Φόρος τιμής στον αντιδικτατορικό αγώνα-Δρακόντεια μέτρα- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (video)

Το ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου άνοιξε το πρωί για τον τριήμερο εορτασμό της 46ης επετείου από την εξέγερση. Οι πύλες του θα παραμείνουν ανοικτές από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, ενώ την Κυριακή θα κλείσουν στις 2 το μεσημέρι για να ακολουθήσει πορεία προς την αμερικανική Πρεσβεία. Σε αστυνομικό κλοιό βρίσκονται πανεπιστημιακά ιδρύματα, δημόσια κτίρια, ξένες αντιπροσωπείες στη χώρα μας και η ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων.

Μικρή ομάδα Αντιεξουσιαστών επιχείρησε να εισβάλει απόψε στο Πολυτεχνείο και απωθήθηκε από τις ομάδες περιφρούρησης.

Νωρίτερα, είχε γίνει πορεία προς την ΑΣΟΕΕ.

Με ένα κόκκινο γαρίφαλο ή μια ζωγραφιά, πολλοί μαθητές ήρθαν με τους δασκάλους τους για να αφήσουν ένα λουλούδι στο μνημείο. Ανάμεσα τους, 35 παιδιά από τη Τζιά που κατασκεύασαν πανό με το τρίπτυχο της εξέγερσης “ψωμί, παιδεία, ελευθερία” και αφησαν λίγα γαρίφαλα στο σημείο.

Επί ποδός βρίσκονται 5.000 αστυνομικοί. Περιφρούρηση Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων και δημοσίων κτιρίων και περιπολίες από τις ομάδες «Πάνθηρες» και «Δράση» συγκαταλέγονται ανάμεσα στα επιχειρησιακά σχέδια της ΕΛΑΣ για την Κυριακή.

“Όλοι μαζί να τιμήσουμε τον αντιδικτατορικό αγώνα, χωρίς να επιτρέψουμε εξτρεμιστές να θολώσουν αυτή την ατμόσφαιρα”

Έκκληση προς όλες τις πτέρυγες της Βουλής, ενόψει των τριήμερων εκδηλώσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου, να στείλουν ενωτικά μηνύματα στο λαό ότι εμπιστεύονται την Αστυνομία και τη Δημοκρατία, απηύθυνε από το βήμα της Ολομέλειας ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου.

«Κάνω έκκληση προς όλους να σταλούν ενωτικά μηνύματα από τη Βουλή ότι εμπιστεύονται την αστυνομία και τη δημοκρατία, με στόχο να τιμήσουμε τον αντιδικτατορικό αγώνα χωρίς να αφήσουμε χώρο σε εξτρεμιστικά και περιθωριακά στοιχεία να θολώσουν την ατμόσφαιρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Λευτέρης Οικονόμου.

Αφορμή ήταν επίκαιρες ερωτήσεις -σχετικά με τις πρόσφατες αστυνομικές επεμβάσεις στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών- των βουλευτών Γιώργου Καμίνη από το ΚΙΝΑΛ και Φωτεινής Μπακαδήμα του ΜεΡΑ25.

Την ίδια ώρα, η Σία Αναγνωστοπούλου δήλωσε σύμφωνη με τον Κώστα Μάρκου για το σπάσιμο του λουκέτου από νεαρούς στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Σε δήλωση με αφορμή το τεταμένο κλίμα ενόψει των εκδηλώσεων για το Πολυτεχνείο, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά δήλωσε από τη Λάρισα, “εμείς λέμε ένα ξεκάθαρο «όχι» σε αυτό το ψεύτικο δίλημμα που καλλιεργούν σκόπιμα η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε με τους μπαχαλάκηδες, ούτε με την ασύδοτη βία της Αστυνομίας. Εμείς είμαστε με τα ανοικτά πανεπιστήμια”.

Ρεπορτάζ: Ελίνα Κολύβα, Άννα Βλαχοπαναγιώτη

Πηγή:ΕΡΤ1
Σχετική είδηση:Τα κόμματα για τον εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος