Στα 5 δισ. το πρωτογενές πλεόνασμα-Τι ανακοινώθηκε στο Γεν. Λογιστήριο (video)

Με πρωτογενές πλεόνασμα 4,96 δισεκατ. ευρώ, υψηλότερο κατά 559 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου για 3,5%, έκλεισε το 2019 σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση για την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2019, που ανακοινώθηκαν στο Γενικό Λογιστήριο του κράτους.

Υπέρβαση 92 εκατομμυρίων ευρώ διαπιστώθηκε στα φορολογικά έσοδα που έφτασαν στα 51,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 60.065 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 7 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 5.046 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 14 εκατ. ευρώ από το στόχο (5.032 εκατ. ευρώ).

Τα έσοδα του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) ανήλθαν σε 2.772 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 777 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Μιλούμε για πραγματική εκτέλεση, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να παρουσιάζονται ως δαπάνες δημοσίων επενδύσεων μεταφορές πόρων από την κεντρική κυβέρνηση σε νομικά πρόσωπα της Γενικής Κυβέρνησης, χωρίς στην πραγματικότητα να πραγματοποιείται εντός του έτους αναφοράς καμία πραγματική επενδυτική δαπάνη, επισήμανε ο Θόδωρος Σκυλακάκης, αναφερόμενος σε μεταφορές κονδυλίων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) σε φορείς Γενικής Κυβέρνησης επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που οδηγούσαν σε ωραιοποίηση της εικόνας.

Οι στόχοι του προϋπολογισμού για το 2019 επιτυγχάνονται. Δεν υπάρχει αρνητική ένδειξη σε όσα απομένουν για να κλείσει δημοσιονομικά το 2019 , τόνισε ο αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική υφυπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης. «Μέχρι τα οριστικά στοιχεία απομένει αρκετός δρόμος αφού θα πρέπει να μετρηθεί τι έχει συμβεί στα εκτός του κεντρικού κράτους νομικά πρόσωπα της Γενικής Κυβέρνησης και να συνυπολογιστούν και σημαντικά έσοδα του πρώτου διμήνου του 2020 που δημοσιονομικά υπολογίζονται στο 2019, δεν έχουμε όμως αυτή τη στιγμή κάποια αρνητική ένδειξη σε όσα απομένουν να μετρηθούν για να κλείσει και δημοσιονομικά το 2019″, ανέφερε και παράλληλα χαρακτήρισε καλύτερη από αυτή του 2018 την πραγματική εκτέλεση του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Στο Γενικό Λογιοστήριο του Κράτους βρίσκονται από το πρωί και τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, για τη διαδικασία της πέμπτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.
Οι επικεφαλής των θεσμών αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα.

ΕΡΤ1-Ρεπορτάζ: Θάνος Τσίρος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος