Έρευνα: Η Covid-19 επιτίθεται απευθείας και στο πάγκρεας απορρυθμίζοντας το σάκχαρο

Σύμφωνα με τα ευρήματα μιας καινούριας μελέτης, ο νέος κορονοϊός επιτίθεται άμεσα στο πάγκρεας μολύνοντας (και καταστρέφοντας) τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη. Το πάγκρεας είναι ένα όργανο που παράγει ένζυμα σημαντικά για την πέψη και εκκρίνει ορμόνες (ινσουλίνη και γλυκαγόνη) οι οποίες ρυθμίζουν τα επίπεδα του σακχάρου στον οργανισμό.

Σύμφωνα και με σχετικό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, οι επιστήμονες, που δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της μελέτης τους στο περιοδικό για θέματα μεταβολισμού «Nature Metabolism», ανακοίνωσαν ότι από έρευνες στο εργαστήριο και από νεκροψίες φάνηκε πως ο SARS-CoV-2 μολύνει τα κύτταρα του παγκρέατος που σχετίζονται με την παραγωγή ορμονών όπως η ινσουλίνη, μεταβάλλοντας το σχήμα τους, διαταράσσοντας τις λειτουργίες και τα γονίδιά τους. Αυτό μπορεί να δώσει μια εξήγηση στο γιατί εμφανίζονται προβλήματα με το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα πολλών ασθενών με λοίμωξη Covid-19. Επίσης μπορεί να εξηγήσει γιατί υπάρχουν αναφορές για εμφάνιση διαβήτη σε ανθρώπους που έχουν μολυνθεί από τον κορονοϊό.

Οι ερευνητές επισημαίνουν σχετικά: «(τα δεδομένα της μελέτης) αναδεικνύουν το πάγκρεας ως στόχο της λοίμωξης από SARS-CoV-2 και δείχνουν πως η μόλυνση των β-κυττάρων μπορεί να συμβάλει στη μεταβολική απορρύθμιση που παρατηρείται στους ασθενείς με Covid-19».


Πηγές: Reuters/ ΑΠΕ -ΜΠΕ

Φωτογραφία: Associated Press

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος