Σε καραντίνα οίκος ευγηρίας στη Νέα Μάκρη-Τρία βρέφη με κορονοϊό στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης (video)

Σε Νέα Μάκρη και Δροσερό Ξάνθης έχουν ρίξει το ειδικό βάρος τους οι συντονιστές κατά της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας. Στο ανατολικό προάστιο της Αττικής τέθηκε σε καραντίνα οίκος ευγηρίας, καθώς επιβεβαιώθηκαν τουλάχιστον, 12 κρούσματα κορονοϊού, ενώ ήδη έχουν ληφθεί δείγματα, από εργαζόμενους και φιλοξενούμενους. Στον οίκο ευγηρίας μετέβη το μεσημέρι της Δευτέρας ο εκπρόσωπος του Υπ. Υγείας, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. Στην Ξάνθη μετέβη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδιαλιάς. Εν τω μεταξύ στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης νοσηλεύονται τρία βρέφη θετικά στον ιό, με το ένα εξ αυτών, να προέρχεται από τον οικισμό των Ρομά στο Δροσερό Ξάνθης, και είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων κορονοϊού μεταξύ των ηλικιωμένων που διαβιούν σε οίκο ευγηρίας, στη Νέα Μάκρη. Χθες, μετέβησαν επιτόπου τόσο ο επικεφαλής Λοιμωξιολόγος του Υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και κλιμάκια ειδικών που έλαβαν δείγματα προς εξέταση από 122 άτομα συνολικά εργαζόμενους και τροφίμους του οίκου ευγηρίας. Από τα 90 τεστ που ελέγχθηκαν τα 12 βρέθηκαν θετικά. Πρόκειται για δύο εργαζόμενους και 10 ηλικιωμένους. Όπως έγινε γνωστό, νωρίς το πρωί της Μ. Δευτέρας, 10 άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο “Σωτηρία” χωρίς όμως να υπάρχει άλλη πληροφόρηση για την κατάσταση της υγείας τους.

Την ίδια ώρα, στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης τρία βρέφη νοσηλεύονται, το ένα είναι 1,5 μηνών από το χωριό Δροσερό της Ξάνθης, όπου διαμένουν Ρομά, το οποίο είχε υποκείμενα νοσήματα και βρίσκεται διασωληνωμένο, και άλλα δύο 3,5 μηνών το ένα και 9 μηνών το άλλο με ελαφριά συμπτώματα.

335 στοχευμένοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι έγιναν από συνεργεία του ΕΟΔΥ στον οικισμό Ρομά στο Δροσερό Ξάνθης, μετά τον εντοπισμό κρούσματος κορονοϊού σε βρέφος. Σε 24 ώρες θα είναι γνωστό αν θα τεθεί σε καραντίνα ο οικισμός στο Δροσερό ή θα παρθούν περιοριστικά μέτρα. Είναι ο μεγαλύτερος οργανωμένος οικισμός σε όλη την Ελλάδα με 8.500 κατοίκους, εκ των οποίων 3.000 είναι παιδιά.

Το πρωί βρέθηκε στο συνοικισμό του Δροσερού και στο Κέντρο Κοινότητας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Τουλάχιστον 30 είναι τα κρούσματα στον συνοικισμό των Ρομά, στη Λάρισα, που βρίσκεται για τέταρτη μέρα σε καραντίνα, ενώ οι διαγνωστικοί έλεγχοι συνεχίζονται. Οι κάτοικοι της Νέας Σμύρνης πειθαρχούν στα μέτρα, ενώ οι θετικοί στον κορονοϊό δέχθηκαν να μεταφερθούν στη δομή υποδοχής κρουσμάτων του covid19 στη Νίκαια. Υπό αυστηρή επιτήρηση βρίσκονται και οι άλλοι οικισμοί των Ρομά στη Θεσσαλία.

Στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 33 νέα κρούσματα, συνολικά είναι πλέον 2.114. Έχουν καταγραφεί 6 νέοι θάνατοι, ανεβάζοντας τον αριθμό σε 99. To τελευταίο θύμα ήταν ένας 76χρονος από τη Μεσοποταμία Καστοριάς που νοσηλευόταν τις τελευταίες 14 μέρες στο ΑΧΕΠΑ. Είναι ο τρίτος νεκρός από τη Μεσοποταμία και 11ος από το νομό Καστοριάς. Νοσηλεύονται σε ΜΕΘ διασωληνωμένοι 76 ασθενείς, ενώ 15 πήραν εξιτήριο.

Σε καραντίνα οίκος ευγηρίας στη Νέα Μάκρη-Τρία βρέφη με κορονοϊό στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης (video)

infographics: Πάνος Κωνσταντόπουλος

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν τίθεται θέμα αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων τις επόμενες εβδομάδες , αντιθέτως σκληραίνουν οι απαγορεύσεις εκεί όπου παρατηρείται παραβατικότητα και μάλιστα εν όψει του Πάσχα προκειμένου να αποφευχθούν οι άσκοπες μετακινήσεις πολιτών προς τους τόπου καταγωγής τους.
Μέχρι και την 27η Απριλίου, από τις 2 μετά το μεσημέρι έως τις 8 το πρωί, απαγορεύτηκε η κυκλοφορία πολιτών, στις πολυσύχναστες περιοχές των Ιωαννίνων, μετά τον συνωστισμό που παρατηρήθηκε το Σαββατοκύριακο.
Τέλος οι βόλτες και στο Ενετικό λιμάνι του Ηρακλείου, όπου επιβλήθηκε καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας στον βόρειο λιμενο-βραχίονα.
Την άμεση παρέμβαση του Εισαγγελέα ζήτησε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, με αφορμή τα περιστατικά που σημειώθηκαν χθες Κυριακή των Βαΐων σε εκκλησίες στο Κουκάκι και στην Κέρκυρα.

Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος, Λία Χριστάρα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος