Νέα συντριπτική ήττα για τη Μέι-Δεύτερη απόρριψη από τη βρετανική βουλή στη Συμφωνία για το Brexit

Νέα συντριπτική ήττα υπέστη πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, καθώς καταψηφίστηκε για δεύτερη φορά από τη Βουλή των Κοινοτήτων η Συμφωνία Αποχώρησης με 391 ψήφους κατά και 242 ψήφους υπέρ. Η Μέι εξέφρασε τη λύπη της για την έκβαση της ψηφοφορίας και επανέλαβε ότι η συμφωνία που έφερε είναι «η καλύτερη και μόνη διαθέσιμη». Η εξέλιξη αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ενός ζημιογόνου διαζυγίου «χωρίς συμφωνία» (no-deal Brexit), ήταν το πρώτο σχόλιο εκπροσώπου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Η Μέι σημείωσε πως οι ψηφοφορίες στην Βουλή των Κοινοτήτων, μία για την αποχώρηση της Βρετανίας χωρίς συμφωνία και η άλλη για μια χρονική παράταση στο Brexit θα προχωρήσουν κανονικά, όπως ήταν προγραμματισμένο για την Τετάρτη και την Πέμπτη.

Τόνισε πως αν η Βουλή ψηφίσει υπέρ ενός Brexit χωρίς συμφωνία, θα είναι η πολιτική της κυβέρνησης να εφαρμόσει αυτή την απόφαση. Αν καταψηφίσει ένα no-deal Brexit, τότε θα διεξαγάγει νέα ψηφοφορία την Πέμπτη για την επέκταση του Άρθρου 50.

Για την αυριανή ψηφοφορία, η πρωθυπουργός τόνισε ότι οι βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος μπορούν να ψηφίσουν κατά βούληση, ενώ εκπρόσωπος της Μέι τόνισε ότι δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή σχέδια για επιπλέον συνομιλίες με την ΕΕ.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν χαρακτήρισε τη Συμφωνία «ξεκάθαρα νεκρή», προσθέτοντας πως «είναι πλέον η στιγμή να διεξαγάγουμε εθνικές εκλογές και ο λαός να μπορεί να επιλέξει την κυβέρνηση που επιθυμεί».

«Λυπούμαστε για το αποτέλεσμα της αποψινής ψηφοφορίας», τόνισε ο εκπρόσωπος του Τούσκ.

«Από την ευρωπαϊκή πλευρά έχουμε κάνει ό,τι ήταν εφικτό για την επίτευξη μιας συμφωνίας…είναι δύσκολο να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε περισσότερο», σημείωσε. «Με μόλις 17 ημέρες να απομένουν για την 29η Μαρτίου, η αποψινή ψηφοφορία αύξησε σημαντικά την πιθανότητα ενός Brexit χωρίς συμφωνία… Αν υπάρξει η υποβολή ενός αιτιολογημένου αιτήματος για παράταση από το Ηνωμένο Βασίλειο, οι 27 της ΕΕ θα το εξετάσουν και θα αποφασίσουν με ομοφωνία», πρόσθεσε.

O Ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ σε μια πρώτη του αντίδραση ανέφερε ότι η ΕΕ έκανε ό,τι μπορούσε για να βοηθήσει στην επίτευξη μιας Συμφωνίας Αποχώρησης. «Το αδιέξοδο μπορεί να λυθεί μόνο στη Βρετανία. Οι προετοιμασίες μας για το «no deal» είναι πλέον πιο σημαντικές από ποτέ» σημείωσε σε ανάρτησή του.

Ο ίδιος νωρίτερα είχε ξεκαθαρίσει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν πρέπει να διατηρεί την επικίνδυνη ψευδαίσθηση ότι μπορεί να επωφεληθεί από μια μεταβατική περίοδο χωρίς την ύπαρξη της Συμφωνίας Αποχώρησης. «Η μόνη νομική βάση για μια μετάβαση είναι η Συμφωνία Αποχώρησης. Καμία συμφωνία για αποχώρηση σημαίνει καμία μετάβαση», είπε.

Η προγραμματισμένη ημερομηνία αποχώρησης της Βρετανίας από την Ένωση είναι η 29η Μαρτίου.

Πηγή ΕΡΤ,
Ανταπόκριση – Λονδίνο Ευδοξία Λυμπέρη,
Βίντεο-επιμέλεια Ρένα Δημητρίου, Παντελής Γκόνος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος