Συνεχίζεται η επιχείρηση απορρύπανσης στο Σαρωνικό (video)

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται η γιγαντιαία επιχείρηση για τον περιορισμό της οικολογικής καταστροφής από την πετρελαιοκηλίδα στον Σαρωνικό, που εκτείνεται κατά μήκος της ακτογραμμής από το Πέραμα έως τη Γλυφάδα. “Προέχει η αποτελεσματική αντιμετώπιση της ρύπανσης που πλήττει μεγάλο μήκος της ακτογραμμής του Σαρωνικού”, επισημαίνουν οι ερευνητές του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών. Την ίδια ώρα, με ανακοίνωσή της, η πλοιοκτήτρια εταιρεία του “ΑΓ.ΖΩΝΗ ΙΙ” διερωτάται πώς η ρύπανση έφθασε στο Π.Φάληρο, ενώ το δεξαμενόπλοιο σφραγίστηκε πλήρως την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου.

Στην περιοχή έχουν τοποθετηθεί πλωτά φράγματα για να αποτραπεί η επέκτασή της προς τη Βούλα και τη Βουλιαγμένη. Στο ναυάγιο του “Αγία Ζώνη 2”, τα συνεργεία απορρύπανσης συνεχίζουν εντατικά το έργο τους για να αντλήσουν κάθε ίχνος πετρελαίου που βρίσκεται στο βυθισμένο κουφάρι.

Με απόφαση του υπουργείου Υγείας απαγορεύτηκε η κολύμβηση και το ψάρεμα σε Φρεαττύδα, Βοτσαλάκια, Φάληρο, Αλιμο, Αργυρούπολη, Ελληνικό και Γλυφάδα, ενώ το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε πως τα οστρακοειδή δεν βρίσκονται σε περιοχές που έχουν επηρεαστεί από τη ρύπανση, προσθέτοντας πάντως, ότι για προληπτικούς λόγους διενεργούνται δειγματοληψίες.

Σειρά μέτρων αποφασίστηκαν την Παρασκευή σε έκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό. Ειδικότερα, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε εντολή για ανάκληση όλων των πιστοποιητικών αξιοπλοΐας του “Αγία Ζώνη 2”, την άμεση διενέργεια ΕΔΕ όλων των εμπλεκομένων για την κρίση του αξιόπλοου και την αυστηρότατη τιμωρία όλων των υπευθύνων, καθώς και για τη συνδρομή περισσότερων πλοίων για την ταχύτερη απορρύπανση των υδάτων και των ακτών του Σαρωνικού.

Εξάλλου, ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου άσκησε ο εισαγγελέας Πειραιά και η δικογραφία ανατέθηκε σε τακτικό ανακριτή.

Δριμεία κριτική στον αντιπρόεδρο της ΝΔ ‘Αδωνι Γεωργιάδη άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ που του καταλογίζει “χυδαίες δηλώσεις”.

Σε ανακοίνωση του, αναφέρει ότι «ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Α. Γεωργιάδης ξεπέρασε και τον πιο χυδαίο του εαυτό», καθώς «σε σημερινή του τηλεοπτική εμφάνιση στον ΣΚΑΪ έφτασε στο σημείο να πει ότι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην “ομάδα διαχείρισης” του πλοίου Αγία Ζώνη ΙΙ».

Ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι «ο κ. Γεωργιάδης δεν είναι μόνο ένας γραφικός ψεύτης, είναι ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, προσωπική επιλογή του κ. Μητσοτάκη» και πως «τα όσα απίθανα εκστομίζει δεν βαραίνουν μόνο τον ίδιο, αλλά το σύνολο της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό “Ε”, δήλωσε πως: «Ο κ. Κουρουμπλής έπρεπε να έχει ήδη παραιτηθεί και ο κ. Τσίπρας να έχει ζητήσει την παραίτηση».

Συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για τις ευθύνες που υπάρχουν σε όλα τα επίπεδα για την πετρελαιοκηλίδα, ζητά η Ένωση Κεντρώων.

ΕΛΚΕΘΕ:Να διερευνήσει η Πολιτεία σε βάθος τα αίτια του ατυχήματος

“Αν η βύθιση του αγκυροβολημένου δεξαμενόπλοιου Αγία Ζώνη ΙΙ, αρχικά, είχε χαρακτηριστικά ενός ναυτικού ατυχήματος, μικρής κλίμακας, δυστυχώς σήμερα τείνει να λάβει πολύ σοβαρότερες διαστάσεις πλήττοντας σημαντικά μεγάλο μέρος του θαλάσσιου περιβάλλοντος, του Σαρωνικού κόλπου”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ερευνητών του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ).

Όπως υπογραμμίζουν οι ερευνητές, “αυτό που προέχει σήμερα είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση της εκτεταμένης θαλάσσιας ρύπανσης που πλήττει μεγάλο μήκος της ακτογραμμής του Σαρωνικού καθώς και η υπεύθυνη ενημέρωση των πολιτών ενόψει μάλιστα και της αύξησης της θερμοκρασίας που προμηνύεται για τις επόμενες μέρες”.

Μάλιστα, επισημαίνουν ότι “είμαστε σε κάθε περίπτωση σε πλήρη ετοιμότητα να παράσχουμε τις υπηρεσίες μας τόσο στην αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης που έχει προκληθεί όσο και στην έγκυρη αποτύπωση της πραγματικής κατάστασης του θαλάσσιου οικοσυστήματος που έχει προσβληθεί. Το πράττουμε ήδη”.

Ταυτόχρονα, απαιτούν από την Πολιτεία “να διερευνήσει σε βάθος τα αίτια του ατυχήματος και τις ολιγωρίες ή αστοχίες στην αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης που ακολούθησε, και η οποία συνεχίζεται μέχρι και σήμερα”.

Καταλήγοντας οι ερευνητές του ΕΛΚΕΘΕ επισημαίνουν ότι “θα πρέπει όλοι να αντιληφθούμε ότι η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, ειδικά μάλιστα σε ευαίσθητες περιοχές, όπως αυτή του Σαρωνικού Κόλπου, που δέχονται μεγάλες ανθρωπογενείς πιέσεις, με συνεχείς διελεύσεις πλοίων αποτελεί αδήριτη ανάγκη για το κοινωνικό σύνολο”.

Πηγές: ΕΡΤ1, A’ Πρόγραμμα, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση: Ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου – Αναμένονται εντάλματα σύλληψης (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος