Τσίπρας: Η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα, εφικτή ανάπτυξη 2% το 2017-Επαφές ενόψει ΔΕΘ (video)

Αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με αφορμή τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τα οποία δείχνουν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης έφτασε στο 0,8% το δεύτερο τρίμηνο του έτους, σε ετήσια βάση, ενώ και το πρώτο τρίμηνο τα στοιχεία για την αύξηση του ΑΕΠ αναθεωρήθηκαν ανοδικά στο 0,5%.

Τα στοιχεία αυτά είναι ενθαρρυντικά διότι δείχνουν ότι αν συνεχίσουμε σε αυτούς τους θετικούς ρυθμούς μπορούμε να φτάσουμε σε μεγέθη ανάπτυξης κοντά στο 2% που έχει να δει η ελληνική οικονομία πάνω από μια δεκαετία, είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, που συναντήθηκε με εκπροσώπους των εμπόρων, των επαγγελματοβιοτεχνών και των τραπεζών ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στους τραπεζίτες, δήλωσε ότι χρειάζεται να διατηρηθεί η δημοσιονομική ισορροπία και ταυτόχρονα να δώσουμε εργαλεία ρευστότητας και να αυξήσουμε τη ζήτηση για να μπορέσει να εκτιναχτεί η οικονομία.

Για σαφή βελτίωση της εικόνας της οικονομίας έκανε λόγο η Ελληνική Ένωση Τραπεζών σημειώνοντας ότι ζητήθηκε από τον πρωθυπουργό η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, η υλοποίηση των συμφωνηθέντων με τους δανειστές και οι αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.

Στη συνάντηση με το προεδρείο της ΓΣΕΒΕΕ, επισήμανε την ανάγκη να συγκλίνουν οι πολύ θετικοί μακροοικονομικοί δείκτες με την πραγματική κατάσταση που βιώνουν κυρίως οι μικρομεσαίοι.

Τη θέσπιση του ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού, τη ρύθμιση παλαιότερων χρεών προς το δημόσιο και την αναγνώριση της οικονομικής συνέπειας των επιχειρηματιών ζήτησαν τα προεδρεία της Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας και της ΓΣΕΒΕΕ.

Αντιδράσεις με αφορμή την ανακοίνωση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για την οικονομία εξέφρασαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Βιώσιμη ανάπτυξη μπορεί να προκύψει μέσα από διαρθρωτικές αλλαγές, μείωση φόρων, ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία και σχέδιο προσέλκυσης επενδύσεων, πολιτικές που η παρούσα κυβέρνηση δεν μπορεί να σχεδιάσει και να εφαρμόσει, τονίζει η ΝΔ.

Τα προβλήματα χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων δεν είναι αποτέλεσμα κάποιων “στρεβλώσεων”, όπως είπε ο πρωθυπουργός, αλλά αποτέλεσμα της καπιταλιστικής κρίσης και της φιλομονοπωλιακής πολιτικής που εντείνει η κυβέρνηση ανέφερε το ΚΚΕ.

Η αμείλικτη πραγματικότητα είναι σε μεγάλη απόσταση από τα παχιά λόγια περί ανάπτυξης, σχολίασε το Ποτάμι.

Τα μηνύματα για την ανάπτυξη του δεύτερου τριμήνου τσουρουφλίζουν την κυβέρνηση, εκτιμά η Ένωση Κεντρώων.

Πηγή ΕΡΤ1, Α Πρόγραμμα

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος