Μαζικές διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο-Ζητούν δικαιοσύνη για τον Τζ. Φλόιντ-Παρόντες και οι αδελφοί Αντετοκούμπο (video)

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ένωσαν τις φωνές τους κατά του ρατσισμού σε όλες τις εκφάνσεις του. Στην Ουάσιγκτον μια λαοθάλασσα πλημμύρισε την πόλη στην -κατά πολλούς- μεγαλύτερη ειρηνική κινητοποίηση όλων των εποχών. Εκτός από την Ουάσιγκτον, μεγάλες διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες αμερικανικές πόλεις. Το παρών στο Μιλγουόκι έδωσαν οι αδελφοί Αντετοκούνμπο, ενώ ανάλογη ήταν η εικόνα και σε άλλες πρωτεύουσες και μεγαλουπόλεις σε όλο τον πλανήτη.

Ουάσιγκτον: Η Ζωή των Μαύρων αξίζει! Χιλιάδες πολίτες από κάθε γωνία της χώρας κατέκλυσαν τους δρόμους της αμερικανικής πρωτεύουσας διαδηλώνοντας κατά της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού. Το μήνυμα κατά της της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού, ήταν πιο ηχηρό από ποτέ εχθές σε κάθε γωνιά της Ουάσιγκτον.

Οι διαδηλωτές παρέμειναν ώρες ολόκληρες κάτω από τον καυτό ήλιο, φορώντας τις μάσκες τους και απόλυτα πειθαρχημένα απέφυγαν να προκαλέσουν ένταση και επεισόδια.

Δεν έγινε ούτε μια σύλληψη, ενώ ήταν εμφανής και η προσπάθεια των αρχών να μην δημιουργήσουν προβλήματα. Υπήρχε έντονη αστυνομική παρουσία αλλά καμιά σχέση με όσα είχαμε δει τις προηγούμενες ημέρες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι οι δυνάμεις της Εθνοφρουράς θα αρχίσουν να αποσύρονται από την Ουάσινγκτον, σχεδόν μια εβδομάδα μετά την ανάπτυξή τους στην αμερικανική πρωτεύουσα. Θα βρίσκονται μέσα σε κτίρια και να περιμένουν εκεί να επέμβουν σε περίπτωση ανάγκης.

Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και υποψήφιος για το χρίσμα του Δημοκρατικού κόμματος στις προσεχείς προεδρικές εκλογές θα μεταβεί αύριο Δευτέρα στο Χιούστον για να συναντηθεί με την οικογένεια του Φλόιντ.

Οι περισσότεροι δρόμοι της πρωτεύουσας παρέμειναν αποκλεισμένοι έως τα μεσάνυχτα, ενώ οι ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας και της εθνοφρουράς παρακολουθούσαν τις ειρηνικές διαδηλώσεις χωρίς να επεμβαίνουν.

Αλλά και αλλού στις ΗΠΑ, από το Λος Άντζελες, στη Μινεάπολη και τη Νέα Υόρκη. Χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται στους δρόμους των Ηνωμένων Πολιτειών ολόκληρο το Σαββατοκύριακο ζητώντας δικαιοσύνη για τον Τζορτζ Φλόιντ.

Στο Μιλγουόκι, ο Γιάννης Αντετοκούμπο και τα αδέρφια του ένωσαν τη φωνή τους με τη φωνή χιλιάδων διαδηλωτών. Μοίρασαν νερά και αναψυκτικά στους διαδηλωτές, ενώ ο Γιάννης έστειλε το δικό του μήνυμα: “Θέλουμε αλλαγή, θέλουμε δικαιοσύνη και γι` αυτό είμαστε εδώ”.

Οι διαδηλωτές πλημμύρισαν τους δρόμους και τις γέφυρες του Μπρούκλιν και του Μανχάταν. Διέσχισαν την περίφημη «Χρυσή Γέφυρα» στο Σαν Φρανσίσκο. Και έκαναν καθιστική διαμαρτυρία στο Σικάγο.

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο ήρε σήμερα την απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τις νυχτερινές ώρες που είχε επιβληθεί στην πόλη εδώ και μία εβδομάδα με αφορμή τις ταραχές στο περιθώριο των αντιρατσιστικών διαδηλώσεων.

Γέμισαν με μπαλόνια τον ουρανό της Μινεάπολης, ενώ ένα ζευγάρι παντρεύτηκε και αντί για να πάει στο γαμήλιο πάρτι, πήγε στη διαδήλωση. Χιλιάδες άνθρωποι πέρασαν από το σημείο της δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ στην πόλη για να γονατίσουν, να αφήσουν ένα λουλούδι, να πουν μία προσεχή.

Εκατοντάδες έδωσαν το παρόν στο μνημόσυνο του αδικοχαμένου άντρα, ωστόσο οι ειρηνικές – ως επί το πλείστον – διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα αμαυρώθηκαν και από επεισόδια στο Πόρτλαντ λίγο πριν τα μεσάνυχτα. Λίγοι διαδηλωτές προσπάθησαν άρχισαν να πετούν πέτρες προς τους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με δακρυγόνα για να τους διαλύσουν.

Μεγάλες διαδηλώσεις έγιναν και στην Ευρώπη. Στο Λονδίνο, επικράτησε για λίγη ώρα ένταση μεταξύ διαδηλωτών και της αστυνομίας, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά μία έφιππη αστυνομικός. Η διαδήλωση Black Lives Matter (BLM) ξεκίνησε στις 2 μ.μ. την Κυριακή έξω από την Πρεσβεία των ΗΠΑ στο Battersea του Λονδίνου.

Το πλήθος αψήφησε τη βροχή και παρέμεινε πολλές ώρες στους δρόμους φωνάζοντας αντιρατσιστικά συνθήματα με αφορμή τον σοκαριστικό θάνατο του μαύρου Αμερικάνου Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς. “Αρκετά ως εδώ”, “το χρώμα δεν είναι έγκλημα” και “Χωρίς δικαιοσύνη δεν υπάρχει ειρήνη” είναι κάποια από τα συνθήματα, που ακούγονται στην διαδήλωση.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κατόπιν στην πλατεία Ουεστμινστερ, την πλατεία Τραφάλγκαρ και έξω από τη Ντάουννιγκ Στριτ. Εκεί όπου χτες σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών με αποτέλεσμα τον τραυματισμό 14 αστυνομικών και τη σύλληψη 29 διαδηλωτών σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση της αστυνομίας.

Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε στο Μπρίστολ όπου οι διαδηλωτές έριξαν το άγαλμα του Έντουαρντ Κόλστον γνωστό για εμπόριο σκλάβων τον 17ο αιώνα και βουλευτή. Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο Εδιμβούργο και τη Γλασκώβη.

Η υπουργός Εσωτερικών, ο υπουργός Υγείας αλλά και η αρχηγός της Μητροπολιτικής Αστυνομίας παρότρυναν τον κόσμο να μην βγαίνει στους δρόμους διότι είναι παράνομο και διακινδυνεύεται έξαρση της πανδημίας. Η Cressida Dick σε ανακοίνωση επισημαίνει “Δεν υπάρχει χώρος για βία στην πόλη μας” είπε, “οι αξιωματικοί επέδειξαν εξαιρετική υπομονή και επαγγελματισμό”. Η κα Ντικ κάλεσε τους διαδηλωτές να βρουν έναν άλλο τρόπο να ακουστούν οι απόψεις τους, “καθώς συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε αυτόν τον θανατηφόρο ιό”

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν έξω από την αμερικανική Πρεσβεία στη Μαδρίτη, φωνάζοντας συνθήματα. Οι διαδηλωτές κρατούσαν πανώ με τη φωτογραφία του Αμερικανού Προέδρου Τραμπ και τη λέξη “Όχι”. Οι διαδηλωτές γονάτισαν και τήρησαν ενός λεπτού σιγή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αστυνομική βία απέναντι στους μαύρους.

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κάτω από τον Πύργο του Άιφελ και έκαναν πορεία στους δρόμους της γαλλικής πρωτεύουσας.

Αλλά και στη Ρώμη όπου η μεγάλη διαδήλωση επισκιάστηκε από επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών. Τα πλακάτ που κρατούαν, μεταξύ των άλλων έγραφαν «χωρίς δικαιοσύνη δεν υπάρχει ειρήνη» και «δεν μπορώ να αναπνεύσω».

Συγκρούσεις ξέσπασαν σήμερα το βράδυ στις Βρυξέλλες, μεταξύ μιας ομάδας ταραχοποιών και αστυνομικών, μετά τη λήξη της μεγάλης αντιρατσιστικής πορείας στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 10.000 άνθρωποι. Σπασμένες βιτρίνες, φωτιές σε κάδους απορριμμάτων, πετροπόλεμος: οι ταραχές ξέσπασαν στον εμπορικό δρόμο Ματονζέ, τη σημαντικότερη «αφρικανική» γειτονιά των Βρυξελλών, αφού διαλύθηκε η πορεία.

Στο Βερολίνο, η αστυνομία προχώρησε σε δεκάδες συλλήψεις.

Διαδηλώσεις έγιναν επίσης σήμερα στις Βρυξέλλες, την Κοπεγχάγη και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Το δημοφιλές στη χώρα του νοτιοκορεατικό μουσικό συγκρότημα BTS (γνωστό και ως Bangtan Boys) δώρισε ένα εκατομμύριο δολάρια στο κίνημα Black Lives Matter, ως υποστήριξη των αμερικανικών διαδηλώσεων κατά της αστυνομικής βίας, όπως δήλωσε σήμερα στο Reuters η δισκογραφική εταιρεία του, Big Hit Entertainment.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ανταπόκριση: Λ. Αργύρη, Ε. Λυμπέρη

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος