Συγκλονισμένες οι ΗΠΑ από τις φονικές επιθέσεις σε Ελ Πάσο και Ντέιτον (video)

Βυθισμένες στο πένθος είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες μετά τις αιματηρές επιθέσεις των δύο μακελάρηδων σε Τέξας και Οχάιο. Οι δολοφόνοι είναι αντιμέτωποι με τη θανατική ποινή, ενώ για πρώτη φορά, μπροστά στην λαϊκή οργή, ο Ντόναλντ Τραμπ αφήνει ανοικτό ενδεχόμενο να ανοίξει η συζήτηση για την οπλοκατοχή. Ανατριχιαστικά είναι τα βίντεο ντοκουμέντα που βλέπουν τη δημοσιότητα από το λουτρό αίματος έξω από το κλαμπ στο Ντέιτον.

Στους 22 ανέρχεται ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στην ένοπλη επίθεση 21χρονου σε κατάστημα της αλυσίδας Walmart στο Ελ Πάσο του Τέξας, σύμφωνα με νέο απολογισμό των αστυνομικών αρχών.

Δύο από τους τραυματίες της επίθεσης υπέκυψαν στα τραύματά τους το πρωί της Δευτέρας, όπως ανέφερε η αστυνομία του Ελ Πάσο με ανάρτηση στο twitter. Από τα πρώτα θύματά του ήταν η 24χρονη αδελφή του, αλλά και ο 25χρονος Νίκολας Κάμερ, απόφοιτος νοσηλευτής του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνιας και βραβευμένος για την κοινωνική του προσφορά.

Βίντεο από κάμερα ασφαλείας δείχνει τον κόσμο να τρέχει πανικόβλητος για να σωθεί από τα πυρά του δράστη. Κάποιοι αναζητούν καταφύγιο στο κλαμπ. Μέσα σε 30 δευτερόλεπτα, αστυνομικοί, που περιπολούσαν στην περιοχή, σκοτώνουν τον μακελάρη ενώ ετοιμαζόταν να μπει μέσα στο κλαμπ, αποτρέποντας έτσι μεγαλύτερο μακελειό.

Ο 24χρονος Κόνορ Μπετς έφθασε στην περιοχή με το ίδιο αυτοκίνητο με την αδελφή του κι έναν φίλο τους. Γύρω στη μία τα ξημερώματα, φορώντας μάσκα και αλεξίσφαιρο γιλέκο, άρχισε να σκορπά τον τρόμο και τον πανικό με όπλο που είχε τροποποιήσει ώστε να είναι ακόμη πιο φονικό.

Όπως δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας: “Πολλοί από εμάς δεν μπορούσαμε να μπούμε στα αυτοκίνητά μας επειδή υπήρχαν παντού πτώματα διασκορπισμένα στο δρόμο”.

Επίσης ο αυτόπτης μάρτυρας Κέβιν Άιμπι ανέφερε: “Το μόνο που μπορούσα να ακούσω ήταν οι κραυγές αυτών των ανθρώπων. Δεν θα το ξεχάσω ποτέ. Μία σφαίρα πέρασε σχεδόν ένα μέτρο πάνω από το κεφάλι μου”.

Ο Μπετς, φοιτητής ψυχολογίας, είχε αποβληθεί από το σχολείο επειδή είχε καταρτίσει κατάλογο με ονόματα συμμαθητών του που ήθελε να σκοτώσει ή να βλάψει, ενώ είχε και λίστα με ονόματα κοριτσιών που ήθελε να βιάσει.

Ο Σπένσερ Μπρίκερ συμμαθητής του μακελάρη τόνισε πως: “Τον είδα να κατεβαίνει από το λεωφορείο μετά το σχολείο μία μέρα. Είχε κάνει μία λίστα με υποψήφιους στόχους και έτυχε να είμαι κι εγώ μέσα σε αυτήν. Δεν ξέρω γιατί”.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι υπάρχει ρατσιστικό κίνητρο» στην επίθεση, με τους 9 νεκρούς, τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, στο Ντέιτον του Οχάιο, δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της πόλης στις βορειοανατολικές ΗΠΑ.

Εντούτοις, οι αρχές δεν αποκλείουν κανένα σενάριο σε αυτό το προκαταρκτικό στάδιο της έρευνας, διευκρίνισε ο Ρίτσαρντ Μπίεχλ, ο αρχηγός της αστυνομίας του Ντέιτον.

Επιπλέον, η αστυνομία δεν γνωρίζει προς το παρόν εάν ο ύποπτος πυροβόλησε από πρόθεση την αδελφή του, που βρίσκεται μεταξύ των νεκρών.

Σύμφωνα με τον αστυνομικό διευθυντή, 32 άνθρωποι τραυματίστηκαν στην επίθεση στο Οχάιο, οι 14 εξ αυτών φέρουν τραύματα από σφαίρες, ενώ 11 θύματα παραμένουν υπό νοσηλεία.

Στο Ελ Πάσο

Κι ενώ τα κίνητρα του δράστη στο Ντέιτον παραμένουν αδιευκρίνιστα, ως εσωτερική τρομοκρατία αντιμετωπίζεται το μακελειό που έγινε λίγες νωρίτερα σε εμπορικό κέντρο Ελ Πάσο του Τέξας. Ο 21 ετών Πάτρικ Κρούσιους σκότωσε 20 ανθρώπους πριν συλληφθεί.

Ο εισαγγελέας του Ελ Πάσο, Χάιμε Εσπάρζα δήλωσε: “Θα ζητήσουμε τη θανατική ποινή. Σε αυτήν την περίπτωση είναι κάτι που είναι αναγκαίο. Ο δράστης έχασε το δικαίωμα να ζει ανάμεσά μας”.

Με έξι από τους νεκρούς να είναι Μεξικανοί πολίτες, το Μεξικό εξετάζει το ενδεχόμενο να υποβάλει αίτημα έκδοσης του δράστη.

O υπουργός Εξωτερικών του Μεξικού Μαρσέλο Εμπράντ, δήλωσε ότι: “Εξετάζουμε το γεγονός ως τρομοκρατική ενέργεια εναντίων Μεξικανών- Αμερικανών και της κοινότητας των Μεξικανών στις Ηνωμένες Πολιτείες”.

Ο δράστης είχε αφήσει πίσω του τετρασέλιδο μανιφέστο μίσους κατά των μεταναστών, στο οποίο κάνει λόγο για εισβολή ισπανόφωνων στο Τέξας, γεγονός που κάνει πολλούς να μιλούν για ομοιότητες με τη ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος καταδίκασε και τις δύο επιθέσεις και ζήτησε από το FBI να ερευνήσει τα εγκλήματα μίσους και την εγχώρια τρομοκρατία.

Όπως δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ: “Ομόφωνα, το έθνος μας πρέπει να καταδικάσει τον ρατσισμό, τη μισαλλοδοξία και τη λευκή υπεροχή. Oι απειλητικές αυτές ιδεολογίες πρέπει να ηττηθούν. Το μίσος δεν έχει θέση στην Αμερική”.

Ανάμεσα σε αυτούς που έχασαν τη ζωή τους στο Ελ Πάσο είναι η Τζόρνταν Αντσάντο και ο σύζυγός της Άντρε. Η 20χρονη γυναίκα έγινε ασπίδα για το μόλις 2 μηνών μωρό της, το οποίο υπέστη κατάγματα μετά την πτώση της μητέρας του στο έδαφος από τις σφαίρες. Άφησαν πίσω τους τρία παιδιά ορφανά.

Τραγική φιγούρα η Έντι Χόλμπεργκ. Για ώρες προσπαθούσε να μάθει κάτι την 87χρονη μητέρα της που τελικά έπεσε νεκρή από τα πυρά του νεαρού δράστη.

Ανάμεσα στα θύματα συγκαταλέγεται και ο 15χρονος Χαβιέρ Ροντρίγκεζ. Φανατικός του ποδοσφαίρου, θα φοιτούσε στο δεύτερο έτος σε Γυμνάσιο του Ελ Πάσο.

Βετεράνος του στρατού ο 60χρονος Αρτούρο Μπεναβίτεζ.

Συνήθιζε να κάνει τη βόλτα του το εμπορικό κέντρο κάθε Κυριακή με τη σύζυγό του. Όμως αυτή τη φορά το ζευγάρι πήγε για ψώνια μία ημέρα νωρίτερα. Η σύζυγός του κατάφερε να ξεφύγει από τα πυρά του δράστη.

Δασκάλα σε δημοτικό σχολείο ήταν η Μεξικανή Έλσα Μεντόσα, που διέσχιζε συχνά τα σύνορα, για να επισκεφτεί συγγενείς της. Είναι μία από τους 6 Μεξικανούς που έπεσαν νεκροί.

Ο αριθμός των νεκρών θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερος, αν δεν υπήρχαν ήρωες όπως ο Γκλέντον Όκλει. Ο 22χρονος στρατιωτικός προστάτευσε μικρά παιδιά.

Ήρεμο γίγαντα αποκαλούσαν οι φίλοι του τον 25χρονο Τόμας Νίκολς, πατέρα τεσσάρων μικρών παιδιών, που έχασε τη ζωή του στο Dayton.

Πηγές: ΕΡΤ1, Α’ Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές ειδήσεις:

Διαδηλώσεις κατά του «μίσους» στον απόηχο των επιθέσεων στις ΗΠΑ

Δύο επιθέσεις «μίσους» στις ΗΠΑ – Συνολικά 30 νεκροί (βίντεο)

Πυροβολισμοί σε εμπορικό κέντρο στο Τέξας- «Πολλοί νεκροί» σύμφωνα με το CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος