Επίθεση-Νίκαια: Συνελήφθη και ένας 47χρονος – Η Γαλλία περιμένει νέες επιθέσεις (video)

Array

Ένας 47χρονος τέθηκε υπό κράτηση καθώς είναι ύποπτος ότι ήταν σε επαφή με τον δράστη της χθεσινής φονικής επίθεσης με μαχαίρι στην Νίκαια, μετέδωσε το BFM TV, επικαλούμενο πηγή της αστυνομίας. Στο μεταξύ ο υπουργός Εσωτερικών Νταρμαμέν αναμένει και άλλες επιθέσεις στη χώρα, διότι εκτιμά ότι η χώρα του έχει εμπλακεί “σε πόλεμο με την ισλαμιστική ιδεολογία”.

Επίθεση-Νίκαια: Συνελήφθη και ένας 47χρονος – Η Γαλλία περιμένει νέες επιθέσεις (video)
Η στιγμή της ακινητοποίησης του 21χρονου Ιμπραχίμ

Χθες ο 21χρονος Ιμπραχίμ Αουσαουί, σύμφωνα με πληροφορίες, Τυνήσιος στην καταγωγή, που φώναζε “Αλάχου Άκμπαρ” αποκεφάλισε μια γυναίκα και σκότωσε άλλους δύο ανθρώπους στην βασιλική Νοτρ Ντάμ της Νίκαιας προτού τον πυροβολήσουν και τον απομακρύνουν από τον τόπο της επίθεσης αστυνομικοί.

Μέρες μετά την έκρηξη στο Μπατακλάν, ξαναζεί η Γαλλία που ετέθη σε κατάσταση ύψιστης επιφυλακής μετά τη νέα «ισλαμιστική τρομοκρατική επίθεση» εναντίον εκκλησίας στη Νίκαια.

Καθώς η Γαλλία έχει εμπλακεί σε “πόλεμο με την ισλαμιστική ιδεολογία” είναι πιθανό να εξαπολυθούν περισσότερες επιθέσεις σε γαλλικό έδαφος, προειδοποίησε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμαμέν.

“Είμαστε σε πόλεμο εναντίον ενός εχθρού που βρίσκεται μέσα κι έξω” από τη Γαλλία, επεσήμανε ο Νταρμαμέν μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό RTL.

“Πρέπει να κατανοήσουμε ότι έχουν υπάρξει και θα υπάρξουν και άλλα περιστατικά όπως αυτές οι φρικτές επιθέσεις”, πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος Εμ.Μακρόν απηύθυνε έκκληση για «ενότητα» σημειώνοντας πως «δεν πρέπει να υποχωρήσει σε κανένα πνεύμα τρόμου». Ανακοίνωσε επίσης την ανάπτυξη 7.000 στρατιωτών της επιχείρησης «Sentinelle» για τους χώρους λατρείας ενόψει της γιορτής των καθολικών, των Αγίων Πάντων, την προσεχή Κυριακή.

Οι στρατιώτες θα αναπτυχθούν επίσης για να «προστατεύσουν τα σχολεία» ενόψει της επιστροφής, την επόμενη Δευτέρα, από τις διακοπές του φθινοπώρου, επισήμανε ο Γάλλος πρόεδρος.

Δημοσιεύματα στον Βρετανικό τύπο σχολιάζουν πως αυτή η απόφαση είναι απότοκο και της ανάρτησης από εξτρεμιστές βίντεο με το οποίο ζητούσαν εκδίκηση εναντίον της Γαλλίας για τα σκίτσα του Μωάμεθ.

Το βίντεο που κυκλοφόρησε στις 28 Οκτωβρίου χαρακτήριζε τον 18χρονο δολοφόνο του καθηγητή Πατί ως «ήρωα» και διακινήθηκε μέσω του Telegram από ισλαμιστικές οργανώσεις αναφέρει σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Independent.

Σοκαρισμένη η διεθνής κοινότητα καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση στη Γαλλία και έστειλε μηνύματα συμπαράστασης. Συγκεκριμένα, στη γραπτή δήλωση που υιοθέτησαν οι “27” αναφέρουν: «Εμείς, οι Ευρωπαίοι ηγέτες, είμαστε σοκαρισμένοι και λυπημένοι για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία».

«Καταδικάζουμε με τον πιο δυνατό τρόπο αυτές τις επιθέσεις που αντιπροσωπεύουν επιθέσεις στις κοινές μας αξίες», τονίζουν.

«Στεκόμαστε ενωμένοι και σταθεροί στην αλληλεγγύη μας προς τη Γαλλία, με το γαλλικό λαό και την κυβέρνηση της Γαλλίας – στον κοινό και συνεχή αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού», σημειώνουν.

Την αλληλεγγύη της στο γαλλικό λαό και στον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, επισημαίνοντας ότι “η Ευρώπη δε θα υποκύψει στον θρησκευτικό φανατισμό και στη μισαλλοδοξία”.Bαθιά συγκλονισμένος και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξέφρασε την αλληλεγγύη του στη Γαλλία.

Ανταπόκριση: Θωμαίς Παπαϊωάννου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος