LIVE: Το Κίεβο επιβεβαιώνει διεξαγωγή συνομιλιών με τη Μόσχα – Βομβαρδισμοί στα σύνορα με την Πολωνία

Με συγκεχυμένα  μηνύματα για «κοινό έδαφος» το Κρεμλίνο ανακοίνωσε συνέχεια των διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία τη Δευτέρα, ενώ ένας εκ των Ρώσων διαπραγματευτών μίλησε για ουσιαστική πρόοδο. Κι ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες προαναγγέλλουν νέα στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων, οι Ρώσοι ισχυρίζονται ότι σκοτώθηκαν 180 ξένοι μισθοφόροι στο Γιαβορίβ που απέχει μόλις 10 χιλιόμετρα από την Πολωνία.

«Το ΝΑΤΟ θα απαντήσει εάν πέσει έστω και μία σφαίρα σε νατοϊκό έδαφος», προειδοποιεί η Ουάσινγκτον. Για επικίνδυνη κλιμάκωση από την πλευρά της Ρωσίας κάνει λόγο το Λονδίνο.

‘Οπως μετέδωσε η απεσταλμένη της ΕΡΤ, Ελβίρα Κρίθαρη, στην κωμόπολη Γιαβορίβ, της δυτικής Ουκρανίας πύραυλοι κρουζ έπληξαν στρατιωτική θέση αφήνοντας τουλάχιστον 35 νεκρούς στρατιώτες και 134 τραυματίες. Από τη Δύση κοινή είναι η διαπίστωση ότι πρώτη φορά έγινε ρωσική επίθεση και μάλιστα με αεροσκάφη, τόσο κοντά σε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τους Ουκρανούς, τουλάχιστον 35 νεκροί και 134 τραυματίες είναι ο απολογισμός του χτυπήματος στη βάση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ρωσικά αεροσκάφη απογειώθηκαν από το Σαράτοφ στη Ρωσία και χτύπησαν στο Γιαβορίβ χωρίς καν να μπουν στην ουκρανική επικράτεια.

Την ίδια ώρα, νέα ανησυχία προκαλεί στη Δύση η πληροφορία ότι ο Πούτιν σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα.

Το κλίμα βάρυνε όπως μετέδωσε από το Κίεβο η Ευτυχία Πενταράκη, καθώς Αμερικανός δημοσιογράφος σκοτώθηκε κι ένας ακόμη τραυματίστηκε από σφαίρες στο Ιρπίν.

Πρόκειται για τον Μπρεντ Ρενόντ, παλιότερο συνεργάτη τω Νew York Times, που κάλυπτε τις εξελίξεις στην περιοχή. Συγκλονιστικές ήταν οι εικόνες από τη μεταφορά της σορού με την κάμερα ακόμη στα χέρια του 50χρονου θύματος.

Η απεσταλμένη της ΕΡΤ, Αλέκα Καλαϊτζή, στην Ουκρανία ανέφερε ότι σύμφωνα με αναφορές της αστυνομίας ρωσικά στρατεύματα άνοιξαν πυρ στο αυτοκίνητο μέσα στο οποίο ήταν η δημοσιογραφική αποστολή.

Περισσότεροι από 140.000 άμαχοι έχουν απομακρυνθεί από τις ζώνες συγκρούσεων στην Ουκρανία, αλλά η ανθρωπιστική αυτοκινητοπομπή για άλλη μια φορά δεν κατάφερε να φθάσει στην Μαριούπολη και θα επιχειρήσει ξανά αύριο, ανακοίνωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ.

Μαριούπολη: Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού προειδοποιεί για το «χειρότερο σενάριο»

«Ο χρόνος λιγοστεύει για τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στις μάχες. Η ιστορία θα κρίνει με τρόμο αυτό που συμβαίνει στη Μαριούπολη εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία το συντομότερο δυνατό μεταξύ των πλευρών», τονίζει ο πρόεδρος της ΔΕΕΣ Πίτερ Μάουρερ. πληθυσμός, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της ΔΕΕΣ, αναγκάζονται να καταφύγουν σε υπόγεια καταφύγια χωρίς θέρμανση και πρέπει να ρισκάρουν τη ζωή τους κατά τις σύντομες εξόδους για να αναζητήσουν τροφή και νερό, περιγράφει ο επιχειρησιακός διευθυντής της ΔΕΕΣ στην πόλη, Σάσα Βολκόφ.

Η Τουρκία κάλεσε τη Ρωσία να βοηθήσει για να απομακρυνθούν οι πολίτες της που έχουν εγκλωβιστεί στην υπό πολιορκία Μαριούπολη, στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

LIVE: Το Κίεβο επιβεβαιώνει διεξαγωγή συνομιλιών με τη Μόσχα – Βομβαρδισμοί στα σύνορα με την Πολωνία

Η δυτική Ουκρανία βρίσκεται τις τελευταίες μέρες στο επίκεντρο επιθέσεων, με πρόσφατους στόχους τα στρατιωτικά αεροδρόμια στις πόλεις Λουτσκ και Ιβανο-Φρανκίφσκ.

Μόσχα: Η εξουδετέρωση ξένων μισθοφόρων θα ενταθεί

«Εως 180 ξένοι μισθοφόροι και σημαντική ποσότητα ξένων όπλων εξουδετερώθηκαν», δήλωσε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ‘Ιγκορ Κονατσένκοφ, αναφερόμενος στα μέτωπα κοντά στα πολωνικά σύνορα.

Ο υποδιοικητής της στρατιωτικής διοίκησης της περιφέρειας Βολίν, Σεργκέι Μοβένκο, δήλωσε ότι 4 άνθρωποι σκοτώθηκαν από την επίθεση στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Λουτσκ.

Τις τρεις τελευταίες ημέρεςς οι σειρήνες ηχούν αδιαλείπτως στη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας εντείνοντας την ανησυχία των κατοίκων για κλιμάκωση των επιθέσεων σε μια πόλη που έχει μετατραπεί σε καταφύγιο των εκτοπισμένων από τα μέτωπα της ανατολικής Ουκρανίας.

Ανελέητοι είναι και οι βομβαρδισμοί στα περίχωρα του Κιέβου

Στο οδοιπορικό που έκανε η Ευτυχία Πενταράκη και το συνεργείο της ΕΡΤ βόρεια του Κιέβου, συνάντησε ερημωμένα χωριά. Οι κάτοικοι τα εγκατέλειψαν φεύγοντας προς τα δυτικά σύνορα κυρίως, για να γλιτώσουν από το σφυροκόπημα του Ρωσικού στρατού. Ορισμένοι ωστόσο έκαναν την αντίθετη διαδρομή και πήγαν στο Κίεβο είτε γιατί το θεωρούν ακόμη ασφαλές, είτε για να βοηθήσουν στην αντίσταση.

«Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας εξαπολύουν αντεπιθέσεις κατά των ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή Μικολάιβ της νότιας Ουκρανίας και στην ανατολική περιοχή του Χαρκόβου», δήλωσε ο Βαντίμ Ντενισένκο, αξιωματούχος του ουκρανικού υπουργείου Εσωτερικών.

Και στην Οδησσό ήχησαν τα ξημερώματα οι σειρήνες σύμφωνα με την απεσταλμένη της ΕΡΤ, Αλεξία Καλαϊτζή. Στην πόλη οι κάτοικοι συνεχίζουν να οχυρώνονται αν και τα μαγαζιά παραμένουν ανοιχτά και ο κόσμος κυκλοφορεί στο δρόμο. Όλο και περισσότεροι άνθρωποι ενώνουν τις δυνάμεις τους και λαμβάνουν μέρος στην εθελοντική εργασία. Όπως ανέφερε στη Χερσώνα οι κάτοικοι πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας μπροστά στις ρωσικές δυνάμεις, όπου Ρώσοι στρατιώτες αναγκάστηκαν να πυροβολήσουν στον αέρα. Κάτι αντίστοιχο έγινε και στο Κάρκοβο όπου ένα 3χρονο παιδί έχασε τη ζωή του.

Πηγές: ΕΡΤ1/ Ρεπορτάζ: Ανδριάνα Μαγγανιά, Aποστολές σε Κίεβο, Λβιβ, Οδησσό αντίστοιχα Ευτυχία Πενταράκη, Ελβίρα Κρίθαρη και Αλέκα Καλαϊτζή – Κάμερα & Ήχος: Γιάννης Κολιγλιάτης – Τάσος Χρονόπουλος, Κώστας Δελδήμος, Αντώνης Κατσουγιαννόπουλος – Αντώνης Βουτσάς, Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑFP, Associated Press, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος