Προκλητικές ενέργειες των τουρκικών δυνάμεων σε Έβρο και Αιγαίο-Οδοιπορικό της ΕΡΤ (video)

Στον Έβρο η τουρκική πλευρά επανήλθε από το πρωί με συνεχείς απρόκλητες επιθέσεις. Οι ελληνικές δυνάμεις δέχθηκαν ρίψη χημικών χωρίς να έχει προηγηθεί απόπειρα μεταναστών να περάσουν τα σύνορα. Νέα βίντεο δείχνουν τις προκλητικές ενέργειες των τουρκικών δυνάμεων σε στεριά και θάλασσα. Ξυλοκοπούν μετανάστες για να τους εμποδίσουν να επιστρέψουν στην Τουρκία. Στον Έβρο, οι Έλληνες στρατιώτες με 24ωρες περιπολίες αποθαρρύνουν τους μετανάστες που αναζητούν κρυφά περάσματα. Ο στρατός με ειδικά μηχανήματα δημιουργεί αναχώματα.

Στο πρώτο βίντεο έχει καταγραφεί η προκλητική και άκρως επικίνδυνη παρενόχληση ελληνικού σκάφους ανοιχτά της Λέσβου από Τουρκική ακταιωρό. Στις εικόνες φαίνεται το ελληνικό σκάφος να πλέει με σταθερή ταχύτητα και η τουρκική ακταιωρός να πλησιάζει σε απόσταση αναπνοής την πρύμνη του ελληνικού σκάφους και να κάνει επικίνδυνους ελιγμούς, με μεγάλο κίνδυνο σύγκρουσης, πότε από τη δεξιά και πότε από την αριστερή πίσω πλευρά του ελληνικού σκάφους.

Το πλήρωμα του ελληνικού σκάφους διατήρησε την ψυχραιμία του, φαίνεται ότι ο χειριστής κράτησε σταθερή πορεία και ταχύτητα μέχρι που η τουρκική ακταιωρός μετά από λίγη ώρα και την απίστευτη παρενόχληση, αποχώρησε με ταχύτητα από τη θαλάσσια περιοχή.

Στο δεύτερο βίντεο διακρίνονται Τούρκοι στρατιώτες στα σύνορα του Έβρου, τουλάχιστον 5 άτομα με στολές παραλλαγής, να εντοπίζουν μέσα σε χωράφι ομάδα μεταναστών και να τους επιτίθενται επειδή θέλουν να μετακινηθούν από τη μεθοριακή γραμμή, καθώς πιθανότατα έχουν αντιληφθεί ότι δεν υπάρχει περίπτωση να περάσουν στην Ελλάδα.

Με κλωτσιές στο σώμα ακόμη και μπουνιές στο κεφάλι, οι Τούρκοι ξυλοκοπούν άγρια τους μετανάστες. Ακόμη και όταν ένας από αυτούς έπεσε στο έδαφος, συνέχισαν να τον χτυπούν. Και όλα αυτά για να αναγκάσουν τους μετανάστες να παραμείνουν στα σύνορα και να μην κινηθούν προς το εσωτερικό της Τουρκίας.

Δακρυγόνα από τις Τουρκικές δυνάμεις στις Καστανιές

Λίγο μετά τις 15:00, Ελληνική αστυνομία και στρατός απομάκρυναν τους δημοσιογράφους από τις γραμμές του τραίνου κοντά στη συνοριακή γραμμή, καθώς υπήρχαν ενδείξεις για επεισόδια στην επίμαχη ζώνη, στις Καστανιές Έβρου. Οι ανησυχίες επιβεβαιώθηκαν και μετά τις 17:00 οι τουρκικές αρχές ξεκίνησαν την ρίψη δακρυγόνων και καπνογόνων προς την ελληνική πλευρά.

Σε βίντεο φαίνονται μικρές ομάδες ατόμων να τρέχουν κατά μήκος του φράκτη αλλά δεν κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα. Κοντά στις Καστανιές ξέσπασαν μικρές εστίες φωτιάς.

“Δεν μας ανησυχεί τίποτα. Αναλύουμε κάθε φορά την κατάσταση και αναλόγως πράττουμε”, σχολίασε ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής – σε συνεντεύξεις του στους τηλεοππτικούς σταθμούς “Mega Channel” και “Star Channel” – την αναγγελία της Τουρκίας για την αποστολή 1.000 κομμάντος στην ελληνοτουρκική μεθόριο.

“Εξετάζουμε τι δυνατότητες έχει και βάσει αυτών των δυνατοτήτων, σχεδιάζουμε τη δική μας αντίδραση. Περιμένουμε ότι θα κλιμακώσει την κατάσταση. Είμαστε έτοιμοι γι αυτό και συνεχώς ενισχυόμεθα σε πολλαπλά επίπεδα”, επισήμανε.

Έργα αποτροπής πραγματοποιεί ο στρατός

Τα γκρέιντερ του ελληνικού στρατού δημιουργούν νέα αναχώματα στη συνοριακή γραμμή στις Καστανιές του Έβρου. Χωματουργικά μηχανήματα μεταφέρουν συρματοπλέγματα στις απολήξεις του φράχτη του Έβρου, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να τον επεκτείνει έως και 40χλμ.

Άνδρες του στρατού περιπολούν νυχθημερόν τα χερσαία σύνορά μας. Χτενίζουν τη συνοριογραμμή στις Καστανιές με πεζές περιπολίες, αλλά και με τη συνοδεία εκπαιδευμένων σκύλων.

Το συνεργείο της ΕΡΤ βρέθηκε σε απόσταση αναπνοής από τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Στα 200 μέτρα βρίσκονται δεκάδες μετανάστες μέσα σε δασική περιοχή για 8η ημέρα.

Κατά μήκος της συνοριακής γραμμής συναντάμε παντού πεζές περιπολίες του στρατού. Χτενίζουν σπιθαμή προς σπιθαμή την περιοχή ώστε να αναχαιτίσουν οποιαδήποτε προσπάθεια παράνομης διέλευσης μεταναστών από την τουρκική πλευρά.

Στην τουρκική πλευρά, μέσα στον Άρδα ποταμό, διακρίνονται μετανάστες να προσπαθούν να βρουν κάποιο κρυφό πέρασμα προς την Ελλάδα. Σε λιγοστά μέτρα μπροστά τους, πέφτουν πάνω στις ελληνικές δυνάμεις.

Τι μεταδίδει η Α. Φερεντίνου από την Τουρκική πλευρά

Η επιστροφή του προέδρου Ερντογάν στην Τουρκία μετά τη συμφωνία του με τον Β. Πούτιν για το Ιντλίμπ, κάθε άλλο παρά ξεκαθάρισε το τοπίο γύρω από το μεταναστευτικό.

Η κατάσταση στην τουρκική πλευρά του Έβρο παραμένει τεταμένη. Από σήμερα, 1.000 άνδρες των τουρκικών ειδικών δυνάμεων βρίσκονται παρατεταγμένοι κατά μήκος του ποταμού, πάνοπλοι και πανέτοιμοι για να επαναπροωθήσουν εκείνους που θα στείλουν πίσω οι Έλληνες.

Στην περιοχή του Παζάρκουλε η εικόνα είναι θολή. Το πρωί πληροφορίες ανέφεραν ότι οι τουρκικές αρχές ειδοποίησαν τους μετανάστες ότι η πύλη δεν θα ανοίξει και να γυρίσουν πίσω ή να περάσουν το ποτάμι από αλλού.

Η πραγματική εικόνα όμως είναι διαφορετική. Οι χώροι συγκέντρωσης γύρω από το ΠαζάρΚουλε έχουν αδειάσει, όμως στο σταθμό υπεραστικών λεωφορείων υπάρχουν μετανάστες που είτε επιβιβάζονταν σε λεωφορεία για Κωνσταντινούπολη, είτε έρχονταν στην Αδριανούπολη και κατευθύνονταν προς το Παζάρκουλε χωρίς ενδιάμεση στάση έξω από τα κιγκλιδώματα ώστε να τους δούμε.

Όμως, όσοι φεύγουν δεν φτάνουν ποτέ στην Κωνσταντινούπολη. Μαθαίνουν στο δρόμο ότι θα τους αφήσουν στο Οζούνκιοπρού, 100 χλμ από την Αδριανούπολη για να τους διασπείρουν στα διάφορα χωριά της περιοχής.

Οι πληροφορίες που διαδίδονται δεν είναι πάντα αξιόπιστες, δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση από τις αρχές και ανάμεσα στους μετανάστες έχουν παρεισφρήσει ξένα στοιχεία που δίνουν λάθος πληροφορίες ή παρακολουθούν εκείνους που δίνουν τις πληροφορίες. Δεν μπορεί κανείς με σιγουριά να αντιληφθεί τις προθέσεις της Άγκυρας.

Ένα επί πλέον στοιχείο που κάνει ακόμη πιο δύσκολη τη δουλειά της ενημέρωσης είναι ότι τις τελευταίες δύο ημέρες έγιναν προσαγωγές τουλάχιστον 25 ξένων δημοσιογράφων για εξακρίβωση στοιχείων και η αστυνομία αναζητά ακόμη άλλους 4 ξένους δημοσιογράφους «για υπόθεσή τους».

Την ίδια ώρα σε νέες προκλητικές δηλώσεις προέβη ο Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος επιστρέφοντας από τη Μόσχα φέρεται να είπε σε δημοσιογράφους ότι τα σύνορα της Τουρκίας θα μείνουν ανοιχτά και ότι δεν επιθυμεί να συναντηθεί με τον κ.Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο για πέντε νεκρούς στα σύνορα από ελληνικά πυρά.

Οι ένοπλες δυνάμεις παρακολουθούν τις κινήσεις στην Τουρκική πλευρά

Τα πτητικά μέσα της Πολεμικής Αεροπορίας που έχουν επιφορτιστεί το τελευταίο διάστημα με τη συλλογή πολύτιμων πληροφοριών για τα σημεία συγκέντρωσης όσων επιχειρούν να περάσουν παράνομα στην χώρα μας.

Σ’ ότι αφορά τα τουρκικά παράλια, η εικόνα από τα αεροσκάφη, δείχνει τους συγκεντρωμένους, όπως τις βάρκες που μετέφεραν οι διακινητές, ενώ έχουν καταγραφεί και λεωφορεία που μεταφέρουν κόσμο. Από την άλλη πλευρά όμως κινήσεις προς τα νησιά δεν έχουν γίνει σε μεγάλους αριθμούς και αυτό οφείλεται στις αποτρεπτικές κινήσεις του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού.

Στα νοτιότερα του Έβρου υπάρχει αυξημένη επιφυλακή καθώς εκεί έχει παρατηρηθεί ότι μετακινήθηκε αριθμός από τους συγκεντρωμένους στις Καστανιές. Επίσης όλες οι εικόνες και οι πληροφορίες από τις μετακινήσεις των μεταναστών μετά τις πρωινές εξελίξεις αναλύονται ώστε να βγουν σαφή συμπεράσματα για τις κατευθύνσεις που πρόκειται να κινηθούν.

Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, ζεύγος τουρκικών F-16 που εισήλθε στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, πέταξε πάλι πάνω από τις Οινούσσες στα 24.000 πόδια στις 15:59 μ.μ.. Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.

Στον υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο Νίκος Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε με τον τον αμερικανό Αναπληρωτή Υφυπουργό Εξωτερικών Μάθιου Πάλμερ. Ο υπουργός τον ενημέρωσε όπως είπε χαρακτηριστικά για την οργανωμένη μετακίνηση πληθυσμών στα σύνορά μας, με όρους πραγματικής εισβολής, που συνιστά αποσταθεροποιητική ενέργεια και υβριδική απειλή εναντίον της χώρας μας, με υποκίνηση της Τουρκίας.

Γερμανικό ΥΠΕΞ: Δεν παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο

«Το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Διεθνές Δίκαιο δεν παραβιάζονται (από την Ελλάδα), δήλωσε εκπρόσωπος του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εξωτερικών, αναφερόμενος στο κλείσιμο των ελληνοτουρκικών συνόρων.  Όπως ανέφερε «πρόκειται όμως για μια ιδιαίτερη κατάσταση, όταν χιλιάδες ανθρώπων προσπαθούν ταυτόχρονα να αποκτήσουν πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ει δυνατόν να διασχίσουν παράνομα τα σύνορα». Ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ αναφερόμενος στο μονομερές άνοιγμα των συνόρων από τον Τ. Ερντογάν, υπογράμμισε πως «αυτό δεν συνέβη τυχαία, ήταν πολιτικό εργαλείο».

Ξεκάθαρο και αυστηρό πολιτικό μήνυμα πλήρους αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και ισχυρή απόρριψη της εργαλειοποίσης του μεταναστευτικού από την Τουρκία, προκειμένου να αποκομίσει πολιτικά κέρδη, έδωσε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, που συνεδρίασε σήμερα στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας.

Μήνυμα στην Τουρκία να σταματήσει να προωθεί μετανάστες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, έστειλε σε συνέχεια της απόφασης των 27 Υπουργών Εξωτερικών στο Ζάγκρεμπ, ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Ν. Κουντούρης, Μ. Κων/νίδης, Α. Φερεντίνου, Γ. Σιδέρης, Α. Βλαχοπαναγιώτη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος