Πολιτική σύγκρουση και κατεπείγουσα έρευνα για τις καταγγελίες περί αστυνομικής βίας στο Κουκάκι (video)

Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα διατάχθηκε, μετά τις καταγγελίες για αστυνομική βία στη διάρκεια της εκκένωσης τριών υπό κατάληψη κτηρίων στο Κουκάκι. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας της Αθήνας ζητάει να διακριβωθεί η τυχόν τέλεση αδικημάτων μεταξύ των οποίων και εκείνο της σωματικής βλάβης. Οι δίκες των 9 συλληφθέντων κατά τις επιχειρήσεις της Αστυνομίας αναβλήθηκαν από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο για τις 15 Μαΐου 2020, προκειμένου να ενημερωθούν οι δικηγόροι για το περιεχόμενο της δικογραφίας. Παράλληλα, απουσίαζαν οι μάρτυρες αστυνομικοί, ενώ δεν κατάφερε να προσέλθει στο δικαστήριο για λόγους υγείας, η κοπέλα η οποία έχει καταγγείλει ότι δέχθηκε πλαστική σφαίρα.

Οι επιχειρήσεις της αστυνομίας, σε σχέση με τις οποίες ήρθαν στο φως της δημοσιότητας φωτογραφίες και ηχητικό ντοκουμέντο, έχουν πυροδοτήσει έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις, ιδιαίτερα μετά την καταγγελία του ΣΥΡΙΖΑ ότι τουλάχιστον μία γυναίκα πυροβολήθηκε εξ επαφής με πλαστική σφαίρα. Την καταγγελία απέρριψε το  υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, λέγοντας ότι η ΕΛΑΣ δεν χρησιμοποιεί πλαστικές σφαίρες, αλλά συσκευές τύπου Manuhrin , οι οποίες εκτοξεύουν μικρές ελαστικές μπάλες (μεγέθους μπάλας πινγκ πονγκ) και ότι σε μία περίπτωση έγινε χρήση τέτοιου εξοπλισμού για να αποκρουστούν επιθέσεις των καταληψιών.

Εναντίον των εννέα συλληφθέντων, ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βαθμό πλημμελήματος, κατά περίπτωση, για βία κατά υπαλλήλων, διατάραξη λειτουργίας υπηρεσίας, επικίνδυνη σωματική βλάβη κατά συρροή σε βάρος αστυνομικών, απείθεια, παράνομη οπλοκατοχή. Μεταξύ αυτών και ο σκηνοθέτης Δημήτρης Ινδαρές, όπως και οι δύο γιοι του, 23 και 26 ετών, που συνελήφθησαν στην ταράτσα του σπιτιού τους, που γειτνιάζει στο κατειλημμένο κτίριο της οδού Ματρόζου 45.

Οι δίκες των 9 συλληφθέντων αναβλήθηκαν για τις 15 Μαΐου 2020, προκειμένου να ενημερωθούν οι δικηγόροι για το περιεχόμενο της δικογραφίας.

Στο Δικαστήριο ήταν παρόντες και οι κατηγορούμενοι Δημήτρης Ινδαρες και οι 2 γιοι του.  Όπως δήλωσε ο συνήγορος τους σήμερα ο σκηνοθέτης εξετάστηκε από ιατροδικαστή.

Σύμφωνα με την αστυνομία ο πατέρας συνελήφθη για αντίσταση στις αστυνομικές αρχές ενώ οι δύο νέοι για συμμετοχή στην κατάληψη. Οι ίδιοι καταγγέλλουν ότι κακοποιήθηκαν από τη αστυνομία με το πρόσχημα ότι δεν τους επέτρεψαν την είσοδο στο σπίτι τους καθώς στερούνταν εισαγγελικής εντολής. Η Εισαγγελία και η ΕΛΑΣ από την πλευρά τους αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης υπήρχαν εισαγγελείς.

Ο τρεις τους συνελήφθησαν στην ταράτσα του σπιτιού τους. Στο βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα ακούγεται η σύζυγος και μητέρα των παιδιών Ερση Σπαρτιωτη που έχει βγει στο μπαλκόνι και ζητά βοήθεια. Σε δηλώσεις της προς τους δημοσιογράφους για τα όσα αποδίδονται στην οικογένειά της από την αστυνομία, η ίδια έκανε λόγο για διαστρέβλωση της αλήθειας και πως δεν έχουν ανάμιξη στα γεγονότα. «Κοιμόμασταν και ξυπνήσαμε από τα δακρυγόνα. Βγήκαμε στο μπαλκόνι όπως όλη η γειτονιά και παρακολουθούσαμε και ξαφνικά ακούσαμε ποδοβολητό στην ταράτσα. Πόσο μπορεί να διαστρεβλωθεί η αλήθεια. Οι άνθρωποι έχουν μάτια και βλέπουν. Πόσο μπορείς να κάνεις το άσπρο-μαύρο;» διερωτήθηκε.

Σύμφωνα με την αστυνομία στην κατάληψη συμμετείχαν τα δύο αδέρφια από όπου πετούσαν πέτρες κατά των αστυνομικών. Ωστόσο, μαρτυρίες γειτόνων αναφέρουν ότι τα δύο παιδιά εκείνη την ώρα βρισκόντουσαν στο μπαλκόνι του σπιτιού τους και δεν συμμετείχαν στο περιστατικό.

Στο ηχητικό ντοκουμέντο που μετέδωσε το Open, ο σκηνοθέτης Δημήτρης Ινδαρές εμφανίζεται να φωνάζει εναντίον των αστυνομικών να τον λύσουν και να σταματήσουν να τον ταπεινώνουν διότι δεν έφερε αντίσταση.Σε φωτογραφία που δημοσιεύτηκε φαίνεται ο πατέρας δεμένος στο πάτωμα με το κεφάλι σκεπασμένο.

«Το δέσιμο είναι ταπείνωση, γιατί κανείς δεν σας έχει αντισταθεί. Είναι ταπείνωση. Λύστε με, γιατί δεν μπορώ άλλο. Αμέσως. Η φυσική κατάσταση είναι να είμαστε ελεύθεροι και να μην υπακούμε σε κανένα μίσος. Κανενός αναρχικού. Σαν αναρχικοί συμπεριφέρεστε. Που καίνε τα μαγαζιά έτσι από καπρίτσιο. Από ιδεοληψία. Αυτό που κάνετε είναι χειρότερο. Γιατί μας έχετε δεμένους; Δεν σας αντιστέκεται κανείς» ακούγεται να λέει ο σκηνοθέτης.

Ο ίδιος καταγγέλει ότι χτυπήθηκε, έσπασαν τα γυαλιά του κι το ακουστικό βαρηκοΐας του.

Ο δικηγόρος οικογένειας Θοδωρής Μαντάς σε δηλώσεις του σημείωσε ότι δεν έγινε καμία σύλληψη από την κατάληψη την οποία αφορούσε η επιχείρηση της αστυνομίας.

Το θέμα έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων μέσω social media και πολιτική σύγκρουση.

Ο Σύριζα κατηγορεί την κυβέρνηση έχει καταστρατηγήσει τους θεμελιώδεις κανόνες του κράτους δικαίου και του Συντάγματος.

Θα περίμενα να βρει μια λέξη καταδίκης ο κ. Μητσοτάκης. Αντί όμως καταδίκης ή συγγνώμης, μόνο απύθμενο θράσος από τον κ. Χρυσοχοΐδη”, έγραψε στη σελίδα του στο facebook, o Αλέξης Τσίπρας.

«Όσο σιωπάτε, κρατάτε πολιτική ομπρέλα στη βία και την ανομία. Η κοινωνία ζητά να τελειώσει η ανοχή στη βία και στην ανομία. Και η Κυβέρνηση, πάντα στο πλαίσιο του νόμου, σταθερά και μεθοδικά, όπως δεσμεύτηκε, κάνει πράξη αυτή την απαίτηση», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

«Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αντί να ζητήσει συγνώμη από τον κ. Ινδαρέ, την οικογένειά του και την ελληνική κοινωνία, καταφεύγει στο ψέμα και τον διχασμό. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη τελικά παράγει περισσότερη πολιτική χυδαιότητα από όση μπορεί να καταναλώσει ακόμη και η ακροδεξιά πτέρυγά της», επισήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Ο Γιάννης Ραγκουσης έδωσε χθες στη δημοσιότητα φωτογραφία του σκηνοθέτη μετά τα περιστατικά με εμφανή τα σημάδια βίας.

Υπενθυμίζεται ότι με επιστολή του ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος πρόεδρος στην επιτροπή, την οποία συνέστησε ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης, για την «τακτική παρακολούθηση της διαδικασίας υλοποίησης παρατηρήσεων και πορισμάτων του Συνηγόρου του Πολίτη που αφορούν στη διοικητική διερεύνηση πειθαρχικών παραπτωμάτων» της Αστυνομίας, ζήτησε την παρέμβαση του υπουργού σε σχέση με τις καταγγελίες, λέγοντας ότι η σύσταση της επιτροπής συμπίπτει με την αύξηση των περιστατικών αυθαίρετης αστυνομικής βίας. «Οι αστυνομικοί, ακόμη και αν κινδυνεύουν οι ζωές τους, οφείλουν να κινούνται σε αυστηρά πλαίσια νομιμότητας, χωρίς ίχνος ανεξέλεγκτης ή μη αναγκαίας βίας (..) Η εν λόγω Επιτροπή δεν μπορεί να λειτουργήσει στην πράξη ως άλλοθι για τέτοιου είδους απαράδεκτες συμπεριφορές. Επιβάλλεται ως εκ τούτου να λάβετε κάθε αναγκαίο μέτρο ώστε αυτές να σταματήσουν» σημείωνε.

Απαντώντας ο κ. Χρυσοχοΐδης διαβεβαίωσε ότι η επιχείρηση εκκένωσης έγινε παρουσία εισαγγελέα και δεν υπήρξαν πράξεις αστυνομικής βίας.

«Η κυβέρνηση οφείλει σήμερα να δώσει στη δημοσιότητα το μόνον αντικειμενικό στοιχείο, το βίντεο του drone που παρακολουθούσε την αστυνομική επιχείρηση. Αν δεν το κάνει, καταρρίπτεται κάθε κυβερνητική εκδοχή. Και πρέπει άμεσα να απολογηθούν οι υπεύθυνοι για αυτό το συμβάν», σχολίασε το ΚΙΝΑΛ.

«Οι επιχειρήσεις τύπου “Κουκάκι” δεν χρησιμοποιούνται μόνο για τον εκφοβισμό του λαού και την εμπέδωση του δόγματος “νόμος και τάξη”, αλλά και ως εργαστήρια δοκιμής και νομιμοποίησης πιο εξελιγμένων μηχανισμών και όπλων καταστολής», ανέφερε το ΚΚΕ.

Πηγή ΕΡΤ, Ρεπορτάζ-βιντεο: Αν Κωνσταντινίδης, Ντ. Τσουκαλά

Σχετική είδηση: Έρευνα της Εισαγγελίας για την επιχείρηση της ΕΛΑΣ στο Κουκάκι – Πολιτική αντιπαράθεση (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος