπάθειες προκειμένου να ξεκινήσουν ξανά συνομιλίες ανάμεσα στους εμπλεκόμενους», δήλωσε.

Σημείωσε επίσης πως η προσπάθεια συνεννόησης με την Τουρκία θα είναι δύσκολο εγχείρημα και θα επιτευχθεί μόνο αν η Γερμανία και η Γαλλία συνεργαστούν.

«Η Γερμανία προσπαθεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των διαφόρων πτυχών των σχέσεων με την Άγκυρα, κάτι που, όπως είπε, δεν είναι πάντα εύκολο και μπορεί να πετύχει μόνο με την συμμετοχή και της Γαλλίας», είπε.

Επιδίωξη “συνεκτικής στρατηγικής” της ΕΕ έναντι της Άγκυρας με φόντο τις αναταράξεις στις γαλλο-τουρκικές σχέσεις

Είχε προηγηθεί η απόφαση, με την οποία η Γαλλία αναστέλλει τη συμμετοχή της στη ναυτική επιχείρηση Sea Guardian στη Μεσόγειο, εμφανιζόμενη προφανώς δυσαρεστημένη από τη μικρή υποστήριξη του ΝΑΤΟ στην υπόθεση της Λιβύης.

«Οι στρατιωτικές αρχές του ΝΑΤΟ έχουν υποβάλλει την έκθεσή τους για το περιστατικό μεταξύ τουρκικού πλοίου και γαλλικού πλοίου στην Ανατολική Μεσόγειο τον περασμένο μήνα. Πρόκειται για διαβαθμισμένη έκθεση και θα συζητηθεί μεταξύ των συμμάχων στη στρατιωτική επιτροπή του ΝΑΤΟ το προσεχές διάστημα», είπε αξιωματούχος της βορειοατλαντικής συμμαχίας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τον περασμένο μήνα, Γάλλος αξιωματούχος είχε δηλώσει πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ σε επίπεδο Υπουργών Άμυνας ότι «δεν πρέπει να στρουθοκαμηλίζουμε και δεν μπορούμε να προσποιούμαστε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα Τουρκίας στο ΝΑΤΟ».

Η Τουρκία από την πλευρά της κατηγόρησε τη Γαλλία ότι παραβλέπει τις παραβιάσεις των ΗΑΕ και της Αιγύπτου στη Λιβύη.

“Η πολιτική της Γαλλίας για τη Λιβύη είναι “προκατειλημμένη”, καθώς κάνει τα στραβά μάτια σε παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο προς όφελος του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ”, δήλωσε ο πρεσβευτής της Τουρκίας στο Παρίσι Ισμαήλ Χακί Μουσά.

“Πιστεύουμε ότι λειτουργούν επιλεκτικά, κάτι το οποίο ενισχύει την υποστήριξη του κ. Χάφταρ στα ανατολικά”, πρόσθεσε.

Πηγή ΕΡΤ με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, DW

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος