Ιρμα-γεδών: Αυξάνονται οι νεκροί από τον κυκλώνα στην Καραϊβική

Τουλάχιστον 9 νεκρούς θρηνεί το γαλλικό τμήμα του νησιού του Αγίου Μαρτίνου μετά το πλήγμα του κυκλώνα Ίρμα, ανακοίνωσε ο νομάρχης της Γουαδελούπης Ερίκ Μερ. Οι τραυματίες ανέρχονται στους 23.

«Ο απολογισμός δεν είναι οριστικός. Απέχουμε πολύ από αυτό. Δυστυχώς υπάρχει ο κίνδυνος να βρούμε κι άλλους νεκρούς», τόνισε ο νομάρχης μιλώντας σε δημοσιογράφους. «Η χωροφυλακή άρχισε να βγαίνει ξανά στους δρόμους το πρωί, δεν έχουμε μπορέσει, παρά τη συμμετοχή των πυροσβεστών, να εξερευνήσουμε όλα τα τμήματα του νησιού» ακόμη, συμπλήρωσε.

Προηγούμενος απολογισμός που είχε δώσει στη δημοσιότητα το υπουργείο Υπερπόντιων Εδαφών της Γαλλίας έκανε λόγο για «τουλάχιστον δύο νεκρούς και δύο βαριά τραυματισμένους» στα δύο νησιά του Αγίου Βαρθολομαίου και του Αγίου Μαρτίνου.

Δραματική η κατάσταση σε Άγιο Μαρτίνο – Άγιο Βαρθολομαίο

«Η κατάσταση στον Άγιο Μαρτίνο και στον Άγιο Βαρθολομαίο είναι δραματική, δεν υπάρχει πλέον πόσιμο νερό, ηλεκτροδότηση, τα δημόσια κτίρια έχουν αχρηστευτεί, σπίτια καταστράφηκαν, εκτιμάται ότι ίσως και το 60% ως 70% των κατοικιών έχουν καταστραφεί στον Άγιο Μαρτίνο», υπογράμμισε ο Μερ.

Ιρμα-γεδών: Αυξάνονται οι νεκροί από τον κυκλώνα στην Καραϊβική
AP Photo/Carlos Giusti

Η υπουργός Υπερπόντιων Εδαφών επιβιβάστηκε το βράδυ της Τετάρτης σε μια πτήση προς τη Γουαδελούπη με «ενισχύσεις», άνδρες και υλική βοήθεια, για τα γαλλικά νησιά της Καραϊβικής που επλήγησαν από τον κυκλώνα κατηγορίας 5.

Ιρμα-γεδών: Αυξάνονται οι νεκροί από τον κυκλώνα στην Καραϊβική
AP Photo/Dieu Nalio Chery

Την Τετάρτη, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, έπειτα από μια σύσκεψη του κλιμακίου που συστήθηκε για την αντιμετώπιση της κατάστασης, προέβλεψε ότι ο κυκλώνας θα προκαλούσε ανθρώπινα θύματα. «Αυτή τη στιγμή είναι πολύ νωρίς να έχουμε σαφή απολογισμό, αλλά μπορώ ήδη να πω ότι ο αντίκτυπος θα είναι βαρύς και σκληρός», είπε ο Μακρόν. «Θα υπάρξουν θύματα και οι υλικές ζημιές και στα δύο νησιά θα είναι μεγάλες», πρόσθεσε.

«Το 95% του Αγίου Μαρτίνου έχει καταστραφεί»

Το γαλλικό τμήμα του γαλλο-ολλανδικού νησιού του Αγίου Μαρτίνου έχει «καταστραφεί κατά το 95%» από τον κυκλώνα Ίρμα, δήλωσε ο Ντανιέλ Γκιμπς, πρόεδρος του τοπικού αυτοδιοικητικού συμβουλίου. «Πρόκειται για μια τεράστια καταστροφή. Το 95% του νησιού είναι κατεστραμμένο. Έχω υποστεί σοκ. Είναι συνταρακτικό», δήλωσε ο πρόεδρος του συμβουλίου μιλώντας μέσω κινητού τηλεφώνου στο Radio Caraibes International.

Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση να σταλούν «επαρκείς ενισχύσεις» από τη γαλλική κυβέρνηση «για να απομακρυνθούν όλοι όσοι μπορούν να απομακρυνθούν», καθώς αν το νησί χτυπηθεί από έναν νέο κυκλώνα το Σάββατο θα είναι «αδύνατον» να αντιμετωπιστεί η κατάσταση και τότε «δεν θα μετράμε τους νεκρούς, αλλά τους ζωντανούς», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Γκιμπς.

«Πλήρης η καταστροφή της Μπαρμπούντα»

Ο Γκαστόν Μπράουν, πρωθυπουργός της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, δήλωσε στο BBC πως περίπου οι μισοί από τους 1.800 κατοίκους της Μπαρμπούντα είναι πλέον άστεγοι, ενώ εννέα στα 10 κτίρια έχουν υποστεί ζημιές – πολλά απ’ αυτά έχουν καταστραφεί εντελώς.

«Πήγαμε αεροπορικώς στην Μπαρμπούντα και αντικρίσαμε πλήρη καταστροφή. Ήταν μια από τις πιο οδυνηρές συναισθηματικά εμπειρίες που είχα ποτέ», δήλωσε ο Μπράουν σε συνέντευξή του στο Radio Four του BBC.

«Περίπου το 50% απ’ αυτούς (τους κατοίκους της Μπαρμπούντα) είναι κυριολεκτικά άστεγοι αυτή τη στιγμή. Κοιμούνται όλοι μαζί, προσπαθούμε να τους στείλουμε εφόδια», δήλωσε προσθέτοντας ότι θα χρειαστούν μήνες ή χρόνια για να αποκατασταθεί κάποια ομαλότητα στο νησί.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Δύο νεκροί από την «Ίρμα» – Νέος κυκλώνας σχηματίζεται ανοιχτά του Μεξικού (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος