Σε δομή φιλοξενίας στην Κόρινθο οι 269 από το κτίριο που εκκενώθηκε – Τα ευρήματα της ΕΛΑΣ (video)

Συνολικά 269 μετανάστες, ανάμεσά τους, γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, απομακρύνθηκαν από δύο κτίρια στην πλατεία Βάθη που τελούσε υπό κατάληψη από το 2016. Η επιχείρηση της αστυνομίας έγινε συντεταγμένα, παρουσία εισαγγελέα, ολοκληρώθηκε ομαλά, τα κτίρια σφραγίστηκαν και οι αλλοδαποί, αφού ελεγχθούν, θα μεταφερθούν σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας.

Η μεγάλη επιχείρηση της αστυνομίας, ξεκίνησε στις έξι τα ξημερώματα. Τροχονόμοι απέκλεισαν ένα τμήμα της Αχαρνών, την Σουρμελή και την Μάγερ, και διέκοψαν την κυκλοφορία των οχημάτων. Αστυνομικοί της ΕΚΑΜ και των ΜΑΤ, παρουσία εισαγγελέα μπήκαν στα δύο κτίρια που ζούσαν μετανάστες και πρόσφυγες από το 2016.

Στο νεοκλασικό κτίριο οι αστυνομικοί βρήκαν δύο πιστόλια και φυσίγγια, που μεταφέρθηκαν στα εργαστήρια για εξέταση. Ένας από τους μετανάστες συνελήφθη για την κατοχή μαχαιριών. Ένας ακόμα, κατηγορείται για τον βιασμό 14χρονης και ήταν καταζητούμενος.

Όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, συχνά έξω από τις δύο καταλήψεις, σημειώνονταν συμπλοκές μεταξύ αλλοδαπών. Τα δύο κτίρια σφραγίστηκαν, ενώ υπάλληλοι του δήμου έκλεισαν με τσιμεντόλιθους πόρτες και παράθυρα του «Τοσίτσειου Σχολείου».

Οι εκκενώσεις των καταλήψεων προκάλεσαν την αντίδραση του αναπληρωτή Τομεάρχη Μεταναστευτικής Πολιτικής του Σύριζα, Γιώργου Ψυχογιού: “H κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί το δόγμα «νόμος και τάξη», όχι χτυπώντας το οργανωμένο έγκλημα στο κέντρο της Αθήνας, αλλά συνεχίζοντας να δείχνει τα δόντια της στους πιο αδύναμους αυτής της κοινωνίας, τους πρόσφυγες”.

Το ιστορικό κτίριο που εκκενώθηκε

Δεσπόζει στην συμβολή των οδών Σουρμελή-Αχαρνών και Μάγερ, από το 1933. Το αρχικά σχέδια του νεοκλασικού ιστορικού κτιρίου, αποδίδονται στον αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλερ.

Επί 35 χρόνια, λειτούργησε ως σχολείο του Αρσακείου. Στον πόλεμο του 1940, επιτάχθηκε για να στεγαστεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία. Έως και το 2014, χρησιμοποιήθηκε από το Δημόσιο.

Και μετά τα επόμενα χρόνια το κτίριο αυτό, χρησιμοποιήθηκε από δημόσια σχολεία, μεταξύ των οποίων και το Δεύτερο Γυμνάσιο.

Τις δυνατότητες αξιοποίησης του κτιρίου προς όφελος των Αθηναίων, συζήτησαν ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και ο πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, στην οποία ανήκει το κτίριο, Γ. Μπαμπινιώτης.

Ήδη ξεκίνησαν οι παρεμβάσεις αναβάθμισης του εξωτερικού χώρου με ενίσχυση φωτισμού. Δήμος Αθηναίων και Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, θα έχουν συστηματική συνεργασία με στόχο να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στον συντομότερο δυνατό χρόνο.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
ρεπορτάζ: Γ. Γεραφέντης, Η. Κούκος, Ν. Κουντούρης, Α. Βλαχοπαναγιώτη, Χ. Γιαννοπούλου

Σχετικές ειδήσεις: Αστυνομική επιχείρηση για εκκένωση υπό κατάληψη κτιρίων με 269 αλλοδαπούς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος