ΗΠΑ: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού-Διαμαρτυρίες σε όλο τον κόσμο (video)

Νέες μαζικές συγκεντρώσεις κατά των φυλετικών ανισοτήτων και της αστυνομικής βίας έχουν προγραμματιστεί για σήμερα σε πολλές αμερικανικές πόλεις. Την ίδια ώρα, η αστυνομία του Ντένβερ διατάχθηκε από τη δικαιοσύνη να σταματήσει να χρησιμοποιεί “μη θανατηφόρα” μέσα εναντίον των διαδηλωτών, όπως δακρυγόνα, πλαστικές σφαίρες και χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Σημαντικές συγκεντρώσεις έχουν προαναγγελθεί για σήμερα σε πολλές αμερικανικές πόλεις, κυρίως στη Νέα Υόρκη, το Μαϊάμι και την Ουάσινγκτον, στις οποίες αναμένεται να συμμετάσχουν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, σύμφωνα με αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Στη Νέα Υόρκη οι πορείες είχαν αρχίσει από νωρίς στο Μανχάταν και στο Μπρούκλιν χιλιάδες παρέμειναν στους δρόμους όλη τη νύχτα, παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Χιλιάδες και στο κέντρο στο Λος Άντζελες αλλά και στην Σάντα Μόνικα, όπου σέρφερ και πολίτες διαδήλωσαν στην παραλία και στο νερό.

Η σπίθα που άναψε ο τραγικός θάνατος του Τζορτζ Φλόϊντ φαίνεται πως ανοίγει τον δρόμο για μεταρρυθμίσεις. Και ενώ στο Λος Άντζελες δυνάμεις της αστυνομίας έκαναν χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών κατά διαδηλωτών το δικαστήριο του Ντένβερ έδωσε εντολή στην αστυνομία να σταματήσει να χρησιμοποιεί μη θανατηφόρα μέσα καταστολής και η αστυνομία της Μινεάπολης, καταργεί το κεφαλοκλείδωμα κατά τις συλλήψεις.

Νέα περιστατικά αστυνομικής βίας κατά πολιτών ερευνώνται σε Ατλάντα και Νέα Υόρκη.

Και ενώ ο κόσμος στη Μινεάπολη γιορτάζει την επιτυχία το κινήματος έξω από το σημείο της δολοφονίας, αίσθηση προκαλούν οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ. Ο αμερικανός πρόεδρος συνέδεσε την δολοφονία του Τζορτζ Φλόϊντ με την πτώση που σημείωσε η ανεργία το τελευταίο διάστημα παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις λόγω κορονοϊού.

Μετά την πρώτη συγκινητική τελετή που έγινε προχθές, Πέμπτη, στη Μινεάπολις, ένας δεύτερος φόρος τιμής θα αποδοθεί σήμερα στον 46χρονο Αφροαμερικανό, θύμα της αστυνομικής βίας. Η νέα τελετή θα πραγματοποιηθεί στο Ρέιφορντ, τη γενέτειρα του Τζορτζ Φλόιντ, στη Βόρεια Καρολίνα.

Σε μία σπουδαία κίνηση προχώρησε ο διάσημος παίκτης του NBA, Μάικλ Τζόρνταν, σε συνεργασία με το «Jordan Brand», μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, γνωστοποιώντας ότι θα δωρίσει 100 εκατομμύρια δολάρια για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Ένα γιγαντιαίο μήνυμα διαμαρτυρίας τοποθετήθηκε σαν πανό στην άσφαλτο ενός από τους πολυσύχναστους δρόμους της Ουάσινγκτον. Το BLACK LIVES MATTER εκτείνεται σε μήκος δύο τετραγώνων της 16th Street, κεντρικού άξονα που οδηγεί νότια, στον Λευκό Οίκο. Κάθε ένα από τα κεφαλαία κίτρινα γράμματα καλύπτει και τους δύο άξονες του δρόμου, από πεζοδρόμιο σε πεζοδρόμιο.

Διαδηλώσεις στον υπόλοιπο κόσμο

Χιλιάδες Αυστραλοί συγκεντρώθηκαν για να διαδηλώσουν σήμερα αγκαλιάζοντας την υπόθεση των αμερικανών διαδηλωτών, που έχουν εξοργισθεί για τον θάνατο του μαύρου Τζορτζ Φλόιντ στα χέρια αστυνομικών, και αψηφώντας απαγορεύσεις και προειδοποιήσεις της αστυνομίας ότι θα επιβληθούν πρόστιμα για παραβίαση των κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Οι Αυστραλοί χρησιμοποιούν επίσης τις διαμαρτυρίες τους για να ζητήσουν να σταματήσει η κακομεταχείριση των ιθαγενών Αυστραλών από την αστυνομία. Πολλοί διαδηλωτές στο Μπρισμπέιν είχαν τυλιχθεί με σημαίες των ιθαγενών. Συγκεντρώσεις πρόκειται επίσης να πραγματοποιηθούν σήμερα στο Σίδνεϊ, τη Μελβούρνη, την Αδελαΐδα και το Χόμπαρτ.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος