Σήμερα οι αποφάσεις της Κομισιόν για τουριστική βιομηχανία και μεταφορές-Δέσμη προτάσεων της Ελλάδας (video)

Με το βλέμμα στραμμένο στη σημερινή συνεδρίαση της Κομισιόν όπου αναμένεται να υπάρξουν αποφάσεις για τις συστάσεις που θα γίνουν, προκειμένου να αρθούν οι περιορισμοί για τον τουρισμό. Σύμφωνα με το σχέδιο, που είναι σε γνώση του Reuters, η Κομισιόν ενθαρρύνει τις κυβερνήσεις των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης να λάβουν υπ’ όψιν τις ατομικές ανάγκες επιτρέποντας στους ανθρώπους να επισκεφθούν συγγενείς και αγαπημένους που ζουν σε διαφορετικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.Επίσης, προτείνει την παράταση των περιορισμών επί των μη αναγκαίων ταξιδίων εντός της ζώνης Σένγκεν για 30 ημέρες, μέχρι τις 15 Ιουνίου.

Σε εξέλιξη είναι η συνάντηση του σώματος των Επιτρόπων όπου συζητείται η πρόταση της Κομισιόν για το “ξεκλείδωμα” στις μεταφορές και στον τουρισμό. Αμέσως μετά θα γίνουν ανακοινώσεις από την εκτελεστική αντιπρόεδρο Μάργκρετ Βεστάγκερ και τον αρμόδιο Επίτροπο για τις Μεταφορές και τον Τουρισμό, Τιερί Μπρετόν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει ένα συνολικό πακέτο για τα ταξίδια, με στόχο την άρση των περιορισμών στα σύνορα και ένα συντονισμένο άνοιγμα στις χώρες της Ένωσης, με κοινούς όρους και χωρίς διακρίσεις είτε μεταξύ χωρών είτε μεταξύ ταξιδιωτών. Υπό το πρίσμα της πανδημίας, δεν πρόκειται παρά για κατευθυντήριες γραμμές, καθώς όλα μπορούν να αλλάξουν ανάλογα με τις επιδημιολογικές εξελίξεις.

Τα μεγάλα ζητούμενα για την τουριστική βιομηχανία είναι οι όροι για το ταξίδι και οι όροι για τις αποζημιώσεις σε περιπτώσεις αναβολής του ταξιδιού.

Από την ενωσιακή πλευρά είναι ξεκάθαρο ότι δίνεται προτεραιότητα στα δικαιώματα του ταξιδιώτη – καταναλωτή, καθώς θα πρέπει να διασφαλίζεται, ακόμη και με κρατικές εγγυήσεις η φερεγγυότητα των συναλλαγών και η επιστροφή των χρημάτων ή της αξίας των χρημάτων για ταξίδια που αναβάλλονται.

Στην πράξη, όμως δεν είναι κάτι απλό, καθώς τα περισσότερα τουριστικά ταξίδια είναι ‘πακέτα’ και η αποσύνδεση του αεροπορικού ναύλου από το κόστος διαμονής μπορεί να σημαίνει μερική αποζημίωση ή και αδυναμία συντονισμού των δύο βασικών προμηθευτών (αεροπορική εταιρία και καταλύματα) για τον επαναπρογραμματισμό του ταξιδιού σε άλλη χρονική στιγμή εντός 12μήνου.
Επίσης, αναμένεται μια ξεκάθαρη εικόνα αναφορικά με τους ελάχιστους κοινούς όρους προστασίας από την απειλή του COVID-19 τόσο στις μετακινήσεις, όσο και στα ξενοδοχειακά καταλύματα. Η τήρηση της απόσταση του 1,5 μέτρου είναι εφικτή στα ξενοδοχεία αλλά μάλλον δύσκολη μέσα στο αεροπλάνο.

Η Επιτροπή εκτιμά ότι η επανεκκίνηση στον τουρισμό είναι ουσιώδης καθώς θα μπορούσαν να χαθούν πάνω από 6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στον κλάδο που απασχολεί 12 εκατομμύρια εργαζόμενους, και με ζημίες πάνω από το 80% του κύκλο εργασιών κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020.

Από την πλευρά της, η χώρα μας, χωρίς να προκρίνει το πλήρες άνοιγμα των συνόρων, έχει υποβάλλει δέσμη προτάσεων στην Κομισιόν για την επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας, από τις 15 Ιουνίου, όπου είναι δυνατόν.

Βασικός άξονας, όπως αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο, είναι η δίκαιη μεταχείριση όλων των πιθανών ταξιδιωτών.
Προτείνεται επίσης οι τουρίστες να υποβάλλονται σε τεστ, είτε για τον κορονοϊό, είτε για αντισώματα, 3 ημέρες πριν κάνουν το ταξίδι.

Πηγή: ΕΡΤ
Ανταπόκριση: Γιώργος Συριόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος