Ιταλία: Πολιτική ρευστότητα και αντιπαραθέσεις σε προεκλογικό φόντο (video)

Μέσα σε μια πρωτοφανή πολιτική δίνη, η Ιταλία οδηγείται σε εκλογές το φθινόπωρο ή στις αρχές του νέου έτους. Ο Πρόεδρος Ματαρέλα έδωσε εντολή σχηματισμού προσωρινής κυβέρνησης τεχνοκρατών στον οικονομολόγο Κάρλο Κοταρέλι, πρώην στέλεχος του ΔΝΤ.

Ο Κοταρέλι ξεκαθάρισε ότι αποστολή του είναι να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός του νέου έτους και αρχές του 2019 να γίνουν εκλογές. Αν δεν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης τότε η Ιταλία πάει σε εκλογές το Φθινόπωρο.

Ο νέος εντολοδόχος πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κάρλο Κοταρέλι, ανακοινώνει τις επόμενες κινήσεις του που σε κάθε περίπτωση οδηγούν σε νέες εκλογές. Πρώτο βήμα ο σχηματισμός μιας προσωρινής κυβέρνησης τεχνοκρατών και εν συνεχεία η κατάθεση του κυβερνητικού του προγράμματος ενώπιον της Βουλής με στόχο την έγκριση του προϋπολογισμού.

Το νέο πολιτικό θρίλερ ξεκίνησε όταν ο πρόεδρος της χώρας Σέρτζο Ματαρέλα απέρριψε την επιλογή των 5 Αστέρων και της Λέγκας του Βορρά Πάολο Σαβόνε για τη θέση του υπουργού Οικονομικών, γεγονός που οδήγησε το Τζουζέπε Κόντε να του επιστρέψει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Ο Ματαρέλα ξεκαθάρισε ότι δε μπορεί ν’ αποδεχθεί έναν υπουργό Οικονομικών που τάσσεται κατά του ευρώ.

Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι αντιδρούν με οργή καταγγέλλοντας παραβίαση των δημοκρατικών διαδικασιών.

Ο Ματαρέλα ενήργησε εντός των αρμοδιοτήτων του, ωστόσο ο Λουίτζι ντι Μάιο δηλώνει την πρόθεσή του να κινήσει τις διαδικασίες αποπομπής του προέδρου.

Το πιθανότερο σενάριο είναι ο κ. Κοταρέλι, που αποκαλείται και «κύριος Ψαλίδι» καθώς υποστηρίζει τις περικοπές των δημοσίων δαπανών, δε θα λάβει ψήφο εμπιστοσύνης καθώς μέχρι στιγμής μόνο το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα έχει δηλώσει ότι θα τον στηρίξει. Κι ενώ 5 Αστέρια και Λέγκα του Βορρά έχουν ήδη μπει σε προεκλογικό κλίμα, οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι τα δύο αντι-συστημικά κόμματα θα προσπαθήσουν να μετατρέψουν τις νέες εκλογές σε δημοψήφισμα για το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι Βρυξέλλες, προφανώς ανήσυχες για τις εξελίξεις στην 3 μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, τηρούν για την ώρα στάση αναμονής εκφράζοντας εμπιστοσύνης στους θεσμούς της χώρας.

«Πιστεύω ότι οι ιταλικοί θεσμοί και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θ’ αποδείξουν, όπως πάντα, ότι υπηρετούν τα συμφέροντα του ιταλικού λαού τα οποία παρεμπιπτόντως συνάδουν με την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε η Φεντέρικα Μογκερίνι, επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Μέρκελ δηλώνει έτοιμη να συνεργαστεί με οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει στην Ιταλία ενώ, επικαλούμενη το παράδειγμα της Ελλάδας, τονίζει ότι τα προβλήματα μπορούν να λυθούν.

«Θέλουμε να συνεργαζόμαστε με κάθε κυβέρνηση αλλά στην ευρωζώνη έχουμε κάποιες αρχές και φυσικά μπορεί να προκύψουν δύσκολα ζητήματα. Όταν έγιναν εκλογές στην Ελλάδα και ο Αλέξης Τσίπρας έγινε πρωθυπουργός, υπήρχαν πολλά ζητήματα στο τραπέζι και τελικά συνεργαστήκαμε. Είχαμε συνομιλίες επί πολλές νύχτες αλλά μαζί πετύχαμε κάτι. Είναι μια προσπάθεια που πρέπει να κάνω αφού η Ιταλία είναι ένα τόσο σημαντικό μέλος της ΕΕ».

Την πλήρη στήριξή του στο Ματαρέλα προσφέρει την ίδια ώρα ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν χαιρετίζοντας το πολιτικό θάρρος και την υπεύθυνη στάση του Ιταλού προέδρου.

Πηγές: ΕΡΤ1, Α’ Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος