“Η ανακύκλωση πρέπει να μπει στην καθημερινότητα κάθε νοικοκυριού” (video)

Η αναύκλωση είναι τρόπος ζωής και πρέπει να μπει στην καθημερινότητα κάθε νοικοκυριού, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση, για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, στο πλαίσιο της ΩΡΑΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ.

Με την ευαισθητοποίηση όλων, ο στόχος σε μερικά χρόνια για ανάκτηση του 35% των βιοαποβλήτων, έναντι 6,5% που είναι σήμερα, είναι ρεαλιστικός, τόνισε. Το υπόλοιπο αντιπροσωπεύει τα ανακτώμενα υλικά από τα μικτά απορρίμματα που τώρα πέφτουν στους πράσινους κάδους, εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης.

Καταλόγισε υποκρισία και ανικανότητα στην προηγούμενη κυβέρνηση για το θέμα, καθώς όπως είπε έχασε το τραίνο των χρηματοδοτήσεων και υπογράμμισε ότι κεντρική πολιτική της κυβέρνησης είναι η προώθηση της κυκλικής οικονομίας.

Αντικείμενο της ερώτησης η διαχείριση των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο και η πορεία του έργου με τη μέθοδο ΣΔΙΤ. Σύμφωνα με το ιστορικό που έχει παραθέσει ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, στην ερώτησή του, ενώ το έργο της διαχείρισης των απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ δρομολογήθηκε το 2009, επί ΠΑΣΟΚ, και το 2014 εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για να προχωρήσει, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το 2015, με τροπολογία, ακύρωσε το ΣΔΙΤ.

Το 2018 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε αρμοδιότητα στην περιφέρεια Πελοποννήσου η οποία υπέγραψε το ΣΔΙΤ με τους αναδόχους. Το έργο όμως προσέκρουσε, στη συνέχεια, στις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις. Το έργο ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων είναι ύψους 168 εκατ. ευρώ (66 εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ και τα υπόλοιπα ιδιωτική συμμετοχή) και προβλέπει την κατασκευή με λειτουργία για 28 χρόνια ολοκληρωμένου δικτύου μονάδων επεξεργασίας ταφής και σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων. Άμεσα, όπως τονίζει ο βουλευτής, δημιουργούνται 1.000 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευαστική περίοδο, περίπου 350 μόνιμες θέσεις εργασίας και εκατοντάδες έμμεσες θέσεις εργασίας.

«Η ΝΔ κάνει κλασσικά πολιτική από τα έτοιμα», σχολιάζουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, για όσα είπε νωρίτερα ο πρωθυπουργός στη Βουλή. «Καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίηση των ήδη δρομολογημένων επί ΣΥΡΙΖΑ μεταρρυθμίσεων στη διαχείριση στερεών αποβλήτων και την κυκλική οικονομία, που είχαν λάβει και τη θετική αξιολόγηση της γενικής διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ε.Ε.», αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας παράλληλα «στημένη» την ερώτηση που συζητήθηκε το πρωί στη Βουλή.

Πηγή Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ -ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος