Σε καραντίνα και τρίτη πόλη στην Κίνα λόγω του κοροναϊού (video)

Και τρίτη πόλη θέτουν οι κινεζικές αρχές σε αποκλεισμό σε μια προσπάθεια ανάσχεσης της εξάπλωσης του νέου κοροναϊού τύπου SARS που μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή σε 17 ανθρώπους στη χώρα. Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί πάνω από 634 επιβεβαιωμένα κρούσματα κυρίως στην Κίνα αλλά και σε ορισμένες άλλες χώρες, όπως στις ΗΠΑ. Απόψε στις οκτώ το βράδυ αποφασίζεται στη Γενεύη από τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας, αν συντρέχουν λόγοι να κηρυχθεί παγκόσμια πανδημία, λόγω της ταχείας εξάπλωσης του νέου Κοροναϊού. Σε ετοιμότητα και η Ε.Ε. Εάν προχωρήσει σε αυτήν την κίνηση, θα είναι η έκτη φορά που κηρύσσεται διεθνής συναγερμός για επιδημία την τελευταία δεκαετία.

Η Σιγκαπούρη επιβεβαίωσε σήμερα το πρώτο κρούσμα του νέου κοροναϊού. Ο 66χρονος άνδρας που έχει προσβληθεί από τον ιό είναι κινέζος υπήκοος και κάτοικος της πόλης Ουχάν, όπου εκδηλώθηκε ο ιός, σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται το υπουργείο Υγείας της Σιγκαπούρης. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, είναι επίσης πιθανό να υπάρχει άλλο ένα κρούσμα.

Η Απαγορευμένη Πόλη, το διασημότερο ιστορικό μνημείο της Κίνας, θα κλείσει μέχρι νεωτέρας εξαιτίας της επιδημίας του κοροναϊού που άρχισε να εξαπλώνεται σε όλον τον κόσμο. Το παλιό ανάκτορο των αυτοκρατόρων της Κίνας θα κλείσει τις πύλες του από το Σάββατο «για να αποφευχθούν μολύνσεις που συνδέονται με τη συγκέντρωση επισκεπτών».

 Σήμερα το πρωί ανακοινώθηκε ο προσωρινός αποκλεισμός της Ουχάν με αναστολή της λειτουργίας των περισσότερων μέσων μεταφοράς, καθώς η πόλη των 11 εκατομμυρίων αποτελεί το επίκεντρο της μόλυνσης. Λίγο αργότερα ανάλογα μέτρα ανακοινώθηκαν και για τη γειτονική πόλη Χουανγκγκάνγκ, όπου ζουν περίπου 6 εκατομμύρια άνθρωποι.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, κατά τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση είπε ότι δεν είναι έτοιμος σε αυτή τη φάση να αποφασίσει και χρειάζεται περισσότερα στοιχεία για αυτό και έδωσε άλλη μία ημέρα παράταση στις συζητήσεις των ειδικών της επιτροπής που εξετάζει την υπόθεση.

“Είναι μια απόφαση που θα ληφθεί με μεγάλη σοβαρότητα και δεν είμαι έτοιμος αυτή τη στιγμή, παρά μόνο όταν λάβω τις διαθέσιμες αποδείξεις”, είπε στους δημοσιογράφους ο Γκεμπρεγιέσους.

Οι ειδικοί σημειώνουν πως ναι μεν είναι επιβεβαιωμένη η μετάδοση της νόσου από άτομο σε άτομο όταν υπάρχει στενή επαφή, όπως σε οικογένειες ή σε χώρους υγειονομικής περίθαλψης, ωστόσο αυτό δεν αποτελεί κάτι απροσδόκητο για μια αναπνευστική λοίμωξη και πως χρειάζονται περαιτέρω στοιχεία για τον τρόπο μετάδοσης. Πάντως ήδη λαμβάνονται προπληπτικά μέτρα.

Ο ΠΟΥ έστειλε οδηγίες σε νοσοκομεία σε όλο τον κόσμο την πρόληψη και τον έλεγχο των λοιμώξεων και ζήτησε από την Κίνα να προχωρήσει σε όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης. Υπενθυμίζεται ότι πριν από σχεδόν 20 χρόνια, όταν είχε ξεσπάσε ο Sars η Κίνα είχε κατηγορηθεί πως καθυστέρησε να σημάνει συναγερμό και επιχείρησε να καλύψει την έκταση της κρίσης.

Η Πόλη του Πεκίνου ανακοίνωσε σήμερα ότι ακυρώνει πολύ δημοφιλείς εκδηλώσεις για το νέο κινεζικό έτος λόγω της επιδημίας του κοροναϊού που έχει προκαλέσει ήδη τον θάνατο 17 ανθρώπων στην Κίνα.

Σε αποκλεισμό η Γουχάν ως εστία μετάδοσης

Οι αρχές της μεγαλούπολης Γουχάν των 11 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο νέος κοροναϊός, αποφάσισαν την αναστολή της λειτουργίας των δημόσιων μέσων μεταφοράς, το κλείσιμο του αεροδρομίου και των σιδηροδρομικών σταθμών για τους ταξιδιώτες που σκόπευαν να αναχωρήσουν από την πόλη, συνιστώντας παράλληλα στους κατοίκους να μην φύγουν από την πόλη χωρίς να υπάρχει σοβαρός λόγος.

Σε καραντίνα και τρίτη πόλη στην Κίνα λόγω του κοροναϊού (video)Τα δρομολόγια των αστικών και υπεραστικών λεωφορείων, του μετρό, των φέριμποτ, καθώς και οι αναχωρήσεις των αεροπλάνων και των αμαξοστοιχιών αναστέλλονται από την Πέμπτη στις 10:00 το πρωί τοπική ώρα, μέχρι νεωτέρας, υπογράμμισε η ειδοποίηση που εξέδωσε το ειδικό κλιμάκιο που έχει συστήσει η τοπική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του ιού.

Το μέτρο λήφθηκε σε μια προσπάθεια «δραστικής διακοπής εξάπλωσης του ιού, για τον αποφασιστικό περιορισμό της έξαρσης και την διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των πολιτών», τονίζει η ειδοποίηση.

Λίγες ώρες αργότερα και η πόλη Χουανγκγκάνγκ τέθηκε σε συγκοινωνιακό αποκλεισμό.

Ετσι παραμονή της αργίας για το κινεζικό Νέο Έτος, κανένα αεροπλάνο ούτε τρένο δεν αναχωρεί σήμερα από τις δύο πόλεις

Στις ΗΠΑ, τουλάχιστον 16 άνθρωποι που ήλθαν σε επαφή με κάτοικο της Πολιτείας της Ουάσινγκτον ο οποίος διαγνώστηκε ως ο πρώτος φορέας του ιού στην αμερικανική επικράτεια, τελούν υπό ιατρική παρακολούθηση.

Μέχρι στιγμής κανείς τους δεν έχει εμφανίσει συμπτώματα μόλυνσης από τον κοροναϊό.

Ο ασθενής, 30 ετών, αναρρώνει και ενδέχεται σύντομα να λάβει εξιτήριο από νοσοκομείο στο Έβερετ της Ουάσινγκτον όπου εισήχθη, ενημέρωσαν αξιωματούχοι.

Ο άνδρας αρρώστησε το Σαββατοκύριακο, έπειτα από ένα ταξίδι που είχε κάνει στην Γουχάν, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

Τι γνωρίζουμε για τον ιό

Ο νέος κοροναϊός, που προκαλεί προβλήματα στο αναπνευστικό σύστημα παρόμοια με αυτά του κρυώματος ή της γρίπης, συνδέθηκε με αγορά διακίνησης άγριων ζώων στην πόλη και εξετάζεται κατά πόσο η εμφάνιση του σχετίζεται με την κατανάλωση μοσχογαλής, ενός είδους αγριόγατας που το κρέας της είναι τοπικό έδεσμα.

Δεν υπάρχει εμβόλιο για τον νέο ιό για τον οποίο οι κινεζικές αρχές επιβεβαιώνουν τη μετάδοσή του από άνθρωπο σε άνθρωπο και υποστηρίζουν ότι μεταλλάσσεται. Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι εργάζεται πάνω σε ένα εμβόλιο ενάντια στον ιό. «Όποτε υπάρχει μετάλλαξη ιού προχωράμε στην ανάπτυξη σχετικού εμβολίου. Είναι μια μακρά περίπλοκη διαδικασία» δήλωσε η επικεφαλής των υγειονομικών αρχών.

Ιατρικοί έλεγχοι στα αεροδρόμια των περισσότερων χωρών

Στα αεροδρόμια στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία, καθώς και σε πολλές ασιατικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, της Ταϊλάνδης, της Σιγκαπούρης και της Νότιας Κορέας, γίνονται ιατρικοί έλεγχοι των επιβατών από τη Γουχάν. Η Ρωσία ενίσχυσε τους υγειονομικούς ελέγχους στα σημεία εισόδου.

Η Ταϊβάν ενημέρωσε τους πολίτες να μην επισκέπτονται τη Γουχάν, εκτός αν είναι απολύτως απαραίτητο και ήρε την άδεια  εισόδου σε ομάδες τουριστών από την κινεζική πόλη.

Η Βρετανία, η Σιγκαπούρη και η Αυστραλία έχουν επίσης εκδόσει οδηγίες για αποφυγή των ταξιδιών προς την Γουχάν.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος