Βρετανία: Εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου και παράταση του Brexit ζητά ο Μπ. Τζόνσον

Τη διεξαγωγή γενικών εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου θα επιδιώξει ο πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, με πρόταση που σκοπεύει να καταθέσει την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, καθώς περιμένει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να συμφωνήσει σε μία παράταση του Brexit.

Σε επιστολή του προς τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν ο Τζόνσον αναφέρει ότι θα δώσει περισσότερο χρόνο στο κοινοβούλιο προκειμένου να εγκρίνει τη συμφωνία για το Brexit, όμως παράλληλα οι βουλευτές πρέπει να στηρίξουν το αίτημά του για εκλογές τον Δεκέμβριο. Αυτή είναι η τρίτη προσπάθεια του Τζόνσον να προκαλέσει πρόωρες εκλογές.

Σύμφωνα με το BBC, εάν η παράταση του Brexit δοθεί μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου, ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να φέρει και πάλι στη Βουλή τη συμφωνία του για την αποχώρηση. Αλλά εάν η παράταση δοθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, θα επιδιώξει μία ψηφοφορία στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα με την πρόταση οι εκλογές να διεξαχθούν στις 12 Δεκεμβρίου.

Στην περίπτωση που το κόμμα των Εργατικών συμφωνήσει στις εκλογές, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να περάσει την συμφωνία από τη Βουλή πριν τη διάλυση του κοινοβουλίου για την προεκλογική εκστρατεία, στις 6 Νοεμβρίου.

Για να εγκριθεί η προσφυγή στις κάλπες από το κοινοβούλιο χρειάζεται πλειοψηφία δύο τρίτων. Οι Εργατικοί έχουν δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι θα στηρίξουν τις πρόωρες εκλογές μόνο εφόσον βεβαιωθούν ότι ο Τζόνσον δεν θα βγάλει τη χώρα από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Στην επιστολή του προς τον Κόρμπιν, που αναρτήθηκε στο Twitter, ο Τζόνσον είπε ότι θα δοθεί χρόνος από τώρα μέχρι και την 6η Νοεμβρίου για να συζητηθεί και να ψηφιστεί το Νομοσχέδιο για τη Συμφωνία Αποχώρησης (WAB). “Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να ολοκληρώσουμε το Brexit πριν από τις εκλογές της 12ης Δεκεμβρίου”, πρόσθεσε.

Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν δήλωσε απόψε ότι θα περιμένει να δει πρώτα τι θα αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αναβολή του Brexit, προτού να καθορίσει πώς θα ψηφίσει το κόμμα του στην πρόταση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον για διεξαγωγή εκλογών.

Την Δευτέρα εξετάζει την πρόταση η Βουλή

Η Βουλή των Κοινοτήτων υπερψήφισε το νομοθετικό πρόγραμμα της κυβέρνησης (που είχε ανακοινωθεί στην ομιλία της βασίλισσας πριν λίγες μέρες) με πλειοψηφία 16 ψήφων (310 υπέρ και 294 κατά).

Προηγουμένως, οι βουλευτές απέρριψαν δύο τροπολογίες στο πρόγραμμα της κυβέρνησης, που κατατέθηκαν από το Εθνικό κόμμα Σκοτίας και από το κόμμα των Εργατικών.

Αμέσως μετά την ψηφοφορία ο υπεύθυνος κοινοβουλευτικού έργου της κυβέρνησης, Τζέικομπ Ρις Μογκ, ανακοίνωσε ότι τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου, οι βουλευτές θα έχουν τη δυνατότητα «να συζητήσουν και να εγκρίνουν πρόταση της κυβέρνησης για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών».

Θετική η Γαλλία για αναβολή του Brexit

Η Γαλλία είναι πρόθυμη να δώσει την αναβολή που ζητά η Βρετανία για το Brexit, εφόσον το Λονδίνο μπορέσει να εξηγήσει γιατί δικαιολογείται μια τέτοια ενέργεια, δήλωσε η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αμελί ντε Μονσαλέν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL.

“Η γαλλική θέση είναι να δώσουμε περισσότερο χρόνο, εφόσον αυτό είναι αιτιολογημένο, αν καταλάβουμε γιατί το κάνουμε. Κάποιο χρόνο για να επικυρωθεί (η συμφωνία για το Brexit) προφανώς… Αν μας πουν “Θέλουμε να κάνουμε εκλογές”, θα δούμε το θέμα των εκλογών”, πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος