Σε επιφυλακή για τα εισαγόμενα κρούσματα-Προειδοποιούν οι λοιμωξιολόγοι για τους συνωστισμούς(video)

Σε εγρήγορση βρίσκονται στη χώρα μας οι υγειονομικές αρχές, οι Δήμοι και οι Περιφέρειες καθώς έχουν καταγραφεί 27 νέα  κρούσματα εκ των οποίων τα 14 εισαγόμενα. Την ίδια ώρα τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι λοιμωξιολόγοι μετά τα τελευταία περιστατικά συνωστισμού σε χώρους διασκέδασης και εκδηλώσεις.

Όπως τονίζουν, η μεγαλύτερη απειλή είναι οι ασυμπτωματικοί φορείς, πολλοί από τους οποίους είναι και ανάμεσα στους τουρίστες που φτάνουν στη χώρα μας.

Δέκα συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ενώ ο συνολικός αριθμός των θυμάτων ανέρχεται σε 193.

Ο δήμαρχος Αιδηψού Γιάννης Κοτζιάς μιλώντας στην ΕΡΤ για τα δυο κρούσματα κορονοϊού που μεταφέρθηκαν χθες με ταξί στο νοσοκομείο της Λαμίας από το γκρούπ 80  Σέρβων τουριστών, είπε πως οι υπόλοιποι βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό στο ξενοδοχείο που διαμένουν καθώς το τουριστικό κατάλυμα που επιλέχθηκε να λειτουργήσει ως ξενοδοχείο καραντίνας ακόμη δεν έχει υπογράψει σύμβαση. Σε νεώτερη επικοινωνία του  ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι η υπογραφή αναμένεται και εντός της ημέρας.

Σήμερα γίνεται σύσκεψη για την αποτίμηση της κατάστασης και παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η ιχνηλάτηση των επαφών του ζεύγους. Ταυτοποιήθηκε ο οδηγός του ταξί που τους μετέφερε και   κλιμάκιο του ΕΟΔΥ μεταβαίνει στην Αιδηψό για να υποβάλει σε τεστ όλους τους Σέρβους παραθεριστές.

Νέο κρούσμα κορονοϊού  σημειώθηκε στην Λακωνία. Πρόκειται για ασθενή που μπήκε στη χώρα μας από τον Προμαχώνα. Η γυναίκα ήρθε στη χώρα  μας για διακοπές. Καθ όλη τη διάρκεια της Πανδημίας η Λακωνία παρουσίασε μόνο ένα κρούσμα και ο 88χρονος που νόσησε σήμερα είναι καλά στην υγεία του.

Θετική είναι και η 60χρονη από τη Σερβία που βρέθηκε στο νησί των Φαιάκων οδικώς, προκειμένου να επισκεφθεί την κόρη της η οποία διαμένει στη Βόρεια Κέρκυρα.

Η 60χρονη, που είναι ασυμπτωματική, έχει τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ αναμένεται να εξεταστούν τις επόμενες ώρες και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας της. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο ΕΟΔΥ έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία ιχνηλάτησης.

Συναγερμός σε Παγγαίο και Θάσο μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων κορονοϊού

Με δύο ανακοινώσεις οι δήμοι Θάσου και Παγγαίου επιβεβαίωσαν  τα κρούσματα κορονοϊού που εντοπίστηκαν σε τουρίστες που κάνουν τις διακοπές τους στην περιοχή. Τα τέσσερα κρούσματα στο νησί της Θάσου έχουν εντοπιστεί και τέθηκαν σε περιορισμό στο ξενοδοχείο καραντίνας, ενώ για τα δυο κρούσματα στο δήμο Παγγαίο πρόκειται για επισκέπτες που πέρασαν το Σαββατοκύριακο σε παραθαλάσσιες περιοχές και επέστρεψαν στην πατρίδα τους.

Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη την οποία οργάνωσε ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Κώστας Αντωνιάδης και συμμετείχαν οι τέσσερις δήμαρχοι της περιφερειακής ενότητας και ο διευθυντής τη διεύθυνσης Υγείας Χρήστος Παπαδόπουλος. Στους δημάρχους έγινε ενημέρωση για τα κρούσματα που εντοπίστηκαν στην περιοχή.

Η επιβεβαίωση των κρουσμάτων στο νησί της Θάσου έγινε από δείγματα που ελήφθησαν κατά την είσοδό τους στη χώρα μας από Σέρβους και Βούλγαρους τουρίστες. Επισημαίνεται ότι οι τουρίστες είναι ασυμπτωματικοί και έχουν μεταφερθεί σύμφωνα με τις οδηγίες και την επίβλεψη του ΕΟΔΥ στο ξενοδοχείο καραντίνας.

Συναγερμός και στον Ν. Ευβοίας καθώς μια γυναίκα 38 ετών απο την Σερβία, στο Πευκί διαγνώστηκε θετική στον κορονοϊό αφού είχε δώσει δείγμα στα σύνορα. Παραμένει σε καραντίνα στο Πευκί.

Ο πρόεδρος των δημάρχων και δήμαρχος Ορεστιάδας  Βασίλης Μαυρίδης  είπε στην ΕΡΤ  σε ό,τι αφορά τα σύνορα με την Τουρκία είναι ανάγκη να  υπάρξει απαγόρευση  εξόδου ή  τουλάχιστον υγειονομικού ελέγχου των Ελλήνων πολιτών προς τη γείτονα έως ότου αλλάξουν τα επιδημιολογικά δεδομένα. Ενδεικτική η σύσταση που απηύθυνε ο Δήμαρχος Φλώρινας Βασίλης Γιαννάκης στους συμπολίτες του να περιορίσουν την κινητικότητα τους προς τη Βόρεια Μακεδονία, μετά και την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη γείτονα χώρα.

Ο κ. Μαυρίδης, χαρακτήρισε επίσης παράδοξο να επιτρέπεται η είσοδος των ταξιδιωτών από τη Βουλγαρία και αυτό να γίνεται μόνο από την πύλη εισόδου του Προμαχώνα  και να παραμένουν κλειστές οι υπόλοιπες   πύλες εισόδου στην περιφέρεια της Αν Μακεδονίας και Θράκης. Εκτίμησε μάλιστα ότι η είσοδος  μόνο από μια πύλη στην πράξη απέτυχε  και ενδεχομένως οδηγεί τους τουρίστες από τη Βουλγαρία σε προορισμούς κοντά στον Προμαχώνα και περιορίζεται έτσι η  διασπορά  τους και σε άλλες περιοχές.

Εξ άλλου στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος παρέμειναν οι 17 Ουκρανοί τουρίστες από το μεσημέρι του Σαββάτου οι οποίοι παραβίασαν τα μέτρα για τον κορονοϊό και ταξίδεψαν αεροπορικώς από το Κίεβο στη χώρα μας, αν και τα σύνορα της Ελλάδας και της Ε.Ε. παραμένουν κλειστά για πολίτες από την Ουκρανία. Η επιστροφή στη χώρα τους προγραμματίστηκε μετά από συνεννόηση που είχαν με τον Πρέσβη στην Αθήνα, που τους ενημέρωσε πως πρέπει να επιστρέψουν στο Κίεβο

Ρεπορτάζ: Σπύρος Καρανάσιος, Παναγιώτα Καρακούση

Ανταπόκριση: Γιάννης Ανδριώτης 

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση:Δυτική Μακεδονία:  Τέσσερα νέα θετικά κρούσματα στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας από 4 ως 8 Ιουλίου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος