Στο Κιλκίς οι πρόσφυγες από τη Λέσβο (video)

Στη Νέα Καβάλα στο Κιλκίς οι 373 πρόσφυγες και μετανάστες που έφθασαν το πρωί στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Στη δομή φιλοξενίας βρίσκονται από χθες το βράδυ άλλα 635 άτομα από τη Μόρια. Οι υπόλοιποι μετανάστες θα διανεμηθούν σε δομές σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα. Συνολικά, περίπου 2000 άνθρωποι φιλοξενούνται εκεί. Εν τω μεταξύ, στη Μόρια συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την απομάκρυνση των ασυνόδευτων παιδιών από τη δομή που ασφυκτιά. Η κάμερα της ΕΡΤ βρέθηκε στο Κέντρο Φιλοξενίας της Μόριας και κατέγραψε εικόνες εξαθλίωσης και απόγνωσης.

Η κοινωνία στην Κέα Καβάλα αντιδρά, εκφράζοντας φόβους για την καθαριότητα και την επάρκεια του νερού. Οι φιλοξενούμενοι στο Κιλκίς σύντομα αναμένεται να μεταφερθούν σε νέα δομή, η οποία κατασκευάζεται ήδη.

Σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, θα αντιμετωπιστούν άμεσα οι όποιες επιβαρύνσεις υπάρξουν στην τοπική κοινωνία σε θέματα υδροδότησης, υγείας και καθαριότητας.

Το επόμενο σχέδιο αποσυμφόρησης της Μόρια στην Λέσβο, περιλαμβάνει την μετακίνηση 250 ασυνόδευτων προσφυγόπουλων. Τα 116 από αυτά θα επανενωθούν με τις οικογένειές τους σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, περίπου 1000 πρόσφυγες και μετανάστες θα εγκατασταθούν στην δομή της Νέας Καβάλας και οι υπόλοιποι σε διάφορες δομές της Βόρειας Ελλάδας.

Παρακολουθούμε συνεχώς την αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα, ανακοίνωσε η Κομισιόν,  υπογραμμίζοντας την διαρκή δέσμευσή της, για τεχνική και οικονομική υποστήριξη.

Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες-μετανάστες πάντως, βλέπουν την Ελλάδα σαν ενδιάμεσο σταθμό για άλλες χώρες της Ευρώπης.

Ασφυκτιά η Μόρια

Περισσότεροι από 9.000 άνθρωποι μένουν στο Κέντρο Φιλοξενίας της Μόριας. Οι συνθήκες είναι τραγικές, αφού το Κέντρο έχει προδιαγραφές για να φιλοξενεί μόλις 3.300. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι η στελέχωση του Κέντρου με ιατρικό προσωπικό. Την ίδια ώρα, αυξάνονται οι ροές προσφύγων-μεταναστών στην Μόρια. Το πρωί της Τρίτης έφτασαν άλλοι 120. Το 80% των ανθρώπων στο Κέντρο, είναι από το Αφγανιστάν.

Επικριτικός ο ΣΥΡΙΖΑ

Μιλώντας για το θέμα του προσφυγικού, ο Αλ. Χαρίτσης κατηγόρησε την κυβέρνηση της ΝΔ ότι «καθυστέρησε πάρα πολύ να κατανοήσει την συνθετότητα αυτού του πάρα πολύ κρίσιμου ζητήματος», στέλνοντας την ίδια στιγμή «ένα πάρα πολύ αρνητικό σήμα, και εντός και εκτός της χώρας».

Με αφορμή τη μεταφορά πάνω από 1.400 προσφύγων από το κέντρο υποδοχής της Μόριας σε δομές της ενδοχώρας, στη Βόρεια Ελλάδα, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε: «Η Νέα Δημοκρατία πληρώνει έναν ακραίο εθνολαϊκισμό, τον οποίο η ίδια καλλιέργησε και τροφοδότησε όλα τα προηγούμενα χρόνια».

“Δεν μπορούν να μιλούν για το προσφυγικό αυτοί που δημιούργησαν την ντροπή της Μόριας και επί 3 χρόνια έχουν επαναπροωθήσει μόνο 1.800 μετανάστες” ήταν η απάντηση του Σ. Σιμόπουλου, βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας.

Να καταργηθούν τα hot spot και οι απαράδεκτες συνθήκες ζήτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος.

Το ΠΑΜΕ

Σε ανακοίνωση της γραμματείας μεταναστών – προσφύγων του ΠΑΜΕ (διαβάστε το αναλυτικό κείμενο) αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι “Η κυβέρνηση της ΝΔ βρίσκοντας έτοιμο το έδαφος από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επεκτείνει την αντιμεταναστευτική πολιτική στον ίδιο δρόμο υλοποίησης της καταστροφικής για πρόσφυγες και νησιώτες συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας που κρατά εγκλωβισμένους στα ελληνικά νησιά χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες μη επιτρέποντάς τους να μεταβούν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους ήδη ο αριθμός των εγκλωβισμένων προσφύγων αυξάνεται πάνω από 1300 άνθρωποι ήρθαν στην χώρα μας σε Σάμο, Λέσβο κλπ. Η μεταφορά ορισμένων προσφύγων στην Νέα Καβάλα – Κιλκίς και αλλού επιδεινώνει το πρόβλημα, τους στοιβάζουν σε πρόχειρες κατασκηνώσεις με απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης”.

Επιχειρήσεις διάσωσης μετανάστών σε Σάμο και Χίο

Εν τω μεταξύ, τουλάχιστον 131 μετανάστες και πρόσφυγες περισυνελέγησαν, τις πρωινές ώρες σήμερα από το Λιμενικό Σώμα, σε διαφορετικά περιστατικά που έλαβαν χώρα σε θαλάσσιες περιοχές της Χίου και της Σάμου.

Επίσης, στον εντοπισμό 58 μεταναστών κοντά στην παραλία «Δαφνουδι» και στη σύλληψη των δύο αλλοδαπών διακινητών τους, 25 και 28 ετών αντίστοιχα, προέβησαν τις πρώτες πρωινές ώρες, χθες, στελέχη των Λιμενικών Αρχών Κεφαλλονιάς.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος