Έβρος: Έκρυθμη η κατάσταση-Βίντεο ντοκουμέντο με τεθωρακισμένο που επιχειρεί να ρίξει τον φράχτη (videο)

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στις Καστανιές του Έβρου. Nέα επεισόδια ξέσπασαν από το πρωί στον ‘Εβρο και αναζωπυρώθηκαν μετά το μεσημέρι, καθώς η ‘Αγκυρα συνεχίζει την προκλητική της τακτική για το μεταναστευτικό. Η μαζική ρίψη καπνογόνων και δακρυγόνων επαναλήφθηκε από την τουρκική πλευρά. Σε βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας φαίνονται να εκτοξεύονται και από άτομα που φορούν full face κουκούλες ενώ Τούρκοι ένστολοι εμφανίζονται να προετοιμάζονται φορώντας αντιασφυξιογόνες μάσκες. Ελληνικά πυροσβεστικά αντιμετώπισαν τις εστίες κοντά στον αποτρεπτικό φράχτη και λίγο πίσω από αυτόν, ενώ γίνονταν προσπάθειες διάρρηξης από τις Καστανιές και προς το νότο.

Σε νέο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα φαίνεται τουρκικό τεθωρακισμένο στην προσπάθεια του να ρίξει τον φράχτη στον Έβρο έχοντας δέσει τα συρματοπλέγματα με συρματόσκοινο.

Είναι ένα από τα οχήματα τύπου «HIZIR/ATES», επιτήρησης της μεθορίου, τα οποία παρέλαβε η Τουρκία από τον Μάιο ως τον Άυγουστο του 2019, με χρηματοδότηση προγράμματος που καλύπτεται από ευρωπαϊκά κονδύλια σε ποσοστό 75%.

Μαζικές ρίψεις χημικών από την τουρκική πλευρά

Στο τελωνείο των Καστανεών, ανά διαστήματα οι συγκεντρωμένοι στην τουρκική πλευρά του φράχτη, αλλά και οι τουρκικές αρχές συνέχιζαν, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, τις ρίψεις χημικών και επιχειρήσεις δημιουργίας φθορών στο φράχτη.

Σε εικόνες από την EBU που δόθηκαν λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι καταγράφονται οι προσπάθειες των ελληνικών αρχών να αντιμετωπίσουν τη νέα έξαρση, ενώ μαινόταν πετροπόλεμος και δεκάδες άτομα προσπαθούσαν να περάσουν τον φράχτη. Οι προσπάθειες παράνομης εισόδου στο ελληνικό έδαφος απετράπησαν από τις ελληνικές δυνάμεις με επισκευή του φράχτη, σειρήνες και ηχητικά μηνύματα.

Στο βίντεο που ακολουθεί φαίνονται πλάνα που μετέδωσαν διεθνή μέσα ενημέρωσης, όπου τουρκικές δυνάμεις επιτίθενται με δακρυγόνα προς την ελληνική πλευρά. Μάλιστα, η κάμερα κατέγραψε βίντεο – ντοκουμέντο από την προετοιμασία ένστολων Τούρκων στα ελληνοτουρκικά σύνορα, την ώρα που φοράνε αντιασφυξιογόνες μάσκες. Λίγη ώρα μετά, σε δεύτερο βίντεο – ντοκουμέντο, άνδρες του τουρκικού στρατού φαίνονται να εκσφενδονίζουν με κανονάκι καπνογόνα προς τα ελληνικά εδάφη.
Επίσης βίντεο που εμφανίζει Τούρκους στρατιώτες να ξυλοκοπούν πρόσφυγες και μετανάστες που επέστρεφαν δόθηκε στο μεταξύ στη δημοσιότητα.

Από το μεσημέρι έχουν γίνει 725 αποτροπές και μία σύλληψη. Από χθες έχουν συλληφθεί 27 άτομα ενώ οι ελληνικές αρχές απέτρεψαν την παράνομη είσοδο σε 1289 άτομα.

Παρενόχληση με κίνδυνο σύγκρουσης ανοικτά της Λέσβου και υπερπτήσεις στο Αιγαίο-Παρενόχληση του ελικοπτέρου που επέβαινε ο υφυπουργός Άμυνας

Μια ακόμη ακραία πρόκληση, από την Τουρκία ήταν η υπερπτήση τουρκικών αεροσκαφών το πρωί σε μόλις 944 μέτρα ύψος, στους Λειψούς, και αφού προηγουμένως είχαν παρενοχλήσει το ελικόπτερο που μετέβαινε στο νησί, ο υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, στις 10:09 το πρωί ζεύγος τουρκικών F-16 εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης και πέταξε πάνω από τους Λειψούς στα 3.100 πόδια. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική. Ημέρα Σάββατο δεν έχουν σημειωθεί υπερπτήσεις εδώ και πάρα πολλά χρόνια, σημειώνουν αξιόπιστες πηγές.

Στο μεταξύ, βίντεο στο οποίο καταγράφεται η προκλητική και επικίνδυνη παρενόχληση ελληνικού σκάφους ανοιχτά της Λέσβου από τουρκική ακταιωρό ήρθε στην δημοσιότητα. Το πλήρωμα διατήρησε την ψυχραιμία του μέχρι που η τουρκική ακταιωρός ύστερα από λίγη ώρα αποχώρησε από την συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.

Πάντως, παρά την τακτική της γείτονος να προτρέπει τους μετανάστες να περάσουν στην ΕΕ μέσω Ελλάδας, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν φέρεται, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο DPA, να έδωσε εντολή στην ακτοφυλακή να μην επιτρέπει πλέον τις θαλάσσιες διελεύσεις στο Αιγαίο. Το γερμανικό δημοσίευμα δεν έχει ωστόσο επιβεβαιωθεί από την Άγκυρα.

Σοϊλού:”Αυτό που γίνεται στα σύνορα είναι μόνο η αρχή”

“Θα δείτε τι θα γίνει από εδώ και πέρα”, υποστήριξε ο Τούρκος Υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού και συνέχισε: “Ο καιρός γίνεται όλο και πιο ζεστός. Έχουμε περισσότερα από 200 χιλιόμετρα σύνορα με την Ελλάδα κατά μήκος του Έβρου. Δυστυχώς, φέτος υπάρχει ξηρασία στα Βαλκάνια. Το νερό έπεσε 40 με 45 εκατοστά, Μπορείτε να τον διασχίσετε με τα πόδια. Ο Μητσοτάκης δεν έχει την ικανότητα να τους συγκρατήσει στα σύνορα.”

Οι ευρωπαίοι ΥΠΕΞ διατύπωσαν την αποφασιστικότητά τους για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, με τον Ταγίπ Ερντογάν να μεταβαίνει τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες για να συζητήσει το θέμα με ανώτατους ευρωπαίους αξιωματούχους, κι ενώ ήδη ζήτησε από την ‘Αγκελα Μέρκελ την αναθεώρηση της συμφωνίας για το προσφυγικό.

«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τις κατηγορίες του πρωθυπουργού Μητσοτάκη και εκφράζουμε τη βαθιά ανησυχία μας για την κακομεταχείριση και τη χρήση θανατηφόρου βίας εναντίον προσφύγων από τους πράκτορες επιβολής του νόμου και ασφάλειας των συνόρων της χώρας αυτής», δήλωσε ο Φ. Αλτούν, εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας και διευθυντής επικοινωνίας του Ταγίπ Ερντογάν.

Ο ίδιος δήλωσε πως η Τουρκία φιλοξενεί περισσότερους πρόσφυγες από οποιαδήποτε άλλη χώρα και πως υπήρξε ένα «ανάχωμα εναντίον της παράτυπης μετανάστευσης από τη Συρία και αλλού».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέτυχε να τηρήσει τις υποσχέσεις της, που περιλάμβαναν οικονομική βοήθεια και εθελοντική ανθρωπιστική υποδοχή, βάσει της συμφωνίας του 2016.  Αντί να παίζει το παιγνίδι των κατηγοριών, καλούμε την Ελλάδα και την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα να αντιμετωπίσουν την αιτία της άτακτης μετανάστευσης, δηλαδή τον συνεχιζόμενο εμφύλιο πόλεμο στη Συρία», πρόσθεσε.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Μάριος Κωνσταντινίδης, Δημήτρης Θωμάς, Κάτια Νιάκαρη, Άγις Μενούτης, Ανταπόκριση-Τουρκία: Αρ. Φερεντίνου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος