Συνέντευξη Τύπου Πουτζντεμόν από τις Βρυξέλλες – Ανοικτό το θέμα ασύλου (video)

Η απάντηση του καθαιρεθέντος καταλανού προέδρου Κάρλες Πουτζντεμόν, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες, αναμένεται να δοθεί σήμερα σε συνέντευξη Τύπου  που θα δοθεί στις 12.30 τοπική ώρα (13.30 ώρα Ελλάδος), μία ημέρα μετά την έναρξη δικαστικής διαδικασίας εναντίον του για την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, η οποία βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον ισπανικό Τύπο, ο αυτονομιστής ηγέτης αναχώρησε για τις Βρυξέλλες με πέντε από τους υπουργούς της αυτονομιστικής κυβέρνησης της Καταλονίας, η οποία καθαιρέθηκε από τη Μαδρίτη.

Ομως, “ο κ. Πουτζντεμόν δεν βρίσκεται στις Βρυξέλλες για να ζητήσει πολιτικό άσυλο“, υποστήριξε ο Πολ Μπέκερτ, όταν ερωτήθηκε από το φλαμανδικό τηλεοπτικό δίκτυο VRT, δίνοντας τη διαβεβαίωση ότι “ως προς αυτό το θέμα δεν έχει ακόμη αποφασίσει. Του μίλησα προσωπικά στο Βέλγιο…και με όρισε επισήμως συνήγορό του”, διευκρίνισε ο βέλγος δικηγόρος, ο οποίος είναι ειδικός σε θέματα ασύλου και πρώην υπερασπιστής των ισπανών Βάσκων οι οποίοι εθεωρούντο μέλη της ETA. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι αυτή η “πρώτη επαφή” είχε ως σκοπό τη νομική προετοιμασία απέναντι στη Μαδρίτη.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας ακύρωσε την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας στην οποία προχώρησε το κοινοβούλιο της περιφέρειας στις 27 Οκτωβρίου, δήλωσε εκπρόσωπος του δικαστηρίου.

Το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει εκτάκτως στις 6 μ.μ. (τοπική ώρα, 19:00 ώρα Ελλάδας), ανακοίνωσε σήμερα η ισπανική κυβέρνηση χωρίς να γνωστοποιήσει άλλες λεπτομέρειες.

Εξάλλου η Ισπανική Πολιτοφυλακή (Guardia Civil) πραγματοποίησε σήμερα έρευνα στην έδρα της καταλανικής αστυνομίας, στο πλαίσιο της έρευνας για το απαγορευμένο από τη Μαδρίτη δημοψήφισμα αυτοδιάθεσης που πραγματοποιήθηκε την 1η Οκτωβρίου και στιγματίσθηκε από αστυνομικές βιαιότητες, δήλωσε ένας εκπρόσωπος.

“Διεξάγουμε μια επιθεώρηση σχετική με τις επικοινωνίες των Mossos d’ Esquadra (η καταλανική αστυνομία) στη διάρκεια της ημέρας του παράνομου δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της Ισπανικής Πολιτοφυλακής διευκρινίζοντας ότι έρευνες διεξάγονται ταυτοχρόνως στην έδρα της καταλανικής αστυνομίας στο Σαμπαντέλ της Καταλονίας και αλλού.

Την ίδια ώρα οι υπουργοί Εξωτερικών και Δικαιοσύνης της Ισπανίας Αλφόνσο Ντάστις και Ραφαέλ Καταλά εκφράζουν ανοικτά αμφιβολίες για την βιωσιμότητα μίας αίτησης του καθαιρεθέντος αυτονομιστή προέδρου της Καταλονίας για χορήγηση ασύλου στο Βέλγιο.

“Θα προκαλούσε κατάπληξη η χορήγηση ασύλου στις παρούσες συνθήκες”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών στο ραδιοφωνικό δίκτυο Cadena Ser.

Η γενική εισαγγελία της Ισπανίας ζήτησε την Δευτέρα τη δίωξή του για στάση, αποσχιστική δράση και διασπάθιση δημοσίου χρήματος και κατηγορώντας τον για την πρόκληση, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της κυβέρνησής του, της θεσμικής κρίσης που οδήγησε στην ανακήρυξης “Καταλανικής Δημοκρατίας” την περασμένη Παρασκευή.

Η εισήγηση του γενικού εισαγγελέα δεν έχει γίνει ακόμη δεκτή από την αρμόδια δικαστή.

Προς το παρόν, δήλωσε ο Αλφόνσο Ντάστις, ο κ. Πουτζντεμόν δεν διώκεται και είναι ελεύθερος να κυκλοφορεί.

Αλλά, σε κάθε περίπτωση οι ισπανικές αρχές δεν μπορούν να δουν επί ποίας βάσης θα μπορούσε να ζητήσει άσυλο.

“Θεωρούμε ότι μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπάρχει ένα επίπεδο αμοιβαίας εμπιστοσύνης για το γεγονός ότι είμαστε κράτη δικαίου”, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

“Στην Ευρώπη, όλοι έχουμε δημοκρατικά συστήματα”, δήλωσε από την πλευρά του ο Ραφαέλ Καταλά. “Δεν έχει επιχείρημα”.

Ισπανός δικηγόρος ειδικός σε διεθνείς δικαστικές διαδικασίες, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ότι είναι πιθανόν ο Κάρλες Πουτζντεμόν να επιδιώξει να “διεθνοποιήσει” την υπόθεσή του και να εξασφαλίσει ότι η δικαιοσύνη μίας άλλης χώρας θα επιληφθεί της υπόθεσής του, εάν απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον του.

Ο δικηγόρος του στην Καταλονία δεν επιβεβαίωσε τις προθέσεις του. Κατήγγειλε όμως μία δίωξη κατά του πελάτη του “με όλο και περισσότερο πολιτικό παρά δικαιικό χαρακτήρα”, θεωρώντας ότι η κατηγορία της στάσης δεν μπορεί να θεμελιωθεί, ελλείψει βίας.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος